۵۰ درصد افزایش در حاصلات گندم مزارع محمدحسین
هفتهنامهی دهقان | مرسل هاشمی
محمدحسین یکی از مستفیدشوندهگان قطعات نمایشی است که از سوی پروژه برنامه سرمایهگذاری انکشاف منابع آبی (LKISP) ایجاد شده است. این پروژه برای ارتقا و احیای مجدد کانالهای درجه دوم و درجه سوم و ساختمانهای سربند برای دو زون آبیاری در ولایتهای کندز و تخار طرح و دیزاین شده است. زون اول در ولسوالی امام صاحب و زون دوم آن در ولسوالی دشت ارچی ولایت کندز و ولسوالی خواجهغار ولایت تخار تطبیق میشود. این پروژه، علاوه بر ساخت کانالهای آبیاری، در بخش ایجاد قطعههای نمایشی در این ولایتها نیز فعالیت میکند.
محمدحسین در قریه دلشاد ولسوالی کلباد ولایت کندز زندهگی میکند. وی از سالها بدین سو در مزرعه خویش غلهجات گوناگون بهویژه گندم را بهشکل عنعنهای و یکنواخت کشت میکرد. او که مانند بسیاری از دهقانان، پیشه زراعت را از اجداد و نیاکانش به ارث برده است، در گذشته حاصلات نهچندان خوبی به دست میآورد؛ اما با تطبیق شیوههایی که در مورد قطعه نمایشی کشت قطاری از سوی پروژه برنامه سرمایهگذاری انکشاف منابع آبی (LKISP) آموخته است، توانست حاصلات مزارعش را بیش از یکونیم برابر افزایش و بدین ترتیب اقتصاد خانوادهاش را رونق دهد.
محمدحسین درباره شیوه مدرن کشت گندم چنین میگوید: «ما از سالها بدین سو از شیوههای عنعنهای که از اجدادمان به ارث مانده، استفاده میکردیم، اما پس از ایجاد قطعه نمایشی که پروژه برنامه سرمایهگذاری انکشاف منابع آبی برای ما ایجاد نمود، شخص خودم بسیار موارد را آموختم تا در آینده برای افزایش حاصلات مزرعهام و برای رشد اقتصاد خانوادهام از آن استفاده نمایم. در کل ما در بخشهای خیشاوه کردن، تخم پاشیدن و آب دادن آموزشهای لازم را فرا گرفتهایم که در مزرعههای خویش تطبیق میکنیم.» او علاوه بر این، در مورد کشت قطاری و کاهش علفهای هرز گفت: «زمانی که گندم را به شیوه عنعنهای کشت کنیم، بتههای هرز در بین مزرعه میبراید، اما با تطبیق شیوه قطاری نهتنها بتههای هرز از بین میرود، بل ساقه نبات نیز قوی شده و حاصل خوب میدهد.» محمدحسین در مورد اینکه در شیوه قطاری به تخم گندم کمتر نیاز است، میگوید: «سال قبل در یک جریب زمین حدود ۴۲ کیلوگرام تخم استفاده کردیم، ولی امسال در دو جریب زمین حدود ۵۰ کیلوگرام تخم گندم استفاده کردیم و حاصلات ما هم از سالهای قبل بیشتر شد.»
سال قبل محمدحسین در یک جریب زمین ۴۲ کیلوگرام تخم گندم، ۵۰ کیلوگرام کود سیاه یا DAP و ۵۰ کیلوگرام کود سفید یا UREA استفاده کرده و ۷۰۰ کیلوگرام گندم حاصل گرفته بود، ولی امسال بعد از فراگیری و تطبیق کشت قطاری، در دو جریب زمین ۵۰ کیلوگرام تخم گندم، ۵۰ کیلوگرام کود سیاه یا DAP، ۱۰۰ کیلوگرام کود سفید یا UREA و ۴۰۰۰ کیلوگرام کود حیوانی استفاده کرده و ۲۶۶۰ کیلوگرام گندم گرفته است. این نشان میدهد که حاصلات گندم او بیش از یکونیم برابر افزایش یافته است.
قابل یادآوری است که پروژه برنامه سرمایهگذاری انکشاف منابع آبی (LKISP) از سوی بانک انکشاف آسیایی (ADB) تمویل میشود.