فعالیتهای برنامه حمایت از اولویت ملی دوم در ولایت بلخ
برنامه حمایت از اولویت ملی دوم (SNAPP2) یکی از پروژههای وزارت زراعت است که از سوی صندوق بینالمللی برای انکشاف زراعت (IFAD) حمایت میشود. هدف از راهاندازی این برنامه، بهبود مصونیت غذایی، افزایش عواید، اشتغالزایی و بهبود وضعیت اقتصادی خانوادههای فقیر روستایی در ولایتهای بلخ، هرات، ننگرهار، کابل، پروان، لوگر و بغلان است.
این برنامه در بخشهای توسعه زیربناها و سرمایهگذاری راهبردی در هشت ولسوالی ولایت بلخ فعالیت میکند. توسعه زیربناها شامل بخشهای عرضه خدمات ترویج زراعتی، حمایت از دهقانان و سکتور خصوصی است.
شبکههای آبیاری
بخشی از کار برنامه حمایت از اولویت ملی دوم در بلخ، بازسازی شبکههای آبیاری، ساخت زیربناهای محلی، سرمایهگذاری روی تولید گندم، باغداری، مالداری و خدمات قرضهدهی است. در کنار سایر بخشها، زمینهسازی برای دسترسی خانوادههای بیبضاعت به قرضههای کوچک و تقویت ارزشهای زنجیرهای محصولات زراعتی، از فعالیتهای عمده این برنامه است. این برنامه در ولسوالیهای نهرشاهی، دهدادی، بلخ، شولگره، دولتآباد، چهاربولک، چمتال و خلم تطبیق شده است.
برنامه حمایت از اولویت ملی دوم در ولایت بلخ در چهار بخش (ترویج زراعتی، مالداری، آبیاری و سکتور خصوصی) فعالیت میکند. این برنامه طی چهار سال، ۱۴ شبکه آبیاری را در هشت ولسوالی ولایت بلخ بازسازی کرده که زمینه آبیاری هزاران جریب زمین را فراهم کرده است. بازسازی شبکههای آبیاری سبب شده که حاصلات دهقانان ۲۰ درصد افزایش یابد و ۲۰ الی ۳۰ درصد از ضایعات آب در مزارع جلوگیری شود.
بخش ترویجی
در بخش ترویجی، این برنامه در ۹۵۰ جریب زمین، قطعههای نمایشی گندم ایجاد کرده و این کار محصولات دهقانها را ۳۵۰ تا ۴۲۰ کیلوگرام در هر جریب افزایش داده است. همچنان در ۶۴۸ جریب زمین، قطعه نمایشی پنبه ایجاد کرده که در پی آن محصولات دهقانان پنبهکار ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلوگرام در هر جریب افزایش یافته است. ایجاد ۵۰۰ جریب زمین قطعه نمایشی برنج هم از جمله فعالیتهای این برنامه در بلخ است که این کار محصولات شالیکاران را ۴۰۰ تا ۴۲۰ کیلوگرام در هر جریب افزایش داده است. ایجاد قطعات نمایشی سبزیجات به مساحت ۵۹۷ جریب زمین که ۳۵۰ دهقان از آن مستفید شدهاند، ایجاد ۱۲ سبزخانه کوچک برای زنان، حمایت ۱۰ گروپ زنان تولیدکننده سمارق، حمایت ۳۵۷ خانواده در بخش باغچههای خانهگی، توزیع ۵۳۳ بسته باغداری با ایجاد سبزخانهها و باغچههای خانهگی و فارمهای سمارق از دیگر فعالیتهای برنامه اولویت ملی دوم در بلخ در بخش ترویجی است. این فعالیتها، بهبود اقتصادی چشمگیری در زندهگی خانمهای بیبضاعت و سبزیکار به میان آورده است.
بخش مالداری
برنامه حمایت از اولویت ملی دوم وزارت زراعت در ولایت بلخ در بخش مالداری نیز دستاوردهایی دارد.
این برنامه یک هزار و ۷۵۰ بسته وسایل جمعآوری کشمیره را به مالداران در این ولسوالیها توزیع کرده است. همچنان پنج مرکز جمعآوری شیر برای ۵۵۰ خانم و مالدار ایجاد کرده است تا آنها در وقت معین و پیش از فاسد شدن شیر آن را به قیمت مناسب به فروش برسانند. این برنامه همچنان ۶۵ هزار کیلوگرام خوراکه حیوانی کانسنتریت و ۵۵۰ بسته وسایل شیردوشی را به مالداران توزیع کرده که از این طریق وضعیت اقتصادی ۲۰۰۰ خانواده بهبود یافته است.
بخش سکتور خصوصی
دستاوردهای عمده برنامه حمایت از اولویت ملی دوم در بخش سکتور خصوصی، شامل تسهیل و عقد ۱۰۰ قرارداد هنگ، ۴۵۴ قرارداد پنبه، ۸۰ قرارداد شالی و ۵۵۴ قرارداد مالداری میان شرکتهای هنگ، پنبهکار، شالیکار و مالداران و شرکتهای پروسسکننده میشود. عقد این قراردادها سبب افزایش تولید هنگ و ایجاد بازارهای دوامدار برای محصولات لبنی، پخته، هنگ، بادرنگ، سمارق و بودنه شده است.
همچنان با ایجاد و حمایت دو سبزخانه، در تولید بادرنگ این مزارع هفت برابر افزایش به میان آمده و با ایجاد فارم مرغداری ۳۵۰ قطعهای، زمینه اشتغالزایی برای مردم محل فراهم شده است. حمایت از یک گروپ ۱۰ نفری خانمهای تولیدکننده سمارق، حمایت از یک فارم تولیدکننده بودنه که ظرفیت تولید آن پنج برابر افزایش یافته، توزیع ۶۷۷ بسته وسایل زراعتی به دهقانان، آموزش و ارتقای ظرفیت ۸۶۸ دهقان در مورد مراحل پس از برداشت حاصل و برگزاری ۳۴۵ جلسه میان تولیدکنندهگان محصولات زراعتی و خریداران از دیگر فعالیتها و دستاوردهای این برنامه در ولایت بلخ است.
قابل یادآوری است که براساس آمارها، تطبیق برنامه حمایت از اولویت ملی دوم، تغییرات زیادی در زندهگی دهقانان، مالداران و مستفیدشوندهگان آورده و در بخشهای مصونیت غذایی، ارتقای سطح آگاهی و افزایش درآمد دهقانان و مالداران مؤثر بوده است.