در ۱۳۹۹ میزان تولید محصولات زراعتی افزایش یافته است

mail-admin
دوشنبه ۱۳۹۹/۱۱/۱۳ - ۱۵:۳۳
در ۱۳۹۹ میزان تولید محصولات زراعتی افزایش یافته است

بر اساس آخرین آمار از وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، بیش‌تر محصولات زراعتی در این سال ۱۳۹۹، افزایش داشته است.
گندم، برنج، میوه‌جات خشک‌وتازه و زعفران، محصولات زراعتی‌اند که در سال ۱۳۹۹ بیش‌تر شده‌اند. بر اساس آمارها، حاصلات گندم ۶.۲۵ درصد، برنج ۱۵ درصد، میوه‌جات حدود ۲۰ درصد و زعفران بیش‌تر از پنج درصد در سال ۱۳۹۹ افزایش یافته است.
انوارالحق احدی، وزیر زراعت، آبیاری و مالداری در کنفرانس پاسخ‌دهی دولت به ملت، در مرکز اطلاعات و رسانه‌های حکومت، گفت، با وجودی که در زمان شیوع بیماری کرونا، کندی در کارها طبیعی بود، اما وزارت زراعت با وجود این مشکلات، در ۱۳۹۹ بسیار فعال بود، چنان‌که بودجه‌ی بالاتر از ۱۴ میلیارد افغانی‌اش‌اش را ۸۰ درصد مصرف کرده است، در نیمه‌ی سال مالی، بودجه‌ی انکشافی وزارت زراعت یک باره‌گی و فوق‌العاده افزایش یافت، اما باز هم ۸۰ درصد مصرف آن، قابل تقدیر است.
وزیر زراعت در سخنرانی‌اش در برنامه‌ی حساب‌دهی دولت به ملت، گفت: «قبل از کودتای ثور ۱۳۵۷ افغانستان ۳.۲ میلون هکتار زمین آبی داشت. در نتیجه جنگ‌ها ساحه زمین آبی در کشور به کمتر از دو میلون هکتار تنزیل کرد. اما در نتیجه فعالیت‌های حکومت در چند سال گذشته بیش‌تر از ۵۰۰ هزار هکتار زمین که لامزروع شده بود بار دیگر به زمین آبی بدل شد.»
آقای احدی یادآور شد: «در ۱۳۹۹ وزارت زراعت، ۱۲۱ شبکه آبیاری، ۴۳۵ کانال فرعی درجه دوم و درجه سوم، ۱۲۰ ذخیره‌گاه خاکی آب باران، ۱۲۱ آب‌ریزه کوچک، ۲۰۰ چکدم(بند محافظتی)، ۱۷ حوض آب را ساخت و ۱۰۰ پایه واتر پمپ سولری را به دهقانان توزیع کرد و در نتیجه فعالیت‌های انکشافی در بخش آبیاری، وزارت زراعت در سال ۱۳۹۹ در حدود ۹۷ هزار هکتار زمین آبیاری شد.»
آقای احدی در ادامه افزود: «به صورت مشخص در سال ۱۳۹۹ ساحه کشت گندم پنج فی‌صد زیاد شد، ساحه کشت شالی ۱۵ فی‌صد بیش‌تر شد و ۲۵ فی‌صد جلو ضایعات آب گرفته شد. با اعمار بیش از هفت هزار متر دیوار استنادی و گبیون، بیش‌تر از چهار هزار هکتار زمین زراعتی در برابر تهدید دریا محفوظ گردید. سیستم آبیاری قطره‌ای از آب کم استفاده اعظمی می‌کند و در سال ۱۳۹۹ وزارت زراعت این سیستم را در هشت هکتار زمین تجربه کرد.»
وزیر زراعت در زمینه‌ی باغداری، بخشی از فعالیت‌های این وزارت را چنین برشمرد: «در ۱۳۹۹ تنها پروژه‌ی «NHLP» در ۴۴ هزار و ۱۲۵ جریب زمین در هفت ولایت، به هزینه‌ی ۳۲۱ میلیون افغانی، نهال میوه دار غرس کرده است. بانک جهانی تصمیم گرفته است که پروژه‌ی «NHLP» را متوقف کند، اما باغداری در رشد اقتصاد ملی سهم بزرگ دارد و وزارت زراعت می‌کوشد در ۱۴۰۰، یک مقدار بودجه برای باغداری انتقال بدهد و به پروژه‌ی توسعه‌ی باغداری ادامه بدهد.»
در ۱۳۹۹ وزارت زراعت یک پروژه‌ی نسبتاً بزرگ را به نام مدیریت محصولات زراعتی پیاده کرد. اهمیت این پروژه در این بود که تشویش وجود داشت که به اثر شیوع کرونا، بندرها بسته شود و افغانستان نتواند محصولات زراعتی‌اش را به بازارهای معمول نتواند برساند، به خاطر مقابله با این حالت احتمالی، با تایید حکومت وزارت زراعت تصمیم گرفت که به شماری از محصولات ذخیره‌گاه‌های سردخانه‌ای و برخی از این محصولات را خشک کند تا عمر استفاده‌ی آن‌ها بیش‌تر شود.
این پروژه‌ها از یک‌سو برای شماری کار ایجاد کرد و از سوی دیگر به دهقانان وقت داد تا از محصولات‌شان استفاده‌ی بهتر کرده باشند. این پروژه نزدیک به شش میلیارد افغانی بودجه داشت که بیش‌تر از پنج میلیارد آن مصرف شد.
در ۱۳۹۹ در قالب طرح مدیریت محصولات زراعتی نزدیک به ۱۰ هزار ساختمان شامل سه هزار و ۵۰۳ ذخیره‌گاه پیاز، دو هزار و ۷۴۹ ذخیره‌گاه کچالو، سه هزار و ۸۶۸ کشمش‌خانه و ۴۷۵ سردخانه‌ی صفر انرژی ساخته شده است. ۹۰ درصد هزینه‌ی ساخت این ساختمان‌ها را وزارت زراعت و ۱۰ درصد آن را مستفیدشونده‌گان پرداخته‌اند. بر اساس یک تخمین، این ساختمان‌ها جلو ضایع شدن ۱۶۵ هزار تن حاصلات زراعتی را گرفته است. این پروژه در میان مردم محبوبیت دارد و وزارت زراعت برنامه دارد که یک هزار و ۵۰۰ تا دو هزار ساختمان دیگر برای مدیریت محصولات (ذخیره‌خانه و کشمش‌خانه) در ولایت‌های مختلف در ۱۴۰۰ ایجاد کند.
وزارت زراعت در بخش منابع طبیعی در سال ۱۳۹۹ با پرورش ۲۰ میلیون و ۹۵ هزار نهال جلغوزه و چهارمغز و پسته، سه هزار و ۲۲۳ هکتار جنگل جلغوزه و چهارمغز و پسته را احیا کرده و توسعه داده است. بازار بین‌المللی این سه میوه خوب است و وزارت زراعت برنامه دارد تا در ۱۴۰۰ مالی، ۱۰ هزار هکتار جنگل پسته، جلغوزه و چهارمغز را احیا کند و ۶.۴ میلیون نهال را غرس کند.
برای تولید پسته در هرات، یک پروژه‌ی بزرگ در نظر گرفته شده است و برای تولید جلغوزه و چهارمغز برنامه‌هایی در ولایت‌های پکتیکا، پکتیا، خوست، کنر، نورستان و لغمان در نظر گرفته شده است. هم‌چنان در ۱۴۰۰، در ولایت‌های ننگرهار و لغمان در ۳۱۸ هکتار زمین، دو میلیون نهال بیر غرس می‌شود.
هم‌چنان وزیر زراعت در مراسم پاسخ‌دهی به ملت راجع به برنامه‌های آینده‌اش صحبت کرد. او گفت: «تشکیل وزارت نسبتا کهنه است. در سال ۱۳۹۹ وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، در تفاهم با کمیسیون اصلاحات اداری، تجدید نظر به تشکیلات کرد و کوشش کرد که تشکیلات خود را که مرکزمحور است، بیش‌تر دهقان‌محور سازد. در سال ۱۴۰۰ ما ریفورم تشکیلات را ادامه می‌دهیم و پرسونل وزارت را بیش‌تر مسلکی می‌سازم.»
آقای احدی در ادامه یادآور شد، متاسفانه که فساد اداری یک مشکل است که هم ادارات دولتی از ان آسیب دیده‌اند. وزارت زراعت، آبیاری و مالداری طبعاً از پالیسی‌های ضد فساد حکومت پیروی می‌کند و از مقامات کشفی و عدلی خواهان مؤثریت بیش‌تر در مبارزه بر ضد فساد است. علاوه بر این، این وزارت نظارت داخلی را هم قوی‌تر می‌سازد تا در کشف و از بین بردن فساد نقش مستقل را نیز ایفا کند.
وزیر زراعت در پایان گفت: «زراعت و مالداری در کشور پوتانسیل قوی برای انکشاف و توسعه دارد. ما مصمم هستیم که رشد زراعت و مالداری را در افغانستان سریع کنیم، مصونیت غذایی مردم‌مان را تامین کنیم، از منابع طبیعی زراعتی استفاده خوب کنیم و در راه رفاه مردم خود، خصوصاً، دهاقین جد و جهد نماییم. ان‌شاءالله ما کامیاب می‌شویم و هر سال خبرهای بهتر را به شما تقدیم می‌کنیم.»
در سال مالی ۱۳۹۹، وزارت زراعت، در زمینه‌های مختلف و وسیع کاری‌، با مجموع کارکنانش که شش هزار و ۸۹۳ تَن است، و با بیش از ۱۴ میلیارد و ۸۱ میلیون بودجه انکشافی، کار کرده و در نتیجه ۸۰ درصد بودجه انکشافی‌اش را مصرف کرده است.
در این گزارش، به صورت مشرّح، بخش‌های مهم کارهایی انجام شده توسط وزارت زراعت در هفت عنوان عمده ارایه می‌کنیم که شامل زراعت، آبیاری، مدیریت محصولات زراعتی، مالداری، منابع طبیعی، زعفران و زیربناها می‌باشد.
1- زراعت
بر اساس آمار و داشته‌های وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در سال جاری، ۳۰ هزار هکتار زمین باغهای مثمر در ولایات مختلف احداث، احیا و عصری‌سازی شده است این باغ‌ها شامل، پسته، جلغوزه، بادام، انگور، سیب، لیمو، مالته، خرما، عناب، قوریه‌های باغداری و ساخت ساز باغهای کهنه می‌باشد. کار احداث چهار هزار ۷۷۰ یک هکتار باغ جدید درختان مثمر، ۱۹۵ هکتار باغ‌های متراکم و نیمه متراکم و ۲ هزار هکتار باغ‌های کهنه در ۳۴ ولایت کشور تکمیل گردیده است. احداث باغ‌های جدید سبب افزایش عواید دهاقین، رشد و توسعه باغداری و جلب سرمایه‌های خارجی گردیده هم‌چنان زمینه اشتغال‌زایی را برای دهاقین فراهم نموده است.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در ایجاد زیرساخت‌های باغداری در بستر پروژه مدیریت محصولات زراعتی اعمار سه هزار و ۹۰۶ کشمش‌خانه، اعمار ۴۷۲ سردخانه صفر انرژی برای انار و سیب، اعمار سه هزار و ۱۴۹ ذخیره‌خانه پیاز، اعمار دو هزار و ۳۴۹ ذخیره‌خانه کچالو، توزیع یک هزار و ۹۲ دستگاه خشک‌کننده آفتابی سبزی و میوه در ۳۴ ولایت از دیگر فعالیت‌های وزارت زراعت در سکتور زراعتی می‌باشد.
به منظور ارزش افزایی زعفران و ترویج بیشتر آن، ۳۷۰ مزرعه‌ی نمایشی زعفران در ۳۴ کشور احداث شده است، تلاش‌های وزارت زراعت سبب افزایش تولید زعفران در سالهای اخیر در کشور شده است و جایگاه زعفران افغانستان را از لحاظ کیفیت به درجه نخست رسانده و میزان تولید امسال را به متریک تن رسیده است، تولید زعفران در سال ۱۳۹۸ به ۲۱ متریک تن، در ۱۳۹۷ سطح عمومی تولید زعفران در افغانستان به ۱۶ متریک تن رسید، در حالی که در سال ۱۳۹۶ ده متریک تن بود.
امسال۱۴ هزار متریک تُن تخم اصلاح شده گندم، با هزینه ۶۸۹ میلیون افغانی از اتحادیه تولیدکننده‌گان تخم‌های اصلاح‌شده خریداری و توزیع شده است، که ۶۲۱ میلیون افغانی آن، شامل خریداری تخم و متباقی آن شامل هزینه انتقال می‌شود که چهل درصد هزینه‌ی تخم از سوی دهقانان و متباقی از سوی وزارت زراعت پرداخته شده است، امسال ۵.۱ میلیون متریک تُن گندم در سراسر کشور تولید شده و سالانه نیازمندی افغانستان در بخش گندم، به ۶.۴ میلیون متریک تُن می‌رسد.
وزارت زراعت آبیاری و مالداری یک هزار و ۳۰۰ مزرعه‌ی نمایشی گندم در ۳۴ ولایت، یک هزار و ۸۲۰ مزرعه‌ی نمایشی شالی در هشت ولایت، ۳۰۰ مزرعه‌ی نمایشی سویابین در ۲۰ ولایت، یک‌هزار و ۳۵۰ مزرعه‌ی نمایشی سبزیجات در شش ولایت و به تعداد ۸۰۰ مزرعه‌ی نمایشی جواری در ولایت‌های لوگر و ننگرهار را در سال جاری ایجاد نموده است. برعلاوه ۳۴۰ مزرعه‌ی نمایشی پُنبه در ولایات هلمند، سمنگان، هرات، ننگرهار، یک میلیون و ۹۶۰ هزار نهال از طریق احیای ۲۳۳ جریب قوریه در ۲۴ ولایت تولید و ۲۲۲ هزار نهال چهارمغز و جلغوزه جهت احیاء ۴۴۴ هکتار زمین در ولایت لغمان تولید نموده است.
در سال جاری، منظور گسترش و افزایش میزان حاصلات زراعتی و باغداری، ۴۸۴ کیلو گرام تخم پسته و جلغوزه جهت احداث ۵۰۰ هزار هکتار باغ پسته، جلغوزه و چهارمغز خریداری و کاشت گردیده، ۱۰۰ هکتار جنگل جلغوزه در ولایت نورستان احیا شده، چهار هزار بسته‌ی ارزش‌افزایی شیره‌ی بته‌های هینگ برای اعضای انجمن‌های تنظیم چراگاه و نباتات طبی در پنج ولایت توزیع گردیده و به دو هزار و ۸۰۰ دهقان مبلغ ۱۰۴ میلیون و ۱۶۰ هزار افغانی قرضه‌ی زراعتی و مالداری توزیع شده است.
در همین حال، یک هزار و ۲۹۰ باغچه خانه‌گی سبزیجات برای یک هزار و ۲۹۰ خانم روستایی در هفت ولایت کشور ایجاد گردیده، ۱۰۰ جریب زمین در ولایت ننگرهار به صورت چیله سبزیجات کشت شده، ۷۰ بسته‌ی وسایل کشت و تولید سمارق برای ۷۰ خانم در کابل توزیع گردیده، برای احداث یک هزار هکتار باغ جدید، در ۲۸ ولایت تخم پسته توزیع شده و یک هزار و ۷۳۰ بسته‌ی باغداری برای باغداران توزیع گردیده است. ۲۳ وسیله پروسس مواد غذایی و ماشین خشک‌کننده سبزیجات برای خانم‌های زراعت‌پیشه در ۵ ولایت خریداری و توزیع شده و ۱۰۰ بسته‌ی وسایل مورد ضرورت صنایع دستی برای ۱۰۰ خانم خریداری و توزیع شده است.
و اما تعداد از پروژه‌ها به دلایل چون، شیوع ویروس کرونا کووید-۱۹، مشکلات بودجه‌ای و تغییر پلان تطبیقی در تعدادی از فعالیت‌ها، عدم تکمیل دیزاین و برآورد تعدادی از پروژه‌ها، نبود شرکت‌های واجد شرایط داخلی برای تطبیق شماری از فعالیت‌ها، بلند بودن هزینه تعداد از فعالیت‌ها و نبود بودجه تکمیل نشده است، ۵۸ هزار متریک تن گندم کمکی کشور دوست هندوستان انتقال یافته است، کار ساخت ۱۶۰ سبزخانه با ۹۰ فی‌صد پیش‌رفت جریان دارد، کار اعمار ساختمان انستیتیوت زعفران در ولایت هرات با ۸۰ فی‌صد پیش‌رفت جریان دارد، کار اعمار یک شیلتر در ولایت جوزجان جریان داشته و به تعداد ۳۰۰ پایه ماشین قطع‌کننده علوفه برای مالداران در هفت ولایت خریداری گردیده و در سال گردیده و در ۱۴۰۰ برای دهاقین توزیع می‌گردد.
کشت بهتر و درآمد بیش‌تر، اساس کارهای وزارت زراعت را در این بخش تشکیل می‌دهد، وزارت زراعت، آبیاری و مالداری به منظور انکشاف پایدار و رشد زراعتی در کشور معرفی روش‌های بهتر کشت‌وکار با آموزش دهقانان و باغداران، توزیع تخم‌های اصلاح‌شده و کود کیمیایی به دهقانان، معرفی نژادهای زودرس و ثمربخش میوه‌جات، ساخت ده‌ها هزار سبزخانه، گل‌خانه و باغچه‌ی خانه‌گی در سال، تلاش برای توان‌مندسازی زنان علاقه‌مند از سراسر کشور در بخش زراعت، ساخت ظرفیت‌های پروسس در میان بانوان را اولویت قرار داده است.
۲- آبیاری
یکی از اهداف درازمدت وزارت زراعت، این است که بتواند سالانه ۵۰ هزار هکتار زمین زراعتی را از طریق احیا، بازسازی، نوسازی و تقویت سیستم‌های آبیاری در کشور، تحت پوشش آبیاری قرار دهد. وزارت زراعت در سال مالی ۹۹ توانست که با احیا و ساخت کانال‌ها و شبکه‌های آبیاری به طول یک‌هزار و ۳۷۸ کیلومتر، ۹۷هزار و ۳۶۰ هکتار زمین زراعتی را تحت پوشش آبیاری قرار دهد. هم‌چنین در این سال ۳۱هزار و ۵۰۶ متر دیوار محافظتی ساخته و به منظور جلوگیری از تخریب چهار هزار و ۲۵۹ هکتار زمین در مناطق مختلف کشور، گبیون‌کاری شده است.
هم‌چنین کار احیا و بازسازی ۱۲۱ شبکه‌ی آبیاری در ولایت‌های غور، میدان‌وردک، پکتیا، دایکندی، بغلان، کنر، بادغیس، پنجشیر، زابل، تخار، ننگرهار، هلمند، کابل، غزنی، پکتیکا، خوست، فراه، ارزگان، قندهار، هرات، بلخ، لوگر، پروان و کابل نیز، نزدیک به ۸۹درصد به پیش رفته است. در عین حال، کار احیا و بازسازی ۴۳۵ کانال فرعی درجه دوم و سوم هم در ولایت‌های کندز، تخار، بدخشان، ننگرهار و جوزجان پیش‌رفت خوبی داشته است. کار ۳۵ درصد ۹۹ کانال آبیاری از سال گذشته‌ی خورشیدی باقی مانده بود و کار احیا و بازسازی ۳۳۶ کانال دیگر، در سال مالی ۱۳۹۹ شروع شد. در مجموع، کار احیا و بازسازی این کانال‌ها در سال مالی ۱۳۹۹ حدود ۸۵ درصد پیش‌رفت داشت. در عین حال، در سال مالی گذشته، ۴۷ شبکه آبیاری در ۱۷ ولایت و همین‌طور کار ۱۲۵ کانال جدید ساخته شده است.
هم‌چنین ۱۸ آب‌ریزه نیز در سه ولایت ساخته و کار ساخت هشتاد بند خاکی آب‌گردان در ولایت‌های غور، سمنگان و قندهار به پایان رسید. کار ساخت ۱۴هزار و ۹۷۴ مترمکعب چکدم (بند محافظتی) و ذخیره‌گاه آبی کوچک در ساحات آب‌ریزه‌ها در ولایت‌های سمنگان، قندهار و غور به پایان رسید و کار ساخت ۲۱ شبکه آبیاری آغاز شد. ساخت این شبکه‌ها ۷۰ درصد به پیش رفته است.
همین‌طور کار احیا و بازسازی ۱۵۶ کانال آبیاری در سال ۹۹مالی حدود ۴۸ درصد پیش‌رفت داشت و همین اکنون نیز کارش ادامه دارد. کار ساخت یک‌هزار و ۵۹۰ متر دیوار محافظتی نیز در ولایت‌های ننگرهار و جوزجان جریان دارد.
ساخت ۱۲۱ آب‌ریزه کوچک آبیاری در ولایت‌های دایکندی، پکتیا، بلخ، سمنگان، بغلان، نورستان، ننگرهار، کنر، لغمان، هرات، غور، خوست، پکتیکا، ارزگان، قندهار و بادغیس نیز در سال مالی ۹۹ پیش‌رفت خوبی داشته است. حدود ۳۷ درصد کار ۱۱ آب‌ریزه از سال قبل باقی مانده بود و کار ساخت ۱۱۰ آب‌ریزه امسال شروع شد. در مجموع کار این آب‌ریزه‌ها حدود ۹۵درصد به پیش رفته است.
در سال مالی ۱۳۹۹، کار ساخت ۱۷ ذخیره‌گاه آب برای فعالیت‌های زراعتی و باغداری نیز در ولایت‌های لوگر، خوست، پکتیا و جوزجان آغاز شد و این کارها حدود نود درصد پیش‌رفت داشته است.
ساخت ۱۲۰ ذخیره‌گاه خاکی برای ذخیره آب باران در ولایت‌های کابل
ساخت ۱۲۰ ذخیره‌گاه خاکی آب باران در ولایت‌های کابل پکتیا، بلخ، سرپل، سمنگان، تخار، ننگرهار، کنر، لغمان، هرات، غور، خوست، پکتیکا، ارزگان، قندهار، بادغیس و زابل و هم‌چنین ساخت ۲۰۰ بند محافظتی (چکدم) کوچک آب در ولایت‌های کابل، دایکندی، پکتیا، بلخ، سرپل، سمنگان، بدخشان، تخار، فاریاب، ننگرهار، کنر، لغمان، غور، خوست، پکتیکا، ارزگان، بادغیس و زابل نیز شامل برنامه‌های وزارت زراعت در سال مالی ۱۳۹۹ قرار داشت، اما در این زمینه‌‌ها دست‌آوردی نداشته است.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، با فعالیت‌هایش در سال مالی ۱۳۹۹ در عرصه‌ی آبیاری، با پیش‌برد برنامه‌هایش توانست ۲.۵ درصد به ساحات آبی زراعتی بافزاید. باوجود پیش‌رفت‌ها در عرصه‌ی بازسازی، نوسازی و تقویت شبکه‌ها و کانال‌های آبیاری، به دلیل کمبود بندهای آب‌ و ذخایر بزرگ آبیاری، اراضی زراعتی در کشور با توسعه‌ی مناسب همراه نبوده است.
۳- مدیریت محصولات زراعتی
هم‌زمان با همه‌گیری ویروس کرونا در کشور و درگیر شدن شهروندان با بحران صحی و اقتصادی ناشی از شیوع این ویروس، وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در بهار امسال برای بهبود شرایط اقتصادی، ایجاد فرصت‌های شغلی و جلوگیری از فاسد شدن محصولات زراعتی، طرح اجرای برنامه مدیریت محصولات زراعتی را راه‌اندازی کرد.
این طرح که شامل ساخت سردخانه‌های معیاری مُدل سارک برای نگهداری میوه‌جات تازه و باارزش، ذخیره‌گاه‌های پیاز و کچالو و هم‌چنین توزیع دستگاه‌های سولری خشک‌کننده‌ی سبزیجات و میوه‌جات می‌شود، اجرای آن در روزهای آخر خود قرار دارد.
براساس این طرح، کار ساخت ۳هزار و ۸۶۷کشمش‌خانه، ۲هزار و ۵۰۳ ذخیره‌گاه پیاز، ۲هزار و ۷۴۹ ذخیره‌گاه‌ کچالو، ۴۷۵ سردخانه‌ی معیاری مُدل سارک برای نگهداری میوه‌جات با ارزش از قبیل سیب و انار و هم‌چنین توزیع یک‌هزار و ۱۱۳ دستگاه سولری خشک‌کننده‌ی سبزیجات و میوه‌جات تازه به زنان، در بهار امسال در سراسر کشور آغاز شد.
کار ساخت اکثریت این پروژه‌ها به پایان رسیده و مورد بهره‌برداری قرار گرفته، اما کار شمار اندک آن به دلیل سرد شدن هوا در برخی از مناطق کشور، با تاخیر همراه شده است.
همزمان با راه‌اندازی برنامه‌ی مدیریت محصولات زراعتی، کار ساخت یک‌هزار و ۹۷ پروژه‌ی دیگر که شامل ساخت سردخانه‌ها، ذخیره‌گاه‌های کچالو و پیاز و هم‌چنین توزیع دستگاه‌های سولری خشک‌کننده‌ی سبزیجات و میوه‌جات تازه می‌شود، از طریق پروژه سکتوری انکشاف زنجیره ارزش باغداری یا HVCDSP در ۱۱ ولایت کشور آغاز شد.
این پروژه‌ها بر اساس نوعیت و فراوانی محصولات زراعتی مناطق مختلف کشور طرح و اجرا شده است. ولایاتی که انگور بیش‌تر دارند، کشمش‌خانه‌های بیش‌تری در آن ساخته شده و همین‌طور در ولایاتی که پیاز و کچالو بیش‌تر کشت می‌شود، ذخیره‌گاه‌های بیش‌تر برای نگهداری این دو محصول در نظر گرفته شده است.
از طریق برنامه مدیریت محصولات زراعتی، در مجموع ۳هزار و ۶۸۱ کشمش‌خانه‌‌ی در ۱۹ ولایت ساخته شده است. این ولایات بیش‌ترین تولید انگور را دارند. هریک از این کشمش‌خانه‌ها، ظرفیت تبدیل کردن ۱۴ متریک‌ تُن انگور به کشمش را در یک وقت دارند. همین‌طور، ۱۸۶ کشمش‌‌خانه‌ی دیگر از طریق پروژه انکشاف زنجیره ارزش باغداری یا  HVCDSP، در چند ولایت محدودتر ساخته شده است.
هم‌چنین ساخت ۲هزار و ۲۵۳ ذخیره‌گاه پیاز سفید در ۲۱ ولایت و ساخت ۹۱۵ ذخیره‌گاه پیاز سرخ در ۹ ولایت در نظر گرفته شده است. هریک ذخیره‌گاه‌های پیاز سفید ۱۷ متریک تُن و ذخیره‌گاه‌های پیاز سرخ ۱۳ متریک تُن پیاز را دارند. همین گونه، ۳۳۵ ذخیره‌گاه پیاز از طریق پروژه انکشاف زنجیره ارزش باغداری نیز ساخته شده است.
ساخت دو هزار و ۳۹۱ ذخیره‌گاه کچالو نیز از طریق برنامه مدیریت محصولات زراعتی در ۲۷ ولایت در نظر گرفته شده است. ۳۸۸ ذخیره‌گاه دیگر کچالو توسط پروژه انکشاف زنجیره ارزش باغداری در چند ولایت محدودتر ساخته است. هر یک این ذخیره‌گاه ظرفیت نگهداری ۱۷ متریک تُن کچالو را دارند.
برنامه ساخت ۴۷۵ سردخانه‌‌ی معیاری مُدل سارک از طریق برنامه مدیریت محصولات زراعتی، با ظرفیت بیش‌تری در نظر گرفته شده است. این سردخانه‌ها در ۲۴ ولایت، جاهایی که در بخش سیب و انار تولید بیش‌تر دارند، در نظر گرفته شده است. هریک این سردخانه‌ها ۲۵ متریک‌ تُن ظرفیت دارند.
همین‌طور یک‌هزار و ۱۱۳ دستگاه سولری خشک‌کننده‌ی میوه‌جات و سبزیجات تازه که از برنامه مدیریت محصولات زراعتی به زنان در مناطق مختلف کشور توزیع شده‌اند، این دستگاه‌ها قادرند در طول سه روز، ۱۰۰ کیلوگرام محصول را خشک کنند. به همین ترتیب، پروژه انکشاف زنجیره ارزش باغداری نیز ۱۸۸ دستگاه سولری خشک‌کننده محصولات زراعتی را به زنان در مناطق کشور توزیع کرده است.
پروژه‌های مربوط به برنامه‌ی مدیریت محصولات زراعتی، پنج میلیارد و ۳۷۶ میلیون و ۶۴۵هزار افغانی راه‌اندازی شد. ده درصد این بودجه توسط مستفیدشونده‌گان پروژه و ۹۰ درصد دیگر آن توسط وزارت زراعت تامین شده است.
با این حال، تحلیل اقتصادی پروژه‌های راه‌اندازی شده از طریق برنامه مدیریت محصولات زراعتی، نشان می‌دهد که اجرای این پروژه‌ها با هجده درصد بازدهی، در یک فصل می‌تواند بیش‌تر از یک میلیارد افغانی سود بیش‌تری نصیب دهقانان بسازد. در آخرین گزارشی که از چگونگی اجرای این برنامه ارایه شده، آمده است: «بر اساس محاسبه انجام شده در کل برای ساخت نُه هزار و ۷۱۵ ساختمان، ۵میلیارد و ۱۹۲میلیون و ۶۶۱هزار افغانی سرمایه‌گذاری شده که ۱۸ درصد بازدهی (IRR) و مجموع ارزش خالص موجود (NPV)، دو میلیارد و ۲۱ میلیون و ۷۸۰ هزار و ۵۰ افغانی را در یک فصل دارد. عاید خالص دهقانان از مجموع ساختارهای جدید در یک فصل یک میلیارد و ۶۵ میلیون و ۹۷۵ هزار و ۷۲۲ افغانی می‌باشد.»
با راه‌اندازی برنامه مدیریت محصولات زراعتی در سراسر کشور، در شرایطی که شیوع ویروس کرونا فرصت‌های کاری را به سرعت کاهش داد، برای ۸۷هزار و ۷۳۴ نفر در سراسر کشور فرصت موقت کاری و هم‌چنین برای بیش از ۲۹ هزار نفر دیگر زمینه‌ی کاری دایمی ایجاد شد.
با اجرای پروژه‌های مربوط به برنامه مدیریت محصولات زراعتی، خطر فاسد شدن ۱۶۵هزار و ۲۸۱ متریک تُن محصولات تازه زراعتی از بین رفت.
۳- مالداری
در کنار زراعت، مالداری هم در کشور ارزش اقتصادی دارد و شماری از خانواده‌ها، به ویژه خانواده‌های روستایی شماری از نیازهای اولیه اقتصادی‌شان را از پرورش و فروش محصولات حیوانات خانه‌گی رفع می‌کنند. آنان با پرورش گاو، بز و گوسفند، به این نیازهای‌شان پاسخ می‌یابند.
وزارت زراعت، در پهلوی دیگر سکتورها، به توسعه‌ی مالداری توجه ویژه کرده است که در نتیجه این توجهات به رشد روزافزون مالداری انجامیده است.
در جریان سال مالی ۱۳۹۹، ریاست صحت حیوانی وزارت زراعت کارهایی را انجام داده است که دست‌آوردهای اساسی آن، قرار ذیل است:
1- وزارت زراعت تلاش می‌کند که نسل گاوها را به نسل زراعتی بدل کند. به همین خاطر در ۳۴ ولایت مرکزهای القاح مصنوعی ساخته است. داکتر محمدایوب احدی، آمر توسعه‌ی نسل‌گیری در ریاست صحت حیوانی می‌گوید که در ۱۳۹۹، شش مرکز القاح مصنوعی ساخته شده است. ساخت لابراتوار عصری تزریق سپرم به واسطه تکنولوژی، تولید ۱۰۸ هزار و ۴۸۴ گوساله از طریق القاح مصنوعی، پرورش ۲۰ بُقه در مرکز نسل‌گیری و جوازدهی و تمدید جواز مرکزهای القاح مصنوعی دولتی و غیردولتی، از شمار کارهایی است که در این بخش صورت گرفته است.
۲- تطبیق واکسین بیماری‌های بروسلوز، طبق «FMD» و طاعون: ریاست صحت حیوانی وزارت زراعت می‌گوید که در سال ۱۳۹۹ در ۳۴ ولایت کشور سه میلیون و ۴۳۷ هزار واکسین بروسلوز یا محرقه‌ی حیوانی را بر همین شمار حیوانات تطبیق کرده است. هم‌چنان یک میلیون و ۹۳۲ هزار و ۵۰۰ حیوان در ۳۴ ولایت بر ضد بیماری طاعون نشخوارکننده‌گان کوچک، واکسین شده‌اند.
به منظور مبارزه با بیماری‌های گوناگون دیگر حیوانی ۱۰ هزار واکسین به حیوانات در نُه ولایت کشور تطبیق شده است. یعنی در مجموع در سال ۱۳۹۹ ۹.۶ میلیون حیوان از سوی وزارت زراعت واکسین شده‌اند که در نتیجه میزان مرگ‌ومیر حیوانات کاهش یافته و باعث افزایش میزان اصلاح نسل حیوانات شده است. همین‌ گونه این واکسین‌ها باعث جلوگیری از گسترش بیش‌تر بیماری‌های حیوانی بر انسان‌ها شده است.
۲- در ۳۴ ولایت کشور کمپین مبارزه با تب کانگو «CCHF» راه‌اندازی شده است که باعث کاهش بیماری تب کانگو در کشور شده است.
۴ ۱۳۰ گاو و گوساله‌های تازه‌تولد در فارم مالداری بنی‌حصار قرنطین شده‌اند. هم‌چنان در ولایت بلخ چهار هزار گوسفند قره‌قل و ۵۰ بز قرنطین شده‌اند. در ولایت بلخ، در کنار جلوگیری از بیماری‌های حیوانی در آن فارم، از غصب زمین‌های آن نیز جلوگیری شده است. افزایش ۱۲۰ لیتری تولید شیر با توزیع خوراکه‌ی مناسبت در فارم‌های حیوانات، توزیع ۳۰ گوساله به چند مالدار، ترمیم فارم مالداری بغلان و تلاش برای ترویج و تکثیر مالداری عصری، از مجموع کارهایی است که در این بخش صورت گرفته است.
۵- به منظور رشد و توسعه‌ی صنعت لبنیات و حمایت از سکتور خصوصی در این بخش، شش مرکز بزرگ جمع‌آوری شیر در شش ولایت ساخته شده است. هر کدام از این مرکزها، ظرفیت روزانه نگهداری یک هزار و ۵۰ لیتر شیر را دارد و ۲۰۰ خانواده‌ی مالدار را پوشش می‌دهد.
بزرگ‌تر از آن، ساخت یک فابریکه‌ی بزرگ لبنیات در کابل با ظرفیت پروسس ۳۰ هزار لیتر شیر است که تقریباً کار آن تکمیل شده است و حد اقل سه ولایت را تحت پوشش می‌گیرد.
۶- به منظور تغذیه‌ی حیوانات در سال ۱۳۹۹، ۱۲ ذخیره‌گاه یا سیلوی سایلج یا خوراکه‌ی حیوانی ساخته شد و ۲۵ تُن خوراکه‌ی حیوانی در آن ذخیره شده است. لابراتوار تغذیه‌ی حیوانی ساخته شده است. در بخش پرورش مرغ‌های گوشتی و تخم‌گذار رهنمودهایی ترتیب شده و با نظارت از فابریکه‌های تولید خوراکه‌ی حیوانی کیفیت تولید خوراکه‌های حیوانی بهتر و کمیت آن بیش‌تر شده است. هم‌چنان در ولایت ننگرهار یک لابراتوار تثبیت کیفیت خوراکه‌های حیوانی نیز ساخته شد.
۷- در بخش مالداری ۱۱ طرح اقتصادی ساخته شده و نیز برای ۲۱ هزار و ۸۷۵ مالدار آموزش‌های لازمی داده شده است.
۸- افزون بر فعالیت‌هایی که تا این دم گفته شد، ‌وزارت زراعت در بخش مرغداری، ماهی‌پروری و زنبورداری نیز کارهای مؤثری کرده است. همکاری مالی در ایجاد ۶۵ فارم مرغداری تجارتی و ۷۲۰ فارم مرغ گوشتی به سکتور خصوصی، فعال‌سازی یک هزار و ۹۰۰ فارم مرغداری غیرفعال سکتور خصوصی، همکاری برای ساخت ۳۵۰ فارم ماهی‌پروری با سرمایه‌گذاران، ایجاد صدها فارم کوچک مرغداری به زنان بی‌بضاعت و توزیع بیش از ۱۰۰ جواز به فعالان سکتور مرغداری، از شمار فعالیت‌ها در بخش ماهی‌پروری و مرغداری است.
در همین حال به منظور حمایت از زنبورداران، در ولایت‌های ننگرهار، کنر و لغمان، به شماری از زنبورداران وسایل جدید و مدرن توزیع شد. یک لابراتوار تثبیت کیفیت عسل در ننگرهار ایجاد شد. هم‌چنان به ۱۵۰ زنبوردار آموزش‌های لازمی داده شد و به این زنبورداران چهار نوع مواد جهت جلوگیری و کنترل بیماری‌ها و آفت‌ها در زنبورداری کارهایی است که در این بخش عملی شده است.
در همین حال ترتیب فرمول‌های ساخت خوراکه‌های حیوانی، ساخت لابراتوار تثبیت کیفیت خوراکه‌های حیوانی، مشورت‌دهی فنی و رهنمودی به مالداران، ساخت بانک‌های خوراکه‌ی حیوانی در شماری از ولایات، از شمار کارکردهای وزارت زراعت به منظور توسعه‌ی مالداری و صنعت لبنیات در کشور است.
۴- منابع طبیعی
وزارت زراعت در بخش‌های مختلف کار می‌کند. مهم‌ترین فعالیت‌های وزارت زراعت، تلاش برای افزایش حاصلات غله و گندم، ساخت تاسیسات آبیاری، توسعه‌ی باغداری، گیاهان صنعتی و سبزیجات، انکشاف مالداری، تطبیق برنامه‌های کاهش خطر تغییرات اقلیمی، مصونیت غذایی، ساختارهای بنیادی و تقویت زنان و حمایت از آنان شامل است.
یک بخش مهم از میان این سکتورها، منابع طبیعی است و وزارت زراعت در این بخش، به منظور توسعه، احیا و مصونیت منابع طبیعی تلاش می‌کند.
در منابع طبیعی افغانستان، جنگل‌ها، چراگاه‌ها، جاهای حفاظت شده، حیوانات وحشی و زیست‌گاه‌های حیوانات شامل است که در گذشته با نگرانی‌های طبیعی و انسانی و چالش‌ها روبه‌رو بود.
گسترش سهم‌گیری مردم، ناداری، انحصار جمعیت‌های روستایی بر منابع طبیعی، مدیریت این منابع، تغییرات اقلیمی و در این مورد نبود آگاهی عامه، در حفاظت از منابع طبیعی چالش‌های بزرگ است.
اما وزارت زراعت در سال ۱۳۹۹،‌ در بخش منابع طبیعی چی کارهایی کرده است؟
در این سال، ریاست عمومی حفاظت از منابع طبیعی با همکاری مردمان محل، ‌برنامه‌ی ملی تنظیم منابع طبیعی را ساخته است که در آن، احیای دوباره جنگل‌ها، ساخت قوریه‌ها، تنظیم چراگاه‌ها و ریگ‌های روان، فعالیت‌های آبادانی و تنظیم اکوسیستم ارزش طبیعی شامل است. در این بخش در ولایت‌های تخار، جوزجان، بغلان، سمنگان، هرات، بلخ و بدخشان، پروژه‌ی کشت شیرین‌بویه و هینگ تطبیق شده است.
هم‌چنان در ولایت لغمان در ۱۵۷ هکتار زمین با غرس ‌۹۴ هزار و ۳۹۰ نهال چهارمغز و برای احیای ۱۱۷ هکتار زمین، تولید ۷۰ هزار و ۶۶۹ نهال از کارکردهای این وزارت در لغمان است.
احیای دوباره ۶۰۶ هکتار جنگل‌زار با کشت تخم جلغوزه، پسته و چهارمغز در هشت ولایت، ساخت سه هزار و ۵۰۰ متر چکدم در ولایت کنر، ساخت ۸۰ جریب بادام، ساخت ۷۰ جریب باغ عناب در فراه، ساخت ۲۰ جریب باغ توت در پنجشیر و توزیع ۱۷۰ بسته‌ی باغداری به باغداران از کارهای دیگر وزارت زراعت در این بخش در سال ۱۳۹۹ است.
ساخت ۲۳۳ قوریه برای تولید ۲.۳ میلیون نهال، تکمیل کارهای باقی‌مانده‌ی فارم ولایت تخار، ارایه جواز مدیریت جنگل به ۱۲۲ انجمن حفاظت از جنگل‌ها در ولایت‌های کنر، لغمان و بادغیس، ساخت یک هزار و ۷۶ قوریه‌ی خانه‌گی برای تولید ۴.۶ میلیون نهال جلغوزه و چهارمغز، تولید دو میلیون نهال چهارمغز و جلغوزه که برای غرس در سال ۱۴۰۰ آماده شده است، و احیای ۴۰۵ هکتار جنگل با کشت مستقیم تخم جلغوزه در پکتیا کارهایی است که در بخش منابع طبیعی توسط وزارت زراعت تطبیق شده است.
هم‌چنان به یک هزار و ۷۶ قوریه‌دار خانه‌گی آموزش‌های احیای جنگل‌ها و حفاظت و استفاده‌ی مناسب از جنگل‌ها داده شده است.
حفاظت از یک هزار و ۷۶۸ هکتار ساحه‌ی کمربند سبز
نظارت و حفاظت از یک هزار و ۷۶۸ هکتار ساحه‌ی قبلی کمربند سبز، آبیاری ۸۰۰ نهال، تولید ۱۰۰ هزار نهال از طریق قوریه‌های موقتی در ساحات کمربند سبز، سروی یک هزار هکتار ساحه نو، آموز‌ش‌دهی به یک هزار و ۵۰۰ تن در بخش تنظیم آبریزه‌ها، توسعه‌دهی ۷۰ هکتاری ساحه با تراس‌ها، چک‌دم‌ها، حوض‌های جذبی، سرک‌های جنگلی و ذخیره‌های آب، کارهایی است که در بخش کمربند سبز کابل عملی شده است.
مصون‌سازی و احیای چراگاه‌ها
ساخت ۱۶ انجمن حفاظت از چراگاه‌ها در شش ولایت، ارتقای ظرفیت دو هزار و ۵۰ عضو انجمن‌های حفاظت از چراگاه‌ها به منظور تنظیم چراگاه‌ها و فعالیت‌های حفاظتی، تنظیم ۴۵ هزار هکتار چراگاه برای چرای حیوانات در چهار ولایت، جمع‌آوری و تکثیر تخم علوفه در دو هزار و ۵۰۰ هکتار چراگاه به منظور احیا و تنظیم چراگاه‌ها از طریق ۱۰۰ پروژه‌ی عایداتی خرد، کشت تخم علوفه در دو هزار و ۵۰۰ هکتار چراگاه با توزیع ۱۱۵ پروژه‌ی کوچک، ساخت ۱۰ هزار و ۴۶۰ چک‌دم در ولایت‌های سمنگان و غور به منظور مصون‌سازی چراگاه‌ها، ساخت ۶۵ ذخیره‌ی کوچک آب نوشیدنی برای حیوانات در چراگاه‌های ولایت‌های بغلان، سمنگان، غور، قندهار و هرات، تثبیت ۱۰ هزار و ۶۴ هکتار ریگ روان و غرس ۷۹۸ هزار نهال گز، سکساول، تاغ و چرگس در این ساحات واقع در ولایت‌های بلخ، جوزجان و کندز، کشت تخم بته‌های دارای مقاومت در برابر خشک‌سالی، از شمار کارهایی است که در سال ۱۳۹۹ توسط وزارت زراعت، در بخش حفاظت و مصونیت منابع طبیعی عملی شده است.
احیا و حفاظت از کشت‌زارهای گیاهان دارویی
حفاظت و جلوگیری از تخریب دو هزار و ۸۰۰ هکتار ساحات گیاهان دارویی در ولایت‌های سمنگان، بلخ، بغلان، تخار، هرات، جوزجان و بدخشان، با کشت تخم هینگ و نهال شیرین‌بویه، جلوگیری از انقراض گیاهان شیرین‌بویه، زیره و هینگ در ولایت‌های بلخ، سمنگان، بغلان، تخار، هرات، جوزجان و بدخشان به همکاری انجمن‌های حفاظت از گیاهان طبی، با عملی‌سازی ۱۰۰ پروژه‌ی کوچک عایداتی، توزیع پنج هزار ۶۰۰ بسته‌ی پرورش گیاهان طبی در ولایت‌های بلخ، سمنگان و ساخت ۲۸ انجمن نباتات طبی در ولایت‌های بخ، سمنگان، تخار، هرات، جوزجان و بدخشان، کارکردهای وزارت زراعت در بخش حفاظت از ساحات پرورش گیاهان دارویی است.
مدیریت پارک‌های ملی و ساحات حفاظت شده
تطبیق برنامه‌های توسعه‌ای و گمارش نگهبانان، به منظور جلوگیری از شکار، غصب و دیگر تخلفات در بند امیر، پارک ملی واخان و کول حشمت خان، اعلان چهار منطقه‌ی جدید به عنوان ساحات حفاظت شده و پارک‌های ملی هر یک، جنگل‌های نورستان، دشت‌های ناهور، درقد و جنگل‌های امام صاحب، انجام سروی‌های ابتدایی در جنگل‌های زازی‌آریوب جهت درج در میان ساحات حفاظت شده و جنگل‌ها، راه‌اندازی برنامه‌های آگاهی عامه در پارک ملی واخان، بند امیر و کول حشمت‌خان، ساخت کمیته به منظور تکمیل ساخت پلان مدیریتی، ساخت ۱۱ ایستگاه حیوانات جهت مصونیت حیوانات باشنده‌گان محل، انجام آمارگیری پارک ملی نورستان، فهرست‌سازی پرنده‌گان مهاجر در کول حشمت خان، فراهم‌سازی و توزیع ۲۰۰ قفس برای طویله‌های خانواده‌های مالدار در حوالی پارک ملی واخان، غرس ۶۰۷ هزار و ۹۴۰ نهال، تطبیق واکسین طاعون بر ۴۵۰ حیوانات باشنده‌گان، نصب ۳۵ کامره‌ی خودکار برای ردیابی حیوانات وحشی، از فعالیت‌های بخش منابع طبیعی در حصه‌ی توسعه‌ی پارک‌های ملی است.
این فعالیت‌ها در کنار این که باعث احیا و توسعه‌ی منابع طبیعی شده، به گونه‌ی مستقیم و غیرمستقیم، زمینه‌ی کار را برای شماری از شهروندان فراهم کرده است.
۵-زعفران
ریاست احصاییه و معلومات وزارت زراعت گزارش می‌دهد که حاصلات زعفران «طلای سرخ» کشور امسال به حدود ۲۱ تُن رسیده است.
ولایت‌های هرات، بلخ، فاریاب، کندز، فراه و دایکندی بیش‌ترین زعفران کشور را تولید می‌کنند.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در سال ۱۳۹۹ فعالیت‌هایی را برای ترویج و انکشاف کشت زعفران عملی کرده است که اینک به بخشی از آن اشاره می‌شود:
۱- ساخت ۴۰۷ مزرعه‌ی نمایشی زعفران ،
۲- آموزش‌دهی به ۸۶۰ زن زعفران‌کار،
۳- آموزش‌دهی به یک هزار و ۸۸۸ مرد زعفران‌کار،
۴- ایجاد ۲۰ برنامه‌ی آموزشی زعفران‌کاران در مزرعه،
۵- اعمار ساختمان انستیتیوت تحقیقات زعفران در ولایت هرات ۲۹ میلیون و۴۰۰ هزار افغانی،
۶- توزیع ۱۸۵ هزار و ۵۰۰ کیلوگرام پیاز زعفران،
ساحه‌ی کشت و تولید زعفران به تفکیک ولایات طی سال ۱۳۹۹ از این قرار است:
ساحه کشت زعفران به تفکیک ولایات طی سال ۱۳۹۹
شماره ولایات ساحه (هکتار)
1 فاریاب ۲۷
2 جوزجان ۱۴.۰۳۲
3 سرپل ۱۴.۶۱
4 بلخ ۸۵.۰۱
5 سمنگان  ۱۱.۲
6 بغلان  ۲.۲
7 کندز ۲۰.۳۵۴
8 تخار  ۱۱
9 بدخشان ۷.۰۴
10 هرات ۷۳۱۱
11 فراه ۲۴.۱۲
12 بادغیس ۱۵.۷۵۸
13 غور ۱۶
14 بامیان ۳
15 کابل ۸.۱
16 پروان  ۴.۸
17 پنجشیر ۶
18 کاپیسا ۲.۶
19 لوگر ۶.۰۹
20 میدان  ۶.۳۱
21 پکتیا ۸.۱۲
22 پکتیکا ۱.۷
23 خوست  ۳.۴
24 غزنی ۱۱.۶
25 ننگرهار ۳
26 لغمان ۰.۷
27 کنر ها ۱.۴
28 نورستان ۲.۵
29 کندهار ۵۱
30 هلمند ۲.۷
31 زابل ۲
32 نیمروز ۱.۵
33 ارزگان ۱.۹
34 دایکندی ۲۸.۴۲
مجموع      ۷۷۹۲.۱۶۴
زعفران بستر خوبی برای کاروبار زراعتی در ولایت‌هایی است که این گیاه بهتر و بیش‌تر رشد می‌کند و حاصل می‌دهد. از همین رو، دهقانان در چند سال اخیر رو به کشت آن آورده‌اند. هم‌چنان برای کشت بهتر این گیاه گران‌بها، و گرفتن نتیجه‌ی خوب‌تر از آن، متخصصان زراعت در تلاش توسعه آن هستند. در سال ۱۳۹۹، در کل کشور حدود هفت هزار و ۷۹۲ هکتار زمین زعفران کشت شده است.
۶- زیربنا
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، به منظور مکانیزه‌سازی زراعت در کشور و هم‌چنان حمایت از دهقانان در مرکز و ولایات، امسال در بخش زیربنایی برنامه‌های مختلفی را طرح و تطبیق کرده است.
در سال مالی ۱۳۹۹، وزارت زراعت به منظور حمایت از دهقانان ۲۱۰ باب سبزخانه‌ عصری کوچک و بزرگ در ولایت‌های ننگرهار، جوزجان، هرات و بلخ احداث کرده و با ساخت این سبزخانه‌ها، زمینه‌های خوبی برای افزایش عواید دهقانان مساعد شده است. در عین حال، ۴۳۲ کشمش‌خانه نیز برای تاک‌داران در ولایت‌های، کابل، غزنی، بلخ، سرپل، فاریاب، هرات، قندهار، هلمند، فراه، زابل و ولایت لوگر ساخته شده‌اند.
ساخت پانزده باب سیلوی کوچک «سایلج» که هر کدام دارای پنج تُن ظرفیت می‌باشد، نیز شامل فعالیت‌های زیربنایی وزارت زراعت در سال مالی ۱۳۹۹ است. این سیلوها در ولایت‌های لوگر، خوست، قندهار و پکتیکا ساخته شده است. اعمار و تجهیز پنج باب ساختمان مراکز جمع‌آوری شیر و هم‌چنان حفر پنج حلقه چاه عمیق در ولایات کاپیسا، میدان وردک، لغمان، پکتیا و غزنی بخش دیگری از فعالیت‌های زیربنایی است.
در سال مالی ۱۳۹۹، به منظور آموزش و آگاهی‌دهی به دهقانان نیز چهار مراکز آموزشی، FLRC ، در ولایت‌های‌ هرات، ننگرهار و بلخ ایجاد شده و این مراکز با وسایل زراعتی از قبیل تراکتور، «تریشر» و «لیزرلیول» تجهیز شده‌اند. در ولایت کابل یک فابریکه شیر با ظرفیت پروسس ۳۰هزار لیتر شیر در روز ساخته شده و همین‌طور ایجاد این فابریکه پروسس لبنیات منجر به حمایت و بهبود فعالیت‌ کوپراتیف‌های تولیدکننده‌گان شیر، افزایش تولید شیر در سطح قریه‌جات و بلند رفتن تولیدات داخلی می‌شود. سه باب مرکز پروسس مواد غذایی و لبنیات در ولایت‌های ننگرهار و جوزجان ساخته شده‌اند. در عین حال، دو هزار متر مکعب چکدم و ذخیره کوچک آبی، در ولایت‌‎‎های هرات، فراه، غور، قندهار، بغلان و ولایت سمنگان ساخته شده و هم‌چنان کار ساخت ۱۴هزار و ۹۴۷ مترمکعب چکدم و ذخیره کوچک آبی در ولایت‌های غور، سمنگان و کندهار تکمیل گردیده است. این چکدم‌ها برای آبیاری جنگل‌های این مناطق موثر واقع شده است. کار اعمار هشتاد بندخاکی آب‌گردان نیز در ولایات غور، سمنگان و قندهار تکمیل شده است.
هم‌چنان وزارت زراعت به منظور جلوگیری از ضایعات آب و فرسایش خاک در ولایت کنر، کار اعمار هشت باب ذخیره کوچک آب جهت آبیاری ۲۰هزار نهال و اعمار یک‌هزار مترمکعب چکدم را شروع کرد.
در بخش آبیاری، در سال جاری از مجموع احیا و باز سازی ۱۲۱ شبکه آبیاری شامل پلان در۲۴ ولایت، کار احیاء و بازسازی ۴۷ شبکه آبیاری در ۱۷ ولایت تکمیل گردیده است، کار بالای ۲۱ شبکه جریان دارد و به زودی تکمیل و بهره‌برداری سپرده خواهد شد. هم‌چنان ۳۳ پروژه آبیاری در پروسه تدارکات قرار دارد و متباقی آن در جریان سال مالی ۱۴۰۰ تطبیق می‌گردد. در سال جاری کار ساخت و بازسازی ۱۲۵ کانال آبیاری نیز در سراسر کشور تکمیل شده است و کار احیا و بازسازی ۱۵۶ کانال دیگر به زودی تکمیل می‌شود. در بخش زیربنایی، کار ساخت ۱۸ آب‌ریزه در سه ولایت تکمیل شده است. با تکمیل شدن کار این کانال‌های معیاری آبیاری در مرکز و ولایات، تا بیست درصد از ضایعات آب جلوگیری می‌شود.
در بخش مرغداری، وزارت زراعت امسال به تعداد ۷۲۰ فارم مرغ گوشتی را در ولایت‌های خوست، پنجشیر، لغمان و پکتیکا ساخته که این فارم‌ها فعالیت خویش را آغاز کرده است. این فارم‌ها تا حدی زیادی مشکلات مردم را از این ناحیه‌ی کمبود گوشت مرغ مرفوع می‌کند. ۱۲۰ ذخیره‌گاه خاکی آب باران در ولایات کابل پکتیا، بلخ، سرپل، سمنگان، تخار، ننگرهار، کنر، لغمان، هرات، غور، خوست، پکتیکا، ارزگان، قندهار، بادغیس و زابل ساخته شده و دهقانان این ولایات می‌توانند از باران‎های موسمی جهت آبیاری زمین‌های خود استفاده کنند.
وزارت زراعت یک گدام با ظرفیت ۲۵۰ متریک تُن برای ذخیره نمودن ادویه‌جات در ولایت لوگر ساخته است. در بخش ماهی‌پروری، در سال مالی ۹۹ چهار فارم تکثیری ماهیان گرم‌آبی و سرد‌آبی در ولایت‌های بامیان، پنجشیر، بلخ و ننگرهار ساخته شده است. هم‌چنان ریاست استراتژیک وزارت زراعت، در سال جاری یک گدام با ظرفیت پنج‌هزار تُن، برای نگهداری غله‌جات در ولایت فراه ساخته که این ذخیره‌گاه غله‌جات شامل احاطه دیوار آن، دو باب اتاق اداری همراه با یک تشناب و یک حلقه چاه سپتیک مجهز می‌باشد.
هم‌چنان این ریاست یک گدام دیگر را نیز با ظرفیت سه‌هزار تُن با ملحقات آن به هزینه ۴۱۹هزار و ۲۶۶ افغانی در ولایت زابل ساخته است.
مسوولان در این ریاست می‌گویند که این اداره بر حسب ضرورت یک ذخیره‌گاه غله‌جات را با ظرفیت پنج هزار تُن همراه با ملحقات آن به هزینه ۱۶ میلیون و ۲۹۴هزار و ۵۰۰ افغانی در ولایت جوزجان ساخته است.
این ریاست به سلسله فعالیت‌های خود در سال جاری، یک گدام غله‌جات را با ظرفیت چهار هزار تُن با هزینه ۱۴میلیون و ۹۱۸هزار و ۸۰۰ افغانی در ولایت خوست ساخته است.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، به همکاری پروژه‌های همکار به منظور مصونیت غذایی و حفاظت محیط‌‌زیست، در سال جاری پنج مسلخ عصری و معیاری را ساخت که از این تعداد دو مسلخ در ولسوالی‌های شکردره و ریش‌خور کابل ساخته شده و یک مسلخ در ولایت هرات، یکی هم در ولایت بلخ و یک مسلخ معیاری دیگر در ولایت کندز ساخته است. این مسلخ‌ها هر بار ظرفیت ذبح ۵۰۰ بز و گوسفند و  ۱۰۰ گاو را دارد. با ساخت مسلخ‌های معیاری نه تنها مشکلات مالداران را حل کرده است، برای بخشی از شهروندان در این ولایات زمینه کار نیز فراهم کرده است.
نتیجه‌گیری:
شاید با خواندن این گزارش، گفته شود که نتیجه‌ی این همه کاری که شما می‌گویید چی بوده است؟ در این قسمت ما می‌خواهیم دقیقاً‌ به همین پرسش شما پاسخ بدهیم.
وزارت زراعت با داشتن بیش از ۱.۲۸ میلیارد بودجه عادی و بیش‌تر از ۱۴ میلیارد و ۸۱ میلیون بودجه انکشافی، ۹۷.۵ درصد بودجه عادی و ۸۰ درصد بودجه انکشافی‌اش را در سال ۱۳۹۹ مصرف کرده است که در قالب کارهایی که تا این‌جا گفته شد،
نتایج زیر به دست آمده است:
• افزایش پنج فی‌صدی ساحات کشت گندم
• افزایش ۲.۵ درصدی زمین‌های آبی زراعتی
• افزایش ۱۵ فی‌صدی ساحات کشت شالی
• افزایش ۶.۲۵ فی‌صدی حاصلات گندم
• افزایش ۱۵ درصدی حاصلات شالی
• افزایش ۲۰ درصدی میوه‌جات و شماری دیگر از محصولات زراعتی،
•رسیدن میزان حاصلات زعفران به حدود ۲۱ تُن،
•کاهش ۳۵ درصدی مرگ‌ومیر حیوانات با تطبیق بیش از۵.۵ میلیون واکسین
•و کاهش ۲۰ تا ۲۵ فی‌صدی ضایعات آب در زمین‌های آبیاری شده‌ی امسال

تازه ترین اخبار

پنجشنبه ۱۴۰۳/۹/۱ - ۱۰:۱۵
Background image

دیدار معین مالی و اداری وزارت زراعت با اتشه صحی در خارج از کشور

ملا آغا جان آخند «حاجی سالم» معین مالی و اداری وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، در دفتر کارش با حاجی عبدالهادی آغا، اتشه صحی امارت اسلامی افغانستان در خارج از کشور، دیدار کرد.
در این. . .

چهارشنبه ۱۴۰۳/۸/۳۰ - ۱۴:۵۵
Background image

افتتاح کمپاین واکسیناسیون طاعون نشخوارکنندگان کوچک در ولایت پروان

۳۰ عقرب ۱۴۰۳ هـ.ش
کمپاین واکسیناسیون علیه مرض طاعون نشخوارکنندگان کوچک (پی پی آر) تحت سرپرستی ریاست زراعت آبیاری و مالداری ولایت پروان آغاز شد.
 در مراسم افتتاحیه این کمپاین، مولوی روح. . .

چهارشنبه ۱۴۰۳/۸/۳۰ - ۱۴:۵۲
Background image

توزیع ۴۵ هزار قطعه مرغ تخمی در ولسوالی‌های واخان و خاش ولایت بدخشان

۳۰ عقرب ۱۴۰۳ هـ.ش
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت بدخشان به همکاری دفتر کمیته ناروی و پروژه تقویت معیشت و مصئونیت غذائی روستاهای افغانستان، برای یک هزارو۵۰۰  خانواده در ولسوالی‌های. . .

BACK TO NEWS