نخلستانهای خرما در ننگرهار، هلمند و فراه به ثمر رسیدهاند
هفتهنامهی دهقان/ مهرداد احمدی
نخلستانهای خرما که طی سالهای اخیر در ولایتهای ننگرهار، هلمند و فراه توسط وزارت زراعت، آبیاری و مالداری ساخته شدهاند، کمکم به ثمر رسیدهاند و امسال بخشی از این نخلستانها حاصل داده است.
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت ننگرهار، میگوید که حاصلات نخلهای خرمای این ولایت، هر سال نسبت به سال دیگر در حال افزایش است و تولید آن امسال به حدود ۱۵۰ تن میرسد.
مسوولان ریاست زراعت ننگرهار میگویند که آب و هوای این ولایت برای پرورش خیلی از میوهها مناسب است و پرورش و حاصلدهی خرما نیز در این ولایت رشد و توسعه یافته است.
در ولایت ننگرهار تا این دم ۸۰ جریب باغ خرما ساخته شده است که اکثر این باغها در ولسوالیهای گوشته و سرخرود واقع است. همچنان در ننگرهار کلکسیون میوهجات ایجاد شده که در این کلکسیون نهالهای خرما نیز کاشته شده است.
ریاست زراعت ننگرهار میافزاید که در سال آینده در این ولایت ۳۵۱ جریب باغ جدید خرما ساخته میشود. این ریاست گفت که از میان ۳۵۱ جریب باغ جدید خرما که قرار است در سال آینده ساخته شود، ۱۸۰ جریب آن را شرکت زراعتی «وادی ننگرهار» میسازد.
به گفتهی انعامالله ساپی، رییس زراعت ننگرهار، اگر در این ولایت تلاشهای فعلی ریاست زراعت و تعهد کنونی مردم به پرورش نخلهای خرما ادامه یابد، دیری نخواهد گذشت که ننگرهار در تولید خرمای مصرفیاش به خودکفایی برسد.
همچنین ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت فراه نیز، از به ثمر رسیدن نخلهای خرما در این ولایت خبر میدهد و میگوید که برخی از نخلستانهای خرما در فراه به تازهگی به حاصلدهی شروع کرده است.
فراه، از جمله ولایات نسبتاً گرم و دارای اقلیم خشک است، اما تحقیقات نشان میدهد که آبوهوای این ولایت برای رشد نخلستانهای خرما مساعد است. خرما به آب کمتر و آفتاب بیشتر ضرورت دارد و این خصوصیت، چانسی برای رشد نخلستانهای خرما در ولایت فراه است.
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت فراه، میافزاید که نخلستانهای کوچک خرما از گذشتههای دور به صورت پراکنده در این ولایت وجود داشت. اما این نخلها، شکل تجارتی نداشته است. این ریاست میگوید: «نظر به توافق نخل خرما با اقلیم این ولایت و مساعد بودن آفتاب بیشتر برای پخته شدن حاصلات نخل خرما، در طی چند سال اخیر توجه برای ترویج بیشتر این گیاه و ساخت فارمهای تحقیقاتی و همچنان احداث کلکسیونهای خرما از سوی وزارت زراعت صورت گرفته که در آینده نزدیک کار احداث آن عملاً آغاز میگردد.»
همچنان یک مؤسسهی قطری به نام «الغرافه» نیز، در فارم تحقیقاتی ولایت فراه، ۱۰۰ جریب باغ خرما ساخته است. این نخلها پنج سال قبل ساخته شده بود و به گفتهی ریاست زراعت فراه، تازه به ثمر رسیده است. در عین حال، ریاست زراعت، آبیاری و مالداری فراه نیز کار ساخت ۲۷ جریب نخل خرما را آغاز کرده است. این نخلها به شکل کلکسیون ملی خرما و به صورت تجارتی ساخته میشود.
برخی از نخلستانهای خرما در ولایت هلمند نیز به ثمر رسیده است.
زلمی الکو رییس زراعت هلمند میگوید که نخلهای خرما که از گذشته در لشکرگاه و ولسوالیهای ناوه و نهرسراج موجود بود، در نتیجهی القاح مصنوعی دوباره به ثمر رسیده و امسال احتمال میرود بین پنج تا شش تُن خرما حاصل بدهد. کار القاح، شاخهبُری و اصلاح این نخلستانها از دو سال قبل شروع شده بود.
همچنین سال گذشته یک مزرعهی نمایشی خرما به مساحت دو جریب زمین در فارم تحقیقاتی «انارباغ» هلمند نیز ساخته شده است. در این فارم، به باغداران در بارهی چگونهگی پرورش نخلهای خرما و حاصلدهی آن نیز آموزش داده شده، تا روی نژادها(ورایتیها)ی مختلف خرما به هدف ترویج آن در هلمند، کار شود.
در عین حال، وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، نزدیک به یک هفته پیش کار ساخت ۲۵ جریب باغ تجارتی خرما را نیز در ولایت هلمند آغاز کرد.
زلمی الکو رییس زراعت هلمند میگوید که در سال جاری در این ولایت، ۲۵ جریب باغ تجارتی خرما و کلکسیون این میوه ساخته میشود. زمینهایی که در آن باغ خرما ساخته میشود، در حال آمادهسازی قرار دارد و به زودی روند نهالشانی آن آغاز میشود.
یکی از برنامههای وزارت زراعت، پرورش و معرفی درختان خرما به باغداران و آموزشدهی به آنان است. در حال حاضر، پرورش نخلهای جدید خرما در ولایتهای هلمند، ننگرهار و فراه در حال گسترش است.
خرما در هوای گرم رشد میکند. ولایتهای هلمند، فراه، قندهار، لغمان و ننگرهار، برای پرورش خرما اقلیم مناسب دارند. پرورش میوههای جدید، از جمله خرما، میتواند به رشد اقتصاد دهقانان اثرگذاری فراوان داشته باشد.