صنعت پیله‌وری؛ مریم ۷۵۰ فرصت شغلی فراهم کرده است

mail-admin
صنعت پیله‌وری؛  مریم ۷۵۰ فرصت شغلی فراهم کرده است

هفته‌نامه‌ی دهقان / مینا افسری
با توجه به سنتی بودن اکثر مردم ولایت هرات و نبود امنیت در روستاهای این ولایت، زمینه پیشرفت و رسیدن به شهرت برای دختران جوان روستایی، اندک است. مریم شیخ از جمله همین دختران است. او که در ولسوالی زنده‌جان این ولایت زنده‌گی می‌کند، تصور هم نمی‌کرد که روزی به شهرت برسد و آوازه‌اش مرزهای این ولایت را درنوردد.
مریم توانسته است با سرمایه‌گذاری اندک و جمع‌آوری کمک‌ از نهادهای مختلف، برای ۷۵۰ زن در ولسوالی زنده‌جان فرصت‌های شغلی خوبی را فراهم کرده و زنده‌گی خود و خانم‌های دیگر را رونق بخشد. او نمونه‌‌ای از دختران شجاع و فعال است که با کوشش‌های فراوان و پی‌هم توانسته صنعت پیله‌وری را در این ولسوالی رونق دهد و زنان زیادی را به این صنعت تشویق کند.
مریم می‌گوید که بیشتر کارمندانش زنان خانه‌دار هستند؛ زنانی که چگونه‌گی نگهداری و پرورش کرم ابریشم را از او آموخته‌اند و اکنون در این عرصه فعالیت دارند.
مریم می‌گوید که او از پنج سال به این سو مسوولیت و سرپرستی فعالیت‌های اقتصادی این بانوان در ولسوالی زنده‌جان را برعهده دارد و به هدف رشد صنعت پیله‌وری یک شرکت خصوصی را نیز تأسیس کرده است. این شرکت، فعالیت‌ اقتصادی بانوان در عرصه پرورش کرم ابریشم را مدیریت می‌کند. وی همه‌ساله به منظور رشد این صنعت و افزایش بهره شرکتش، جعبه‌های کرم ابریشم را از ریاست زراعت ولایت هرات و نهادهای غیر‌دولتی تهیه می‌کند و به دسترس کارمندانش قرار می‌دهد.
مریم می‌گوید: «هدف من از ایجاد این شرکت، رشد صنعت پیله‌وری و بلند بردن سطح اقتصاد خودم، خانواده‌ام و یک تعداد خانم‌های دیگر بوده تا از این طریق بتوانم به بانوانی که توان انجام کاری را دارند، خدمت کنم.» به گفته مریم شیخ، او با این صنعت از دوران کودکی آشنایی داشته و آموزش‌های اولیه را از اعضای خانواده‌اش که مشغول فعالیت در این عرصه بوده‌اند، فرا گرفته است.
مریم می‌گوید: «ریاست زراعت هرات با راه‌اندازی صنف‌های آموزشی برای خانم‌ها در قسمت نگهداری و پرورش کرم ابریشم، ظرفیت کاری ما را بیشتر ساخته و باعث شده است تا علاقه‌مندی بانوان نیز در این عرصه افزایش یابد.»
خانم شیخ به تازه‌گی یک کارگاه تولید تار ابریشم را نیز در ولسوالی زنده‌جان تأسیس کرده است که در این کارگاه ده بانو روزانه سرگرم تولید پارچه‌های رنگارنگ ابریشمی هستند. او می‌گوید که درامد خالصش از این دو کارگاه، ماهانه بیش از ۱۵۰۰۰ افغانی است.
بانو شیخ امیدوار است که کارش را توسعه دهد. او تأکید می‌کند که اکثر خانم‌ها در روستاها از نبود زمینه‌ کار رنج می‌برند و وی تلاش می‌کند تا این زمینه را برای آن‌ها فراهم سازد. به گفته بانو شیخ، خانم‌ها با انجام فعالیت‌های اقتصادی، می‌توانند در بلند بردن سطح اقتصاد خانواده‌های‌شان سهم بگیرند.
در همین حال مسوولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت هرات می‌گویند که امسال این ریاست به تعداد پنج هزار جعبه کرم ابریشم را در این ولایت توزیع کرده که ۸۵ درصد آن در اختیار باشنده‌گان ولسوالی زنده‌جان قرار داده شده است.
بشیراحمد احمدی، سرپرست ریاست زراعت ولایت هرات، می‌گوید که ۹۰ درصد تولید‌کننده‌گان این کرم را خانم‌ها تشکیل می‌دهند.
کرم ابریشم در ولسوالی‌های انجیل، گذره، زنده‌جان و پشتون‌زرغون ولایت هرات بیشترین تولیدات را دارد و ولسوالی زنده‌جان به دلیل این‌که درختان توت‌ زیادی دارد، مهم‌ترین کانون پرورش کرم ابریشم این ولایت است.
پرورش كرم ابريشم از جمله صنعت‌های دیرینه کشور است که تا به حال به شكل عنعنه‌اي به ويژه در ولايت هرات مروج بوده و علاقه‌مندی به پرورش آن رو به افزایش است. باید گفت که به‌صورت متوسط هر جعبه کرم ابریشم حدود ۳۲ کیلوگرام پیله تولید می‌کند و هر چهار کیلوگرام آن بین یک‌هزار تا یک‌هزار و ۳۰۰ افغانی خرید و فروش می‌شود.