۲۱۸ پروژه مدیریت محصولات زراعتی، تمامی ولسوالی کندز را تحت پوشش قرار داده است
هفتهنامهی دهقان، محمدتمیم صدیقی
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری از طریق برنامه مدیریت محصولات زراعتیاش، ۲۱۸ پروژه جدید زراعتی را در ولایت کندز تطبیق میکند که کار این پروژهها در حال حاضر جریان دارد.
عبدالهادی قرلق رییس زراعت، آبیاری و مالداری ولایت کندز، گفت که تطبیق ۲۱۸ پروژه جدید زراعتی زیر کار است که شامل ۱۰۵ ذخیرهخانه پیاز، ۶۰ کشمشخانه، ۵۰ دستگاه خشککنندهی سولری میوه و سبزی و سه سردخانه میوه میباشد. او گفت، به این خاطر که آب و هوای مناسبی که دارد در تمام ولسوالیهای کندز راهاندازی شده است.
آقای قرلق یادآور شد که با تطبیق این پروژهها دهقانان و باغداران میتوانند که به گونه مناسب، محصولات زراعتیشان را نگهداری و به قیمت بلند در بازار به فروش برسانند. همچنین رییس زراعت کندز گفت پروژههای مدیریت محصولات زراعتی، به منظور جلوگیری از فاسد شدن محصولات زراعتی راهاندازی شده است.
هزینه مجموعی این پروژهها، ۸۲ میلیون افغانی است. این پروژهها در ولسوالیهای امامصاحب، دشتارچی، چهاردره، خانآباد، علیآباد، آقتاش، گلتپه، کلباد و مرکز عملی میشود. ظرفیت مجموعی هر یک از ذخیرهخانههای پیاز شامل این برنامهی مدیریت محصولات زارعتی، ۲۵ متریک تن است.
همین حالا که کار پروژههای محصولات زراعتی در ولایت کندز در حال تطبیق است، صدها تن در آنها مشغول به کار اند. برخی از پروژههای کارشان جریان دارد، عدهای آن در حال تکمیل شدن است و شمار دیگر آن در آینده نزدیک تکمیل میگردد.
حاجی عبدالبشیر یک تن از دهقانان ولسوالی علیآباد ولایت کندز است که برایش یک سردخانهی میوه ساخته میشود. عبدالبشیر گفت: «بسیار خوشحالم که برای ما وزارت زراعت سردخانه میوه جور میکند. قبل از این میوههای ما خراب و فاسد میشد، خوشبختانه با ساخت این سردخانه از غم خراب و فاسد شدن میوه خلاص میشویم. من ۲۸ جریب زمین دارم، پیش از این وزارت زراعت برای ما یک حوض آب و یک فارم ماهیپروری ساخته است، انتظار ما از وزارت زراعت این است که همیشه با دهقانان خود همکار باشد.»
در همین حال، حسن بیگ یک تن دیگر از دهقانان ولسوالی گلتپه ولایت کندز که برایش یک کشمشخانه ساخته میشود. حسن بیگ گفت: «تشکر از وزارت زراعت که برای ما کشمشخانه میسازد کار کشمشخانهی من در حدود ۵۰ فیصد پیش رفته است. من ۱۰ جریب باغ انگور دارم. پیش از این به شکل مختلف کشمش را خشک میکردیم. اما در آرزوی یک کشمشخانه معیاری بودیم، خوشبختانه وزارت زراعت، مرا به آرزویم رساند.»
در گذشته محصولات دهقانان به انواع مختلف خراب و فاسد میشد، خوشبختانه با راهاندازی پروژههای جدید زراعتی بخش بزرگی از مشکلهای دهقانان و باغداران حل میگردد.
تطبیق این پروژهها با در نظر داشت آبوهوای مناسب در ولسوالیهای امامصاحب، دشت ارچی، چهاردره، خانآباد، علیآباد، گلتپه، آقتاس، کلباد و مرکز کندز جریان دارد.
پروژههای جدید زراعتی در کشور فرصتهای کاریابی را برای صدها تن، زمینهی خوبی را برای افزایش عاید دهقانان فراهم ساخته است.
کندز، از جمله ولایات کهن و باستانی و در شمالشرق افغانستان واقع است. کندز، دارای زمینهای حاصلخیز، دو دریای بزرگ، یک میدان هوایی و یک بندر تجارتی به نام شیرخان بندر است که در گذشتهها به نام «قزلقلعه» یاد میشد. این ولایت ۲۷۰ کیلومتر با تاجیکستان مرز داشته و دریای آمو بین تاجیکستان و کندز قرار گرفته است.
در کندز، بیش از٢٨٢ هزار هکتار زمین قابل زرع است که از جمله، بیش از ٢٣٣ هزار آن آبی و بقیه به شکل للمی کشت میشود. فعلاً بیش از٢٣٠ هزار هکتار زمین آبی و ٤٨هزار هکتار زمین للمی در این ولایت تحت کشت قرار دارد.
٨٨ درصد این ولایت را اراضی هموار و ١٢ درصد را مناطق کوهستانی و نیمهکوهستانی تشکیل داده است.
کندز، در بهار آب و هوای گوارا، اما در تابستان گرمای شدید و در زمستان سرمای خشک دارد. ولی آب و هوای این ولایت در تابستان، در برخی ولسوالیهایی که دارای درختان بیشتر و جنگل است، نسبتاً خوب میباشد.
این ولایت، در حدود ۳۳۷ کیلومتری شمال شهر کابل واقع است. در شرق آن ولایت تخار، در جنوب آن ولایت بغلان و دریای آمو در غرب آن ولایت سمنگان قرار دارد.
کندز، یک ولایت زراعتی است و بیشتر مردم آن، به زراعت و مالداری اشتغال دارند، این ولایت دارای جنگلهای انبوه نیز است.
پسته، بادام و خربزه به خصوص خربزههای قندک دهویران، عسقلانی و امامصاحبی (مشهور به غازیخانی)، از شهرت به سزایی برخوردار است. برخی از این محصولات به کابل و سایر ولایات و خارج از کشور نیز صادر میگردد و دهقانان، عواید خوبی از این درک به دست میآورند.
پیداوار عمدهی زراعتی این ولایت، در قدم اول گندم و برنج (شالی) بوده و سایر غلهجات، حبوبات، میوهها و سبزیها نیز در این ولایت به پیمانهی وسیع کشت میشود. گندم و برنج کندز شهرت دارد و علاوه بر مصارف داخلی به دیگر ولایتها نیز صادر میشود. زمانی، کندز به خاطر فراوانی محصولات گندم، به نام کندوی افغانستان یاد میشد.