مثمریت طرح مدیریت محصولات زراعتی

mail-admin
مثمریت طرح مدیریت محصولات زراعتی

هفته‌نامه‌ی دهقان / گپ‌دهقان
پروژه‌ی مدیریت محصولات زراعتی در دوران قرنطین تهیه و از شورای عالی اقتصادی تأیید و از جانب رییس جمهور منظور شد. پس از آن پارلمان نیز بودجه‌ی آن را تایید کرد و کار برای ساخت زمینه‌ها برای نگهداری محصولات زراعتی آغاز گردید. این کارها به صورت اضطراری و سریع و با کارآفرینی به ده‌ها هزار تن پی گیری شد و پی‌آمد آن این روزها دیده می‌شود. در آخرین مورد، ۸۱ ذخیرهگاه پیاز و کچالو برای دهقانان ولایت پکتیا و ۱۸ سردخانه‌ی صفر انرژی سیب برای باغداران در ولایت دایکندی تکمیل شد.
۸۱ ذخیره‌گاه پیاز و کچالو در پکتیا، حدود ۹۰۰ تن تولید کچالو و پیاز دهقانان پکتیایی را از فاسد شدن نجات می‌دهد. این مقدار محصول وقتی نگهداری می‌شود و در زمان ارزانی بازار، عرضه نمی‌شود، در زمان تقاضای بیش‌تر مارکیت، می‌توانند چند برابر پول بیش‌تر به جیب دهقانان بیاورد.
هم‌چنان ۱۸ سردخانه‌ی سیب در ولایت دایکندی که کارشان تکمیل شده و نیز شماری از این سردخانه‌ها کارشان ادامه دارد، می‌توانند جمعاً ۵۲۰ تُن حاصلات سیب باغداران ولایت دایکندی را نگهداری کنند. باغداران در ولایت دایکندی با استفاده از این سردخانه‌ها می‌توانند حاصلات اضافی‌شان را نگهداری کنند و در آینده به بهای مناسب در وقت تقاضای بلند مارکیت عرضه کنند.
این زیربناها به ویژه در شرایطی که صادرکننده‌گان از وضعیت صدور این محصولات شکایت دارند، اثر خوبی بر بازار می‌گذارد و اجازه نمی‌دهد که دهقانان و باغداران متقبل خسارات بیش‌تر شوند.
پروژه‌ی مدیریت محصولات زراعتی که در آستانه‌ی تکمیل کردن ساختمان‌های خود در ۳۴ ولایت کشور است، به دهقانان و باغداران مستفیدشونده امکان این را می‌دهد که اختیار محصولات‌شان را در دست داشته باشند. متأسفانه روش کار در خرید و فروش هنگام ازدیاد محصولات این است که تاجران به بهای اندک آن را خرید می‌کنند، زیرا در بازار بیش‌تر از حد نیاز عرضه می‌شود. هر گاه دهقانان و باغداران ظرفیت نگه‌داری و اختیار کامل مدیریت محصولات زراعتی‌شان را با داشتن تأسیسات مورد نیاز داشته باشند، دیگر گرهی در کارشان ایجاد نمی‌شود.
حدود ۱۱ هزار پروژه در ۳۴ ولایت بر اساس هدایت رییس جمهور از بودجه حکومت افغانستان در حال تکمیل است. یک تعداد این پروژه‌ها در مراحل تکمیل قرار دارد، در حالی که تعدادی هم تکمیل شده است.
طرح مدیریت محصولات زراعتی شامل ساخت سه‌هزار و ۹۰۲ کشمش‌خانه با هزینه بیش از ۱.۶ میلیارد افغانی، اعمار سه‌هزار و ۲۰۷ ذخیره‌گاه صفرانرژی پیاز با هزینه بیش از ۱.۵ میلیارد افغانی، ساخت دوهزار و ۴۰۷ ذخیره‌گاه صفر انرژی کچالو با هزینه بیش از ۱.۴ میلیارد افغانی و هم‌چنین ساخت ۴۷۵ سردخانه سیب و انار با هزینه بیش از ۱.۲ میلیارد افغانی می‌شود.
هم‌چنین خریداری و توزیع یک‌هزار و ۱۱۳ دستگاه خشک‌کننده میوه‌جات و سبزیجات تازه با هزینه بیش از ۱۵۸ میلیون افغانی برای زنان زراعت‌پیشه و باغدار، نیز شامل طرح مدیریت محصولات زراعتی می‌شود.
مجموع بودجه‌ طرح مدیریت محصولات زراعتی به ۵.۸ میلیارد افغانی می‌رسد.
به عنوان نمونه‌ای از مؤثریت این پروژه، می‌توان گفت که با ساخت سه‌هزار و ۹۰۲ کشمش‌خانه که هر کدام با ظرفیت شانزده متریک تُن ساخته می‌شوند، حدود ۷۰ هزار متریک تُن انگور به کشمش تبدیل خواهد شد.