حاصلات انگور در هرات، فاریاب و قندهار افزایش یافته است
آمارهای به دست آمده از برداشت احتمالی انگور از ولایتهای هرات، فاریاب و قندهار افزایش یافته است. بر اساس این آمارها، حاصلات انگور در ولایت هرات ۱۵ درصد و در فاریاب و قندهار، هر کدام ۱۰ درصد افزایش یافته است.
همچنان به اساس آمار سال ۱۳۹۸ وزارت زراعت، آبیاری و مالداری میزان تولید انگور در سطح کشور در حدود یک میلیون ۱۱۲ هزار و ۹۲۷ متریک تن بود. در همین سال، باغهای انگور به حدود ۸۷ هزار ۵۳۹ هکتار میرسد.
هرات: افزایش ۱۵ درصدی حاصلات انگور
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت هرات از افزایش ۱۵ درصدی انگور در این ولایت خبر میدهد. بشیر احمد، آمر امور زراعتی ولایت هرات میگوید: «امسال حاصلات انگور نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد افزایش یافته است.»
او میگوید: «امسال خوشبختانه از نُه هزار هکتار باغهای انگور در ولایت هرات به اندازه ۱۴۰ هزار متریک تن انگور حاصل برداشت کردیم. بیشترین باغهای انگور در ولسوالیهای گلدره، انجیل، پشتون زرغون میباشد.»
آقای بشیر احمد در ادامه صحبتهای خود افزود که حدود ۶۰ فیصد انگور ولایت هرات به کشمش بدل میشود، ۴۰ درصد دیگر انگور، به بازارهای محلی و سایر ولایتها انتقال داده میشود.
در یک سروی که چند سال قبل صورت گرفته است نشان میدهد که ولایت هرات ۴۸ نوع انگور دارد. چند نوع آن فخری، آیته، لعل، شندوخانی و کشمشی از شهرت خاص برخوردار است. دارای کیفیت عالی و مزهی خوش میباشد.
در همین حال، میرویس یک تن از باغداران ولسوالی انجیل ولایت هرات است. او میگوید: «امسال حاصلات انگور ما خوب بود خدا را شکر ضایعات نداشتیم، فی سیر(هفت کیلو) انگور شندوخانی را ۱۰۰ افغانی در بازارهای میفروشم از همین طریق امرار معیشت میکنم.»
ایمل محمدی یک تن از باغداران ولسوالی کرخ ولایت هرات است. او میگوید: «تشکر از وزارت زراعت که همیشه ما را کمک کرد، من ۱۲ جریب باغ انگور دارم که انواع مختلف انگور در آن وجود دارد. انگور طایفی، حسینی و شندوخانی بازار خوب دارد. بسیار به نرخ مناسب در بازارهای کشور فروخته میشود.»
۱۰ درصد افزایش حاصلات انگور در فاریاب
عبدالکبیر فرزام، رییس زراعت، آبیاری و مالداری ولایت فاریاب از افزایش ۱۰ درصد انگور امسال خبر میدهد. میگوید : «بیشبینیهای ما نشان میدهد که امسال انگور ولایت فاریاب ۱۰ درصد افزایش پیدا خواهد کرد. میزان تولید انگور در فاریاب سال گذشته در حدود ۶۳ هزار متریک تن بود امسال خوشبختانه افزایش یافته و به ۶۸ هزار متریک تن رسیده است.»
او افزود در ولایت فاریاب در حدود ۱۶ هزار هکتار باغ انگور وجود دارد و بیشترین آن در ولسوالیهای قیصار، دولتآباد، پشتونکوت، خواجهسبزپوش، المار و شیرینتگاب است.
آقای فرزام در ادامه صحبتهایش میگوید که در ولایت فاریاب ۱۰ نوع انگور وجود دارد. با کیفیتترین آن در ولسوالی قیصار، المار، شهر میمنه، خواجهسبزپوش و شیرینتگاب است که از شهرت خاص برخوردار است.
آقای فرزام دلیل افزایش میزان تولید حاصلات انگور میگوید: «نسبت آب و هوای خوب و مناسب که ولایت فاریاب دارد زمینه رشد و پرورش تاکستانهای انگور مساعد است، از جهت دیگر سیستم سنتی تا حدی از بین رفته و از طریق تکنولوژی و آموزشهای نوین را برای باغداران، ما تا حد امکان فراهم ساختیم و امید است در سالهای آینده افزایش بیشتر در این زمینه داشته باشیم. انگور این ولایت دارای کیفیت عالی میباشد و در بازارهای شمال و مرکز خریدار خوب دارد.»
یارمحمد یک تن از دهقانان ولسوالی قیصار ولایت فاریاب است. او میگوید: «در ولسوالی دولتآباد، انگور بسیار مشهوری که وجود دارد، انگور کشمشی سفید میباشد که بسیار با کیفیت است و برای تهیهی کشمش سایهگی از آن استفاده میشود. حالا تازه آن را سیر ۲۵۰ افغانی در بازار محلی میفروشیم و زمانیکه آن را به کشمش بدل کردیم هر سیر آن از ۷۰۰ افغانی تا یکهزار افغانی به فروش میرسد.»
در ولایت فاریاب در ولسوالیهای قیصار، المار، خواجهسبزپوش، شیرینتگاب، پشتونکوت، دولتآباد و مرکز فاریاب شهر میمنه، تاکستانهای انگور وجود دارد؛ اما بیشترین تاکستانها در ولسوالیهای قیصار و شرین تگاب موقعیت دارد.
به گفتهی دهقانان ولایت فاریاب انگور کشمشی سیاه ولسوالی قیصار ولایت فاریاب دارای کیفیت و شهرت خاصی است که هم تازه و هم کشمش آن خریدار فراوان دارد.
اسماعیل یکتن از دهقانان قریه بلوچ ولسوالی پشتونکوت میگوید: «در چهار جریب زمین ۴۰۰ بته تاک دارم که امسال تاکهایم سر حاصل آمده که خوشبختانه حاصل خوبی دارد و تنها مشکلی که امسال ایجاد شد، سردی هوا بود اگر نه حاصلات از این بیشتر هم میشد سالهای قبل چون کشمشخانه نداشتیم مجبور بودیم انگورمان را به قیمت پایین بفروشیم و یا هم بگذاریم فاسد شود، خدا را شکر که امسال از طریق وزارت زراعت برای ما یک کشمشخانه ساخته میشود و میتوانیم هم کشمش معیاری تولید کنیم و هم درآمد خوب داشته باشیم.»
خدماتی که وزارت زراعت برای باغداران و پرورشدهندهگان انگور ارایه میکند، ادامهدار است. چنانکه رییس زراعت فاریاب میگوید: «در طی سالهای اخیر بیشتر از ۷۳۰ هکتار باغ جدید انگور در ولایت فاریاب توسط وزارت زراعت ساخته شده است و برنامه داریم تا برای ترویج بیشتر انگور در فاریاب، ساحه باغهای انگور را تا به ۲۰ هزار هکتار برسانیم و همچنان در تلاش هستیم که سیستم چیلهای را بیشتر ترویج کنیم.»
انگور از شمار محصولات عمدهی زراعتی افغانستان است که در بیشتر ولایتهای کشور رشد میکند و حاصل خوب نیز میدهد.
انگور قندهار؛ افزایش ۱۰ درصدی
انگور یکی از محصولات عمده ولایت قندهار است و در کنار انگور میوههای انار، انجیر، شفتالو، زردآلو نیز از شهرت خاص برخوردار میباشد.
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت قندهار از افزایش ۱۰ درصدی حاصلات انگور در این ولایت خبر میدهد.
مسوولان در ریاست زراعت قندهار میگویند که امسال حاصلات انگور در این ولایت در حدود ۲۷۳ هزار و ۶۰ متریک تن میرسد و در حدود ۲۰ هزار و ۵۰۰ هکتار باغهای انگور در این ولایت احداث شده است.
در قندهار بیشترین انگور در ولسوالیهای پنجوایی، ژری، دامان، دند، ارغنداب، معروف، خاکریز، میوند، بولدک، ارغستان، نیش و مرکز تولید میشود و دارای کیفیت عالی و مزه خاص برخوردار است. از جمله انواع مختلف انگور در این ولایت (توران، ایته و شندوخانی) از شهرت خاص برخوردار اند.
قندهار از ولایات درجه اول کشور شمرده میشود که در شمال با ارزگان در جنوب با خط دیورند و بلوچستان ، در شرق با ولایت زابل و در غرب با ولایت هلمند همسرحد میباشد .
پروان: کاهش ۲۵ درصدی حاصل انگور
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت پروان از کاهش ۲۵ درصدی حاصلات انگور در این ولایت خبر میدهد.
عبدالوهاب خیرزاد رییس زراعت، آبیاری و مالداری ولایت پروان در مورد کاهش حاصلات انگور میگوید: «متاسفانه امسال باغداران ولایت پروان نسبت سیلابهای شدید و ریزش باران و ژاله نتوانستهاند مانند سالهای قبل حاصلات خوب از تاکهای انگورشان به دست بیاورند.»
آقای خیرزاد در ادامه افزود که ساحات کشت و رشد باغهای انگور در ولایت پروان به شش هزار و ۵۷۵ هکتار زمین میرسد. که حاصلات انگور امسال ولایت پروان به ۵۷ هزار متریک تن میرسد.
در عین حال شماری از باغداران ولایت پروان از فاسد شدن میوههای شان در این ولایت ابراز نارضایتی میکنند.
غلامحضرت، یک تن از باغداران ولسوالی چاریکار ولایت پروان است. او میگوید که حاصلات انگور ولایت پروان همه ساله زیاد بوده، بدبختانه امسال با حوادث طبیعی ناشی از باران و ژاله و سیلابهای شدید آسیب فراوان به باغداران رسانیده است، من ۱۰ جریب باغ انگور دارم، قسمت بزرگ آن را به کشمش تبدیل میکنم و یک قسمت دیگر آن را به بازارهای محلی به فروش میرسانم.»
پروان در حدود ۷۵ هزار هکتار زمینهای زراعتی دارد که انگور، توت، گندم، کچالو، جواری و لوبیا از حاصلات مهم آن میباشد. همچنان توت و انگور پروان از شهرت خاص برخوردار است.
سبزیهای مختلف در مناطق مرکزی این ولایت کاشته میشود که یکتعداد آن برای فروش به بازارهای کابل عرضه میشود.
بیشتر باشندهگان ولسوالیهای سرخ پارسا، شیخ علی، سیاه گرد، شینوار و کوه صافی مالدار میباشند.
یک تعداد زنان در ولسوالیهای جبلالسراج، سالنگ، سیدخیل، بگرام و شهر چاریکار مصروف ربسازی از بادنجان رومی و تولید آچار میباشند.
همچنین قدوس یک تن از باغداران ولسوالی بگرامی ولایت پروان است. وی میگوید: «شکر حاصلات انگور ما خوب است. سالانه از طریق فروش کشمش درآمد.»
در عین حال بخشی از باغداران از وضعیتی که سیلاب خلق کرده و منجر به کاهش حاصلات تاکهای آنان شده، شکایت دارند.
ارزش اقتصادی انگور برای افغانستان
در کل، مسوولان در وزارت زراعت، آبیاری و مالداری میگویند که امسال میزان تولید انگور در سراسر کشور به ۹۸۰ هزار متریک تن میرسد و باغهای انگور در حدود ۹۰ هزار هکتار زمین را دربر میگیرد. از این درک سالانه افغانستان در حدود ۱۸۸ میلیون دالر امریکایی درآمد میکند.
بیشترین انگور در کشور در ولایتهای هرات، پروان، قندهار، کابل، غزنی، کاپیسا، بلخ جوزجان، فاریاب، کندز ، پکتیا و پکتیکا رشد و تولید میشود و دهها هزار خانواده با مشغولیت در بخش انگورپروری، امرار معیشت میکنند و درآمد دارند.
همچنان در سال روان، وزارت زراعت به منظور رشد و معیاریسازی تولید کشمش و مدیریت این محصول، هزاران کشمشخانه را در ولایتهای مختلف برای باغداران ایجاد کرده است که کار اکثر آنها تکمیل شده است.
کشمش معیاری در بازارهای جهانی ارزش فوقالعادهای دارد.
انگور را بشناسیم
انگور از شمار محصولات عمدهی زراعتی افغانستان است که در اکثر ولایتهای کشور رشد میکند و حاصل خوب میدهد. بیشترین انگور در ولایتهای قندهار، کابل، هرات، غزنی، کاپیسا، بلخ، جوزجان، فاریاب، کندز، پکتیا، پکتیکا و پروان رشد میکند و حاصل میدهد. خوشنامترین انگورهایی که در بازارهای داخلی و خارجی شهرت دارند، عبارت از کشمشی گردک، کشمش شندوخانی، طایفی، حسینی و آیتهاند که تجارت خوب نیز دارد. این انگورها دارای کیفیت خوب و کمیت فراوان است. تولید این انگورهای خوشطمع در افغانستان، ارگانیک میباشد.
انگور که نام علمی آن «Vinifera» است دارای ۱۱ جنس و ۶۰۰ نوع میباشد. گیاه انگور بوتهای شکل و رونده است که در مقابل برخی از برگهای آن پیچک قرار دارد.
درخت انگور دارای میوهای نرمپوست و شیرهدار میباشد. این میوه از قدیمیترین نوع میوهها است که در زمانهای قدیم انسان کاشت آن را فراگرفته بود.
این درخت در تمامی مناطق معتدل جهان رشد میکند. چندین هزار نوع انگور در جهان وجود دارد و تولید میشود که تمام آنها از انگور وحشی امریکای شمالی و خاور نزدیک به دست آمدهاند.
جایی که انگور رشد میکند را تاکستان میگویند. از انگور برای تولید محصولاتی مانند کشمش، آب انگور، شراب، مربا و ژله استفاده میکنند. درختان انگور را باید پس از مدتی هرس نمایید تا درختان بتوانند میوههای بیشتری را به بار آورند.
درختان انگور دارای دو نوع میوهاند که دانهدار و بیدانه است. این دو نمونه میوهها هر کدام دارای رنگهای زرد، سرخ، سیاه و تقریباً سبز هستند و بهتر است این درختان در مکانهایی که دمای حداکثر بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد و حداقل ۱۵ درجه زیر صفر نباشند، کاشت شود تا رشد بهتری داشته باشند. عمر درخت انگور به طور متوسط ۷۵ تا ۸۰ سال است. درخت انگور به دو تا سه ماه سرمای زمستانی نیاز دارد و برای تامین این نیاز سرمای دمایی بین ۷ تا ۱۰ درجه سانتیگراد به مدت دو تا سه ماه لازم است. انگور در برابر سرما مقاوم است و میتواند در زمستان تا ۱۸- درجه سانتیگراد را تحمل کند، ولی دمای پایینتر از این، باعث خشک شدن شاخهی انگور میشود. ریزش باران در تابستان باعث پوسیدهگی انگور میگردد.