صندوق انکشاف زراعت (ADF)

mail-admin

معرفی:

صندوق انکشاف زراعت یک نهاد مالی دولتی بوده، که جهت ارایه خدمات قرضه‌دهی به سکتور زراعت ایجاد گردیده است. مشتریان مورد هدف این صندوق، شامل زارعین بازرگانی کوچک، کار و بارهای زراعتی، که در توزیع اقلام زراعتی مصروف اند، مؤلدین محصولات با ارزش زراعتی، پروسس کنندگان و صادر کننده‌گان محصولات زراعتی اند.

صندوق انکشاف زراعت منحیث یک‌ نهاد قرضه دهنده اصلی خدمات قرضه‌های زراعتی را از طریق نهادهای مالی و غیر مالی ارایه می‌کند. این خدمات، زارعین و سایر دست اندر کاران سکتور زراعتی را قادر می‌سازد تا محصولات خویش را با معیارهای موجوده جهانی پروسس، تولید و بازاریابی نماید.

معرفی رئیس:

محترم داکتر ایمل آرمان یک متخصص ورزیده با اوصاف و مهارت های عالی و دارای تجربه گسترده در عرصه سکتور زراعت، خدمات تخنیکی و مالی میباشد. موصوف طی ١٩ سال تجربه توانست برنامه های بزرگ را در عرصه های مختلف بطور موفقانه تطبیق نماید. وی مدت ٩ سال را در بست های رهبری با اداره انکشاف بین المللی ایالات متحده امریکا، پروگرام انکشافی ملل متحد،  اداره انکشافی برتانیا، بانک جهانی و بانک آسیایی سپری نمود و از ١۰ سال بدینسو در پوست های مختلف مدیریتی با صندوق انکشاف زراعت در تقویه و انکشاف زراعت مصدر خدمت به هموطنان میباشد. نامبرده اکنون به صفت رئیس هیئت عامل صندوق انکشاف زراعت و منشی عمومی شورای عالی این صندوق در جهت ارائه خدمات به متشبثین زراعتی و دهاقین ایفای وظیفه مینماید.

راستای کاری:

صندوق انکشاف زراعت یک نهاد مالی دولتی غیر بانکی بوده که تحت رهبری وزارت زراعت، مالداری و آبیاری جمهوری اسلامی افعانستان فعالیت مینماید. ثبت و راجستر این صندوق بعنوان یک نهاد مالی غیربانکی به اساس فرمان شماره ۶۶۲۰، مورخ ۱۱/۱۰/۱۳۹۰ دولت جمهوری اسلامی افغانستان صورت گرفته است و اساسنامۀ آن در ماه دسمبر ۲۰۱۲ توسط کابینه وزراء مورد تصویب قرار گرفته است. این صندوق به وسیلۀ ترکیبی از نماینده گان بلند رتبه دولت جمهوری اسلامی افغانستان یکجا با نماینده گان سکتور خصوصی و نهاد های تمویل کننده پیش برده می شود.

صندوق انکشاف زراعت یک پروژه نیست، بلکه یک نهاد افغانی بوده که در راستای ارایه خدمات قرضه های زراعتی و مشوره های تخنیکی فعالیت مینماید. این صندوق از بدو تأسیس اش در سال ٢۰١۰ میلادی تاکنون تعداد قابل ملاحظۀ از قرضه های زراعتی را در اختیار زارعین و تاجران کاروبار های زراعتی در نقاط مختلف کشور قرار داده و توانسته است سهم فعالی در رشد زراعت و اقتصاد افغانستان داشته باشد.

مأموریت صندوق انکشاف زراعت:

صندوق انکشاف زراعت، سکتور زراعت افغانستان را با ارایه خدمات مالی به دهاقین و کاروبارهای زراعتی که منجر به ازدیاد تولیدات زراعتی ، بهبود کیفیت محصولات زراعتی و بازاریابی محصولات زراعتی میگردد، را حمایت میکند. این امر کمک میکند تا هدف اساسی وزارت زراعت، مالداری و آبیاری  یعنی اعاده اقتصاد مشروع زراعتی و رشد اقتصاد دهات را برآورده نماید.

هدف:

صندوق انکشاف زراعت به منظور تحقق اهداف ذیل فعالیت می نماید:

١. عرضۀ خدمات مالی، کمک های تخنیکی و اعطای قرضه طبق احکام قانون به دهاقين و ساير اشخاصی که در بخش تقویه زراعت، و ارزش افزائی کمی و کیفی توليدات و محصولات زراعتی اشتغال دارند و دسترسی به مارکیت های داخلی و خارجی .

٢. دسترسی دهاقين به قرضه های زراعتی، به خصوص دهاقين کوچک که از یک الی سی هکتار زمين در اختيار دارند.

دستآورد هاى عمده صندوق:

صندوق انکشاف زراعتى از آغاز سال روان میلادى تا کنون دستآورد هاى قابل ملاحظه داشته است، که از آن جمله میتوان

به موارد آتى اشاره کرد:

  • توزیع مبلغ مجموعى بیشتر از یک میلیارد و ٢٥٦ میلیون افغانى به کوپراتیف ها و کاروبار هاى زراعتى، فابریکه هاى تولید مواد غذایى، صادر کنندگان میوه تازه و خشک و نیز میانجى هاى مالى که با استفاده از وجوه صندوق به دهاقین جهت رشد امور زراعتى و مالدارى قرضه هاى کوچک را فراهم میسازند.
  • عرضه خدمات تخنیکى به متشبثین زراعتى در عرصه هاى مختلف منجمله ارائه سفارشات لازمه جهت اصلاح مشکلات و خلا هاى موجود، زمینه سازى براى اشتراك آنها در نمایشگاه هاى زراعتى، توسعه و انکشاف بازار، معیارى سازى محصولات زراعتى، مطابقت با محیط زیست و سایر موارد.
  • اخذ منظورى مبلغ مجموعى یک میلیارد و ٦٤٥ میلیون افغانى از نزد کمیته هاى منظورى قرضه به رهبرى وزارت محترم زراعت.
  • جمع آورى مبلغ ٥۰٫٤ میلیون افغانى قرضه هاى صعب الحصول از طریق محاکم و ارگان هاى حقوقى.
  • تحت پوشش قرار دادن ٦ هزار ٣٢۰ تن دهقان که از قرضه هاى صندوق بطور مستقیم مستفید گردیده اند و نیز ایجاد زمینه کار براى بیشتر از ١۰۰ تن از طریق اعطاء قرضه به سکتور زراعتى در ولایات مختلف کشور.
  • بلند بردن سطح عواید خالص صندوق به بیشتر از یکصدو دو میلیون افغانى تاکنون.

پلان های آینده:

١.   توسعه فعالیت های قرضه دهی به سایر ولایات و ایجاد یک دفتر ساحوی در ولایات دایکندی و خوست.

٢.   تدوین و پیش نویس پالیسی ها و پروسیجر های جدید جهت پیشبرد فعالیت ها بشکل مؤثر.

٣.   افزایش برنامه های قرضه دهی به ارزش بیشتر از ٢ میلیارد افغانی به تمام سکتور های زراعتی

٤.   دایر نمودن ورکشاپ ها و برنامه های آموزشی تخنیکی به متشبثین زراعت در زمینه حفظ الصحه محیطی، بازاریابی برای محصولات زراعتی، جلوگیری از خطرات ناشی از استفاده ماشین آلات زراعتی، خدمات تخنیکی و سایر موارد.

٥.   جمع آوری قرض های صحب الحصول از طریق محاکم و ارگان های زیربط.

وظایف صندوق انکشاف زراعت:

صندوق انکشاف زراعت، سکتور زراعت افغانستان را با ارایه خدمات مالی به زارعین و کار و بارهای زراعتی که منجر به ازدیاد تولیدات زراعتی، بهبود کیفیت محصولات زراعتی و بازاریابی محصولات زراعتی می‌گردد، را حمایت می‌کند. این امر کمک می‌کند تا هدف اساسی وزارت زراعت، مالداری و آبیاری یعنی اعاده اقتصاد مشروع زراعتی و رشد اقتصاد دهات را بر آورده کند.

صندوق انکشاف زراعت برای شما چه کرده می‌تواند؟

صندوق انکشاف زراعت خدمات قرضه‌دهی را از طریق وساطت کننده گان مالی برای زارعین ارایه می‌دارد. وساطت کننده گان متذکره قرار ذیل اند:

  • بانک‌ها
  • نهادهای مالی کوچک
  • اتحادیه‌های قرضه‌دهی
  • شرکت‌های اجاره دهی

نهادی‌های غیر مالی

  • فروشگاه‌های فارمی
  • انجمن‌ها و کوپراتیف‌های دهاقین
  • کار و بارهای زراعتی بزرگ

چگونه صندوق انکشاف زراعت قرضه می‌دهد:

آن‌عده از گروپ‌های کوچک زارعین، متشبثین و کار و بارهای زراعتی، که دارای نظریات و ابتکارات در این راستا باشند در شهرهای جلال آباد، هرات، مزارشریف و کابل به دفاتر صندوق انکشاف زراعت مراجعه کرده می‌توانند.

مشاورین مجرب قرضه‌دهی نظر به مقیاس کار مراجعین مراحل پروسس قرضه را آغاز و یا هم آنها را به شرکای کاری خویش راجع می‌کنند.

چه نوع خدمات دیگر قابل دریافت می‌باشد:

وساطت کننده‌گان مالی و متشبثین کار و بارهای زراعتی از تمام خدمات که باعث بهتر شدن کیفیت، تولید، کاهش خسارات بعد از جمع‌آوری محصولات و دسترسی به بازارهای جدید می‌گردد، می‌توانند مستفید شوند. صندوق انکشاف زراعت با ارایه خدمات مالی سعی دارد تا موفقیت تجارت‌های زراعتی را تضمین کند تا مشتریان بتوانند قرضه‌ها را موفقانه باز پرداخت نمایند. این خدمات به شکل ذیل می‌باشد:

خدمات و کمک‌های تختیکی در موارد آتی :

  • اداره و تنظیم قرضه‌ها
  • تکنالوژی محصولات زراعتی
  • توسعه و انکشاف بازار

سهم‌گیری در موارد آتی:

  • نمایشگاه‌ها و رویدادهای تجارتی
  • فعالیت‌های آموزشی تخنیکی

چه چیزی باعث می‌گردد تا صندوق انکشاف زراعت مورد علاقه متشبثین افغان واقع گردد؟

قرضه‌های اسلامی با پوشش وسیع :

صندوق انکشاف زراعت قرضه‌های اسلامی را جدی تلقی می‌کند. بناْ این صندوق انواع مختلف قرضه‌های اسلامی را در مطابقت با فقه اسلامی ارایه می‌کند تا نیازمندی مشتریان را مرفوع سازد. تمامی قرضه‌های زراعتی ذریعه بورد مشورتی اسلامی منظور گردیده است.

شروط و شرایط قرضه‌ها:

از آنجایکه قرضه‌های صندوق انکشاف زراعت مختص به سکتور زراعت می‌باشد، تمام خدمات مالی را نظر به نیازمندی مشتریان و سالنمای زراعتی تنظیم می‌نماید.

پایین بودن تکتانه:

در صورت استفاده قرضه‌های اسلامی و یا سنتی مفاد و یا تکتانه آن نسبت به سایر نهاد‌های مالی موجود در کشور پایین‌ترمی‌باشد.

فشرده پلان کاری سال ۱۳۹۸

ماموریت صندوق

سهم گیری در انکشاف اقتصاد افغانستان و بهبود زندگی دهاقین  و باشنده گان دهات از طریق تمویل مالی زراعت ماموریت این صندوق را تشکیل میدهد. این صندوق هدف دوگانه یعنی تمویل مالی زراعت و ایجاد سهولت در رشد زراعت را دنبال مینماید.

توسعه تجارت

هدف: وسعت بخشیدن مجموعه دارایی قرضه از طریق اعطای قروض به دهاقین کوچک٬ متشبثین عرصه زراعت٬ میانجی های مالی و غیر مالی.

مقاصد انکشافی: تمرکز روی جذب مشتریان جدید (متقاضیان قرضه) و وسعت بخشیدین مجموعه دارایی قرضه و ایجاد سهولت در سکتور زراعت افغانستان.

مقاصد میانی: گسترش اعطای قرضه به متقاضیان در سرتا سر کشور٬ تشخیص مجتمع های زراعتی منجمله کوپراتیف ها٬ اتحادیه ها و انجمن ها جهت رفع نیازمندی های قرضه آنها.

نتایج حاصله:

  1. ازدیاد عواید صندوق از طریق اعطای قرضه های بیشتر به منظور پوشش مصارف عملیاتی و بلند بردن سطح سرمایه موجود.
  2. بلند بردن سطح فروشات و عواید آنعده از متشبثین زراعتی که از قرضه های صندوق مستفید گردیده اند.
  3. توزیع مبلغ 1 میلیارد افغانی به مجتمع های دهقانی در طول سال

نتایج متوقعه در سال 1398

به دست آمده در سال 1397

حالت فعلی

شاخص ها

4٫000

1٫513

42٫041

تعداد دهاقین که از ایجاد صندوق تا کنون مستفید گردیده اند

1٫000٫000٫000

582٫311٫118

6٫898٫873٫371

ارزش مجموعی قروض توزیع شده به تجارت های زراعتی و میانجی های مالی

300

251

2٫736

ایجاد زمینه کار از طریقه تجارت های زراعتی از اثر قرضه های صندوق

75%

73%

-

فیصدی تغییر در صادرات متشبثین عرصه زراعت با حمایت از قرضه های صندوق

75%

70%

-

فیصدی تغییر در فروشات داخلی متشبثین عرصه زراعت با حمایت از قرضه های صندوق

400٫000٫000

409٫378٫445

455٫111٫433

جمع آوری قرضه های صعب الحصول

15٫000٫000

9٫875٫000

281٫628٫523

جمع آوری قرضه های لاحصول

86٫715٫250

41٫340٫856

-

عواید از بابت سرمایه گذاری نزد بانکهای داخلی

  1. تحت پوشش قراردادن حد اقل 4000 دهقان که از طریق میانجی های مالی که از قروض صندوق مستفید میشوند.

دستآورد های صندوق طی سال  ۱۳۹۸  

  1. با در نظر داشت اهداف تعیین شده از سوی شورای عالی٬ این صندوق طی سال 1398 توانست تا مبلغ 1٫197٫026٫981 افغانی قرضه را در ولایات مختلف به دسترس متشبثین عرصه زراعت و میانجی های مالی قرار دهد در حالیکه هدف تعیین شده 1 میلیارد افغانی بود که خوشبختانه این هدف نه تنها بدست آمده بلکه صندوق شاهد 19% فیصد ازدیاد آن نیز می باشد.
  2. در قسمت مستفید شونده گان مستقیم باید گفت که هدف تعیین شده برای سال 1398 به تعداد 4٫000 دهقان بود که صندوق توانست به تعداد 5٫090 تن دهقان را به عنوان مستفید شونده مستقیم تحت پوشش قرار دهد.
  3. از اثر قرضه به متشبثین عرصه زراعت٫ صندوق توانست برای 859 تن زمینه کار را فراهم نماید در حالیکه هدف تعیین شده 300 تن بود.
  4. با مستفید شدن از قرضه های صندوق٫ قرضه گیرنده گان توانستند تا صادرات شانرا به 163 فیصد بالا ببرند در حالیکه هدف تعیین شده 75 فیصد بود. در حصه فروشات داخلی هدف تعیین شده نیز 75 فیصد بود در حالیکه شرکت های قرضه گیرنده توانستند فروشات داخلی شانرا به 56 فیصد بالا ببرند. علت فیصدی پایین در این شاخص در مقایسه با هدف تعیین شده این بود که مصرف کننده گان در خرید محصولات داخلی با در نظر داشت شرایط نامناسب امنیتی کشور پول کمتر را مصرف نمودند.
  5. در رابطه به حصول قرضه های صعب الحصول٫ صندوق پیشرفت های قابل ملاحظه ای را شاهد بوده است. طی سال 1398 صندوق توانست تا مبلغ  285٫506٫926 افغانی را از نزد مقروضین جمع آوری نماید. پیشرفت در این شاخص 71.4 فیصد می باشد.
  6. در قسمت جمع آوری قرضه های لاحصول که از سالیان قبل نزد مقروضین باقی بود٫ صندوق توانست مبلغ 42.2 میلیون افغانی را از طریق محاکم حصول نماید در حالیکه هدف تعیین شده 25 میلیون افغانی بود.
  7. عواید خالص از بابت سرمایه گذاری نزد بانکهای داخلی کشور در سال 1398 مبلغ 116٫226٫368 افغانی بود که خوشبختانه هدف تعیین شده بدست آمده و صندوق شاهد ازدیاد فیصدی چشمگیری در این شاخص نیز بوده است.
  8. در سال 1398 صندوق توانست مفاد خالص چشم گیری داشته باشد.

شرایط دریافت قرضه از صندوق انکشاف زراعتی

هر آن شخص حقوقی که به شکل مستقیم یا غیر مستقیم در سکتورهای رزاعت یا مالداری فعالیت داشته باشند میتوانند از صندوق انکشاف زراعت تحت شرایط زیر قرضه اخذ کنند:

  • دارنده جواز فعالیت از مراجع رسمی صدور جواز
  • داشتن حد اقل یک سال تجربه فعالیت
  • ضمانت به ارزش ۱۲۰٪ میلغ قرضه
  • ضمانت الی ۶.۸ میلیون افغانی میتواند قباله حرفی هم باشد و به مبالغ بالاتر قباله شرعی حتمی است
  • حد اقل مبلغ قرضه از صندوق انکشاف زراعتی ۳.۶ میلیون افغانی میباشد
  • حد اکثر قرضه از صندوق انکشاف زراعتی نظر به هدف اخذ قرضه سنجش میگردد

طی مراحل دریافت قرضه از صندوق انکشاف زراعتی قرار ذیل میباشد.

انواع خدمات صندوق انکشاف زراعتی

  • قرضه های اسلامی که در چهارچوب شریعت و مطابق قوانین اسلامی ارایه میگردد
  • قرضه های معمولی که به اساس قرارداد طرفین اجرا میگردد
  • قرضه بانو به خانم ها که شرایط سهل تر برای پیشرفت فعالیت های که توسط خانم ها اداره میگردد