ساخت ذخیرهخانه کچالو رخشانه دیگر کچالوهایش را ارزان نمیفروشد
۱۹ عقرب ۱۳۹۹
رخشانه عطایی، ۲۰ سال دارد و محصل پوهنتون دولتی بامیان است. او باشنده ولسوالی شیبر بامیان و از چندین سال بدینسو سرپرست خانواده چهار نفریشان است. به گفته او، طی هشت سال گذشته، مشکلات فراوانی را در خصوص ایجاد یک زندهگی مرفه متقبل شده است. رخشانه و خانواده او از طریق کشت کچالو و پیاز، امرار معیشت میکنند، اما دشواری این بود که در این سالها از سر مجبوری، حاصلات کچالویشان را به قیمت ارزان و در همان فصل برداشت، میفروختند.
بامیان یکی از ولایتهای حاصلخیز در بخش محصولات کچالو و پیاز است. در چند سال پسین ذخیرهخانههای زیادی از سوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری به شکل معیاری برای دهقانان این ولایت ساخته شده است.
رخشانه هم یکی از دهقانانی است که از چندین سال بدین سو از نبود یک ذخیرهخانه مجهز برای ذخیرهی حاصلات کچالوی خود رنج میبرد. اما بالاخره در سال ۲۰۱۹ میلادی، رخشانه مثل دیگر دهقانان بامیانی از پروژه سکتوری انکشاف زنجیره ارزش باغداری (HVCDSP)، امر ساخت یک ذخیرهخانهی صفر انرژی کچالو را دریافت کرد. این ذخیرهخانه در طول یک سال و به شکل معیاری برایش ساخته شد.
ذخیرهخانهی کچالو برای رخشانه، با ظرفیت هشت تا ۱۲ متریک تن کچالو در یک وقت، به شکل اساسی ساخته شده است. رخشانه درباره ذخیرهخانهی خود میگوید «ذخیرهخانه کچالو برایمان اهمیت حیاتی دارد، قسمیکه قبلاً ما حاصلات کچالویمان را در همان فصل برداشت، به قیمت پایین میفروختیم و به خاطر ارزانی حاصلات، با مشقتهای فراوان دستوپنجه نرم میکردیم، اما امسال تمام حاصلات کچالوی خودمان را در ذخیرهخانه صفر انرژی ذخیره کردیم و قرار است در زمستان آینده این حاصلات را با قیمت مناسب به بازار عرضه کنیم. ما در زمان برداشت حاصلات، یک کیلو گرام کچالو را در مقابل ۱۲ افغانی میفروختیم، اما امسال تمام حاصلات کچالویمان را ذخیره کردیم و بر مبنای تجربههای سالهای گذشته، قرار است در زمستان آینده هر کیلوی آن را در مقابل ۲۸ تا ۳۰ افغانی بفروشیم که این خودش یک تحول اقتصادی در زندهگیمان خواهد بود.»
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری از طریق پروژه سکتوری انکشاف زنجیره ارزش باغداری حدود ۱۳۳ ذخیرهخانه صفر انرژی برای نگهداری پیاز و کچالو را در ولایت بامیان در پلان گرفته که از آن جمله، حدود ۳۹ ذخیرهخانه برای پیاز و ۹۴ ذخیرهخانه صفر انرژی برای کچالو در نظر گرفته شده است. در کل ۹۵ درصد کار ساختوساز این ذخیرهخانهها تکمیل شده و قرار است در آیندهی نزدیک کارهای ساختمانی ذخیرهخانههای دیگر نیز تمکیل شود. این ذخیرهخانهها در بخش نگهداری پیاز و کچالو به دهقانان بامیانی کمک میکند تا حاصلاتشان را ذخیره کنند و در فصلهای زمستان و بهار به قیمت مناسب به بازارهای افغانستان و منطقه صادر کنند. قابل ذکر است که پروژه سکتوری انکشاف زنجیره ارزش باغداری از سوی بانک انکشاف آسیایی (ADB) تمویل میشود.