افزایش در حاصلات انجیر هرات، قندهار و فاریاب

mail-admin
شنبه ۱۳۹۹/۷/۲۶ - ۱۵:۴۶
افزایش در حاصلات انجیر هرات، قندهار و فاریاب


هفته‌نامه دهقان/تمیم صدیقی
آمارهای وزارت زراعت و مسوولان محلی این نهاد نشان می‌دهد که میزان تولید انجیر در ولایت‌های قندهار، هرات و فاریاب بیش‌تر شده است.
بر اساس این آمار، بازار خریدوفروش انجیر خوب است و می‌تواند در آینده نیز توسعه یابد و رضایت خاطر باغداران را نیز به دست بیاورد.
هرات: حاصلات انجیر روبه‌افزایش است
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت هرات از افزایش ۳۰ درصد حاصلات انجیر در این ولایت خبر می‌دهد.
 بشیراحمد آمر امور زراعتی اداره زراعت ولایت هرات می‌گوید: «امسال حاصلات انجیر ولایت هرات ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است و علاقه‌مندی مردم به این محصول نسبت به سال‌های قبل زیاد شده است.»
وی افزود: «ولایت هرات به اندازه ۳۷۰ هکتار باغ‌های انجیر دارد. که در حدود هشت هزار متریک تن انجیر تولید کرده است.»
او در ادامه صحبت‌هایش گفت که بیش‌ترین و خوش‌مزه‌ترین انجیر در ولسوالی زنده‌جان ولایت هرات تولید می‌شود. دو نوع انجیر سیاه و انجیر زرد شهرت زیاد دارد.
 انجیر بیش‌تر در بازار‌های محلی و حوزه غرب ولایت هرات فروخته می‌شود. دهقانان و باغداران ۶۰ درصد انجیر برای تازه‌خوری، ۲۵ فی‌صد آن برای پروسس مربا و ۱۵ درصد آن خشک و مصرف می‌کنند.
بیش‌ترین باغ‌های انجیر در ولایت هرات در ولسوالی‌های زنده جان، انجیل، غوریان و گذره این ولایت موقعیت دارند. اما ولسوالی زنده جان بیش‌ترین میزان حاصلات انجیر این ولایت را به خود اختصاص داده است. مسوولان ریاست زراعت گفته‌اند که ۹۰ درصد محصول انجیر ولایت هرات در ولسوالی زنده‌جان صورت می‌گیرد.
انجیر یکی از میوه‌هایی است که در زمان کم، فاسد می‌شود. به این دلیل این میوه بیش‌تر در بازارهای هرات و ولایت‌های همجوار آن به شکل تازه به فروش می‌رسد. یک کیلو انجیر تازه در ولایت هرات به طور اوسط ۶۰ افغانی قیمت دارد. اما به نظر می‌رسد که قیمت این میوه در دیگر ولایت‌های متفاوت است. به طور مثال در بلخ هر کیلو انجیر تازه  تا ۱۴۰ افغانی به فروش می‌رسد.
لطف‌الله یک تن از باغداران ولسوالی زنده‌جان ولایت هرات است. او می‌گوید که انجیر این ولسوالی خوش‌مزه و با کیفیت است بازار خوب نیز دارد. فی کیلو انجیر را در بازار‌های محلی به ۶۰ افغانی به فروش می‌رساند. او از وزارت زراعت شکایت دارد و می‌گوید که تا حال هیچ نوع کمک و همکاری با آنان صورت نگرفته است.
لالا گل یک تن از دهقانان ولسوالی انجیل ولایت هرات است. او می‌گوید: «خدا را شکر است که حاصلات انجیل امسال افزایش داشته است قیمت خوب نیز دارد اما تا حال وزارت زراعت برای میوه انجیر کدام بازار خارجی جست‌وجو نکرده است.»
افزایش حاصلات انجیر فاریاب
فاریاب آب‌وهوای معتدل دارد و ۷۰ درصد  باشنده‌گان آن زراعت‌پیشه‌اند. حاصلات اضافی از خوراکی‌شان را به بازارها عرضه نموده، بقیه ضرویات‌شان را تامین می‌کنند.
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت فاریاب از افزایش حاصلات انجیر در این ولایت خبر می‌دهد.
 عبدالکبیر فرزام، رییس زراعت، آبیاری و مالداری ولایت فاریاب می‌گوید: «حاصلات انجیر امسال ولایت فاریاب به اندازه پنج درصد افزایش یافته است.»
او افزود که از ۳۶. ۵ هکتار باغ انجیر در سطح ولایت فاریاب وجود دارد. امسال در حدود ۳۷۸ متریک تن انجیر تولید شده است.
آقا فرزام در ادامه صحبت‌هایش گفت که در ولایت فاریاب باغ‌های تجارتی انجیر تا حال وجود ندارد. مردم به اندازه ۲۰ تا ۳۰ درخت انجیر شخصی در باغ‌های خود دارند. از همین طریق به بازار عرضه می‌کنند. در بازار‌های محلی می‌فروشند.
انگور فاریاب به خصوص انگور قیصار، المار، شهر میمنه، خواجه‌سبزپوش و شیرین‌تگاب شهرت زیادی دارد و در بازار‌های ولایات شمال حتا به کابل به قيمت بالاتر از انگور سایر ولایات فروخته می‌شود.
انجیر، سیب، بهی، شفتالو، زردآلو، آلو، آلوگیلاس، آلو امروت، پسته و چهارمغز، از میوه‌هاى خشک و تازه‌ی مشهور فاریاب شمرده می‌شود.
قندهار: افزایش ۱۰ درصدی حاصل انجیر
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت قندهار از افزایش ۱۰ درصدی حاصلات انجیر در این ولایت خبر می‌دهد.
سید حفیظ‌الله سیدی، رییس زراعت، آبیاری و مالداری ولایت قندهار می‌گوید: «امسال حاصلات انجیر در این ولایت افزایش یافته است و انجیر سفید این ولایت از شهرت و کیفیت عالی برخوردار است. و بازار خوب نیز دارد.»
آقای سیدی افزود که بیش‌ترین و خوش‌کیفیت‌ترین انجیر در ولسوالی‌های شاه‌ولی‌کوت، خاکریز، ارغنداب، دند و میانشین ولایت قندهار تولید می‌شود.
رییس زراعت ولایت قندهار در ادامه صحبت‌هایش گفت: «از سه هزار باغ انجیر در حدود ۳۰ هزار متریک تن انجیر حاصل گرفته شده است.»
از هر هکتار باغ‌های انجیر ۱۰ متریک تن انجیر تولید می‌شود در این ولایت انجیر سیاه و سفید بسیار شهرت دارد در بازار‌های داخلی هر کیلو آن در وقت برداشت ۳۵ افغانی به فروش می‌رسد.
کاکو یک تن از باغداران ولایت قندهار است. او می‌گوید که علاقه‌مندی مردم به این میوه زیاد شده همه ساله حاصلات ما روبه‌افزایش است. قندهار انجیر با کیفیت دارد که بازار خوبی نیز دارا است.
احمدشاه یک تن از دهقانان ولسوالی میانشین ولایت قندهار است. او می‌گوید: «حاصلات انجیر خوب است. پنج جریب باغ دارم از این طریق خرج زنده‌گی را پیدا می‌کنم خواست ما از وزارت زراعت ایجاد بازار‌های داخلی و خارجی را میوه‌های ما است.»
اهمیت غذایی و دارویی انجیر، این میوه را به یکی از محصولات مهم زراعتی بدل کرده است و به همین دلیل، علاقه‌مندی باغداران به تولید انجیر بیش‌تر شده و باغ‌های بیش‌تری ایجاد شده است. علاوه بر این، برای فروش انجیر خشک نیز بازار خوبی وجود دارد.
انجیر را بیش‌تر بشناسیم:
انجیر یکی از میوه‌هایی است که در ولایت‌های انگشت‌شمار کشور به شکل تجارتی کشت می‌شود، که دارای کیفیت و طعم عالی می‌باشد و در زمان کم فاسد می‌شود.
به اساس آماری که وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در سال ۱۳۹۸ ارایه کرده است. در سطح افغانستان به اندازه ۲۴ هزار و ۳۱۹ متریک تن انجیر، از سه هزار و ۵۲۹ هکتار باغ انجیر تولید شده است.
مسوولان در وزارت زراعت، آبیاری و مالداری می‌گوید که انجیر به شکل تجارتی در قندهار، زابل، هرات، بلخ، فراه، جوزجان و سمنگان کشت می‌شود و در غیر آن در ۱۶ ولایت باغ‌های انجیر وجود دارد. بنا بر معلومات ارائه شده از سوی وزارت زراعت در ولایت بلخ نیز در حدود ۱۰۰ هکتار زمین باغ‌های انجیر وجود دارد.
انجیر گیاه از تیره توت بوده، از درختان میوه مناطق نیمه گرم‌سیری به شمار می‌آید. انجیر درخت خزان پذیر می‌باشد و ارتفاع آن به ۱۰ متر می‌رسد. منشای این گیاه آسیای غربی بوده و دارای برگ‌های پهن و کرکدار با رگبندی پنجه‌ای با شیار عمیق می‌باشد. نیاز سرمای انجیر در حدود ۳۰۰-۱۰۰ ساعت زیر هفت درجه سانتی‌گراد بوده و مقاومت آن به سرما کمتر از انار می‌باشد. در مناطقی که سرما در طی زمستان کمتر از ۹- درجه سانتی‌گراد باشد، به ویژه به درختان جوان انجیر خسارت وارد می‌شود. انجیر به گرمای تابستان مقاوم بوده و حتا برای رسیدن میوه نیاز به گرمای بیش‌تری دارد. در مناطقی که میزان بارنده‌گی به ۶۰۰ میلی متر در سال می‌رسد، نیاز به آبیاری نبوده، اما در بارنده‌گی کمتر از ۵۵۰ میلی متر نیاز به آبیاری این گیاه می‌باشد. علی‌رغم این موضوع انجیر از گیاهان مقاوم در برابر خشکی به شمار می‌آید. درخت انجیر در هر نوع خاک به شرطی که رطوبت زیاد نداشته باشد، رشد می‌کند اما برای دریافت محصول زیاد به خاک‌های شنی لومی نیاز دارد. در ضمن انجیر از گیاهان نیمه مقاوم به شوری بوده اما با افزایش شوری خاک، کیفیت میوه کاهش می‌یابد. ریشه‌های آن به یون‌های سولفات مقاوم بوده اما کربنات سدیم را کمتر تحمل می‌کند. ریشه‌های انجیر اکثراً سطحی رشد می‌کنند و نرم می‌باشند و خاک‌هایی که زهکشی ناکافی دارند، برای پرورش انجیر مناسب نمی‌باشد. فاصله کشت مناسب درختان انجیر در مناطق دیم (للمی) ۸-۶ متر در نظر گرفته می‌شود و شکل شلجمی برای هدایت درختان مناسب می‌باشد. در باغ‌هایی که درختان انجیر آبیاری می‌شوند، فاصله کشت ۱۰-۸ متر در نظر گرفته می‌شود. شاخه‌های انجیر و حتا میوه آن حاوی صمغ بوده و بیش‌ترین ترکیب این صمغ مواد پکتیکی می‌باشد.
  جوانه‌های بارور انجیر در جانب شاخه‌های یک  ساله قرار می‌گیرند و نسبت به جوانه‌های رویُشی بزرگ‌تر و متورم می‌باشند. زمان تمایز گل‌های محصول اول انجیر اواخر تابستان بوده و گل‌دهی در بهار سال آتی انجام می‌گیرد. اما زمان تمایز گل‌های محصول دوم اوایل تابستان بوده و گل‌دهی در همان سال به وقوع می‌پیوندد. گل‌های انجیر در هنگام ظاهر شدن، داخل نهنج فرو رفته قرار دارند و در قسمت نوک نهنج که پهن می‌باشد، سوراخ ریزی بنام روزن وجود دارد . توسط چند پولک پوشیده می‌باشد. گل‌های نر انجیر در نزدیکی روزن قرار می‌گیرند و فاقد دانه گرده می‌باشند و گل‌های ماده در قسمت پایین نهنج تشکیل می‌شوند. محصول اول انجیر دارای میوه بیش‌تر و درشت تر با کیفیت بهتر می‌باشد و میوه‌ها بدون عمل گرده‌افشانی به صورت بکر بایر حاصل می‌شوند. میوه‌های محصول دوم توسط زنبور انجیر گرده‌افشانی می‌شوند. برای این منظور روی هر درخت انجیر معمولی، دو عدد میوه انجیر وحشی که حاوی زنبور انجیر در حال خروج هستند، آویخته می‌شود. زنبور‌های انجیر از میوه‌ها خارج شده و میوه‌های محصول دوم انجیر اهلی را توسط دانه‌های گرده‌افشانی می‌کنند و این عمل را بردادن می‌نامند. هنگام خروج زنبور انجیر، دانه‌های گرده گل‌های نر میوه انجیر وحشی به بال‌های حشره می‌چسبد و این حشرات هنگام ورود به میوه انجیرهای معمولی، دانه‌های گرده را به روی گل‌های ماده منتقل می‌کنند. گل‌های نر انجیرهای خوراکی معمولاً تغییر ماهیت داده و فاقد دانه گرده می‌باشند. تشکیل میوه‌های بکربار در محصول اول و تشکیل محصول دوم توسط گرده‌افشانی به وسیله برانجیر در ارقامی از درختان انجیر اتفاق می‌افتد که آنها را انجیرهای مخلوط می‌نامند. زیرا در کنار این ارقام انجیر، ارقامی وجود دارند که بدون گرده‌افشانی میوه تولید می‌کنند. در ضمن ارقامی از انجیر وجود دارد که محصول بهاره تولید نمی‌کنند و دارای محصول تابستانی و پاییزی بوده و نیاز به گرده‌افشانی دارند و به انجیر ازمیر معروف می‌باشند. میوه‌های انجیر وحشی فاقد ارزش تجاری بوده و زنبور انجیر در میوه‌های این نوع درختان میوه، زمستان گذرانی می‌کند. درختان انجیر در دوره باروری ۲۰-۱۵ تن در هکتار محصول حاصل می‌کنند که معادل ۵-۴ تن انجیر خشک می‌باشد. میوه انجیر از گروه میوه‌های مرکب بشمار می‌آید و سیکونیوم نامیده می‌شود. هر گل ماده در داخل نهنج به طور جداگانه گرده‌افشانی و تلقیح شده و به میوه آکن تبدیل می‌شود. انجیر گرچه توسط پیوند، خوابانیدن شاخه و پاجوش‌ها قابل تکثیر است اما روش معمول ازدیاد این گیاه توسط ریشه دار کردن قلمه‌های خشبی می‌باشد که در اواخر پاییز تهیه می‌شوند. انجیر سیاه که در کشت آبی می‌کارند و میوه آن به صورت تازه‌خوری مصرف می‌شود.
میوه انجیر برای نرم کردن سینه و روده و دارای خاصیت ویژه‌ای می‌باشد. انجیر تازه منبع غنی بتاکاروتن و ویتامین سی است که در جلوگیری از ابتلا به سرطان کاربرد دارند.
تاکنون هیچ گونه عارضه جانبی مضر و خطرناک ناشی از مصرف صحیح و اندازه گیاه مذکور مشاهده نشده است.
[17/10, 13:41] Bashi R: سودمندی‌های درخت را بدانیم
سید فیض‌الله، فارغ زراعت
از آن‌جایی که زمستان فرا می‌رسد، یک بخش قابل ملاحظه‌ی درختان در آستانه‌ی سردی قطع می‌شوند، ولی باید ما بدانیم که بودن و حفاظت از درختان به چی می‌انجامد؟ چقدر مهم است؟ در این نوشته، مروری بر فواید و سودمندی‌های درختان داریم.
۱- نقش اقتصادی جنگل:
فرآورده‌های جنگلی اعم از چوب یا سایر محصولات فرعی دیگر چرخ هزاران واحد تولیدی اعم از کوچک و بزرگ را در سراسر جهان به گردش در می‌آورند، مثلاً نهال‌ها، منبع تأمین مواد اولیه برای صنعت و داروسازی مدرن هم می‌باشند. حداقل بیش از ۲۵ درصد مواد مورد نیاز داروسازی مستقیماً از نهال‌ها به دست می‌آید.
۲- تولید مواد دارویی و صنعتی (فرعی):
علاوه بر تولید علوفه از گیاهان موجود در عرصه جنگل‌ها و مراتع محصولات دیگری به دست می‌آید که برای مصارف دارویی و صنعتی (فرعی) خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله این محصولات نمونه‌های زیر را می‌توان نام برد: کنگر، ریواس، والک، موسیر، گلپر، خاکشیر، سماق، گز خوانسار، میوه زرشک، آویشن، سورنجان، ثعلب، دانه و پنجه ریشه ختمی، ریشه کاسنی، ریشه شیرین‌بویه، گل گاوزبان، هینگ، باریچه آنقوزه تلخ و شیرین، مازوج و انواع کتیرا.
۳- جلوگیری‌ از رانش‌ زمین‌:
رشد نهال‌ها در دامنه‌ها سبب‌ افزایش‌ پایداری‌ خاک‌ می‌گردد. ریشه‌ نهال‌ها با فرو رفتن‌ درخاک‌های حساس‌ به‌ لغزش‌ مانند ستون‌هایی‌ عمل‌ کرده‌ و با ایجاد شبکه‌ متراکم‌ ریشه‌ای‌ از بهم ‌پاشیدن‌ قطعات‌ لغزشی‌ جلوگیری‌ می‌کنند.
۴- جلوگیری‌ از وقوع‌ بهمن‌:
پوشش‌ گیاهی‌ از نوع‌ بوته‌ای‌ یا بالشتکی‌ سطوح‌ ناهمواری‌ ایجاد کرده‌ و خطر سقوط‌ بهمن‌ را کاهش‌ می‌دهد. لذا در نقاطی‌ که‌ حتی‌ برای‌ ورزش‌ اسکی‌ استفاده می‌شود، بهتر است‌ هم‌ محل‌ اسکی‌ و هم‌ ارتفاعات‌ مشرف‌ به‌ آن‌ را با گونه‌های‌ چراگاهی نوع‌ بوته‌ای‌ و بالشتکی‌ تقویت‌ کرد.
۵- اهمیت نظامی:
جنگل از نظر نظامی و امنیتی اهمیت خاص خود را دارد.
۶- تولید امنیواسیدها:
پوشش جنگلی می‌تواند ترکیبات عضوی نایتروجن دار تولید شده به وسیله آلاینده‌ها را جذب کرده و به امنیواسیدهای مفید بدل کند.
۷- جذب پرتوها:
تاج نهال‌ها “UVB” کمتری را نسبت به نور مرئی منعکس می‌کنند،‌ به علاوه بخش زیادی از آسمان را می‌پوشانند،‌ که سهم بیشتری از کل تشعشعات “UVB” از آن طریق به زمین می‌رسد. در سایه، نهال‌ها تشعشعات “UVB” از ۵۵ درصد تا ۸۰ درصد و نور مرئی را از ۸۲ تا ۸۵ درصد کاهش می‌دهند.
۸- جذب گرد و غبار:
گیاهان در بهبود آب و هوای یک شهر و پالایش گرد و غبار نقش بسیار مؤثری دارند، به طوری که توده گرد و غباری که به وسیله باد حمل می‌شود، در اثر برخورد با نهال‌ها به دلیل تقلیل سرعت باد و کاهش نیروی حمل و جابه‌جایی ذرات توسط نهال‌ها رسوب داده می‌شود.
۹- تولید اکسیجن:
توازن اکسیجنی زمین که شرایط زیست را برای انسان مهیا کرده است از طریق تولید اکسیجن گیاهان و به ویژه نهال‌ها فراهم شده است. کاهش پوشش سبز زمین و جنگل‌ها نه تنها توازن اکسیجنی زمین را بر هم می‌زند بلکه موجب انباشته شدن کاربن‌دای‌اکساید شده و خطر تغییرات وسیع آب و هوایی را تشدید می‌کند.
۱۰- تولید فیتونسید:
بررسی‌های دانشمندان علم محیط زیست نشان می‌دهد که نهال‌ها ی مانند چهارمغز، کاج، نرّاد، بلوط، سروکوهی، اکالیپتوس، بید، افرا، زبان گنجشک و داغداغان از خود ماده‌ای به نام فیتونسید در فضا رها می‌سازند که برای بسیاری از باکتری‌ها و قارچ‌های تک سلولی و برخی از حشرات ریز اثر کشنده‌گی دارد. در عین حال تولید چنین موادی توسط نهال‌ها بر روی انسان اثر فرح بخشی دارد.
۱۱- تعدیل آب و هوا:
نهال‌ها با تعریق و تعرق خود نقش حساسی در کاهش دمای مایکرکلیما و افزایش رطوبت نسبی هوا ایفا می‌کنند. دمای یک هکتار فضای سبز در مرداد ماه تا ۵/۴ درجه کمتر از فضای مجاور خالی از درخت است و به همین نحو رطوبت نسبی درون یک فضای سبز تا ۱۱ درصد بیش از محیط خارج اندازه گیری شده است. با تعدیل دو پارامتر یاد شده، فضای سبز، مایکرکلیمایی به وجود می‌آورد که آسایش فیزیکی مناسبی برای زیست انسان در پی دارد.
۱۲- کاهش آلوده‌گی صدا:
کیفیت کاهش صدا در نهال‌ها و درختچه‌های مختلف برحسب اندازه برگ، تراکم شاخ و برگ، نوع و بلندی درخت تفاوت دارد. ارتعاش امواج صوتی به وسیله برگ‌ها و شاخه‌های نهال‌ها جذب می‌شود، و حتی نهال‌ها در پخش و در هم شکستن صداها نیز مؤثر اند. گیاهان همچنین باعث انکسار و انحراف صدا می‌شوند که این خاصیت به علت قابلیت انعطاف و نرمش و صاف بودن شاخ و برگ آن‌ها می‌باشد. با کاشت کمربندهای سبز بین منابع صدا و مناطق مسکونی می‌توان از انتشار صداهای آلوده جلوگیری کرد.
۱۳- کاهش آلوده‌گی‌های گازی شکل هوا:
گیاهان از طریق تبخیر به تلطیف و پالایش هوا از برخی آلاینده‌ها کمک می‌کنند. همچنین گیاهان با ایجاد رایحه می‌توانند مستقیماً خنثی کردن بخارات بد بوی هوا مساعدت کنند. برگ‌ها گرد و غبار و دیگر ذرات معلق را جذب و جابه‌جا و هوای تنفسی ما را پاک می‌کنند. نهال‌ها هم‌چنین با اصلاح درجه حرارت هوا و ایجاد و یا تغییر جریان باد روی انتشارات آلاینده‌ها تاثیر می‌گذارند.
۱۴- تقلیل میزان سرب:
نهال‌ها نقش مؤثری در جذب سرب هوای آلوده شهرها دارند و می‌توانند مناطق مسکونی و کانون‌های تمرکز انسانی را در برابر آن حفظ کنند. نهال‌ها علاوه بر جذب سرب، نقش مؤثری در جذب دیگر آلوده‌گی‌ها از جمله اوزون ایفا می‌کنند.
۱۵- تشعشعات خورشید و نهال‌ها:
تاج نهال‌ها از جمله سطوحی است که دارای کمترین مقدار اشعه انعکاسی بود و بعد از محیط‌های آبی بیشترین مقدار اشعه تابشی را جذب می‌کند. تشعشعات خورشیدی چه به طور تابش مستقیم یا اشعه منعکس شده، به وسیله ایجاد حائل (نهال‌ها) و یا تقلیل میزان انعکاس قابل کنترل هستند. نهال‌ها به عنوان عوامل حائل به طور مؤثر می‌توانند در ایجاد فضای مطلوب زیستی به کار گرفته شوند و کنترل اشعه خورشیدی یکی از مهم‌ترین ویژه‌گی‌ها و کارکردهای نهال‌ها محسوب می‌شود.
۱۶- تقلیل درجه حرارت:
گیاهان به طور عام و حتی پوشش جمعی، درجه ی حرارت هوا را، از طریق پخش نور خورشید و جذب اشعه ی تابشی و همچنین فرآیند تعریق و تبخیر، می‌توانند کاهش دهند.
۱۷- تأثیر حفاظتی کمربندهای سبز (بادشکن‌های زنده)
کمربندی سبز بدون تردید در شهرها، در مناطق بادخیز، در مناطق صنعتی از نظر پالایش ذرات معلّق در هوا نقش بسیار مؤثری دارند و نسبت به سایر روش‌های تصفیه فنی ذرات معلق در هوا که توسط کارخانجات و یا به طور طبیعی در اثر گرد و غبار هوا و باد به وجود می‌آیند کاملاً برتری دارند. همچنین نهال‌ها موجب شکسته شدن و تقسیم شدن و یا تقلیل یافتن باد می‌شوند و از اثرات مخرّب آن می‌کاهند.
۱۸- تاج بری یا برگاب:
نهال‌ها با جذب برگاب می‌توانند حرکت و جریان آب را در سطح غیرقابل نفوذ شهر کند کرده و راه افتادن آب در سطح شهر را به تاخیر بیندازند. سوزنی برگان تا ۴۰ درصد و پهن برگ‌ها تا ۲۰ درصد توانایی دارند که آب باران را گرفته و دوباره از طریق تبخیر به فضا برگردانند.
۱۹- جلوگیری از سیلاب:
نهال‌ها با جذب برگاب از یک سو و هدایت آن به اندام‌های خود سبب کندی جریان‌های تند و سیلابی می‌شوند. سطح اندام‌های نهال‌ها از یک سو سرعت سیلاب‌ها را سه برابر کاهش می‌دهند و از هزینه‌های ساخت سیستم‌های هدایت جریان‌های سیلابی می‌کاهند.
۲۰- جذب فون:
فضای سبز طبیعت بی‌جان شهرها را به سوی سیستم‌های طبیعی سوق داده و سبب جذب فون ویژه‌ای می‌شود که فضای بی‌روح آن‌ها را قابل تحمل تر می‌کند.
۲۱- کنترل ترافیک:
آرایش فضای سبز در محورهای درون شهری عاملی موثر در کنترل ترافیک به شمار می‌رود.
۲۲- کنترل اقلیم شهر:
کنترل اقلیم با تعدیل اثرات خورشید، باد و باران تحقق می‌یابد. درجه حرارت هوا در مجاورت نهال‌ها به مراتب خنک‌تر از عرصه‌های بدون درخت است. هر چه درخت بزرگ‌تر باشد این تفاوت بیشتر است. جذب تشعشعات خورشیدی (امواج بلند) توسط نهال‌ها تفاوت درجه حرارت روز و شب را کاهش می‌دهد. هوا در زیر نهال‌ها در روز خنک‌تر و در شب گرم‌‌تر است.

تازه ترین اخبار

پنجشنبه ۱۴۰۳/۹/۱ - ۱۰:۱۵
Background image

دیدار معین مالی و اداری وزارت زراعت با اتشه صحی در خارج از کشور

ملا آغا جان آخند «حاجی سالم» معین مالی و اداری وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، در دفتر کارش با حاجی عبدالهادی آغا، اتشه صحی امارت اسلامی افغانستان در خارج از کشور، دیدار کرد.
در این. . .

چهارشنبه ۱۴۰۳/۸/۳۰ - ۱۴:۵۵
Background image

افتتاح کمپاین واکسیناسیون طاعون نشخوارکنندگان کوچک در ولایت پروان

۳۰ عقرب ۱۴۰۳ هـ.ش
کمپاین واکسیناسیون علیه مرض طاعون نشخوارکنندگان کوچک (پی پی آر) تحت سرپرستی ریاست زراعت آبیاری و مالداری ولایت پروان آغاز شد.
 در مراسم افتتاحیه این کمپاین، مولوی روح. . .

چهارشنبه ۱۴۰۳/۸/۳۰ - ۱۴:۵۲
Background image

توزیع ۴۵ هزار قطعه مرغ تخمی در ولسوالی‌های واخان و خاش ولایت بدخشان

۳۰ عقرب ۱۴۰۳ هـ.ش
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت بدخشان به همکاری دفتر کمیته ناروی و پروژه تقویت معیشت و مصئونیت غذائی روستاهای افغانستان، برای یک هزارو۵۰۰  خانواده در ولسوالی‌های. . .

BACK TO NEWS