خانم خانه‌بدوشی که زندگی‌اش را با خشک‌کننده‌ی آفتابی رونق داد

content_admin
خانم خانه‌بدوشی که زندگی‌اش را با خشک‌کننده‌ی آفتابی رونق داد

آمنه صفری، چهل‌وهشت سن دارد و باشنده قریه «واته‌پور» ولسوالی شیبر ولایت بامیان می‌باشد. آمنه از چند سال به این‌سو سرپرستی یک خانواده هفت نفری را به‌دوش دارد.
او از هیچ نوع کار و تلاشی برای به‌دست آوردن لقمه نان حلال دریغ نکرد اما اعضای خانواده‌اش هم‌چنان از مشکلات شدید اقتصادی رنج می‌بردند.
مصروفیت و منبع درآمد اصلی آمنه، تهیه سبزیجات تازه و خشک کردن آن برای فروش در فصل زمستان بود، اما به‌دلیل نداشتن امکانات لازم، این کارش رونق چندانی نداشت.
در کل آمنه و تمام دهقان‌های همجوار با همچون مشکلات دست‌وپنجه نرم می‌کنند. آن‌ها مجبورند تا سبزیجات و میوه‌جات تازه را در فصل برداشت به قیمت خیلی پایین به فروش برسانند. زیرا، نمی‌توانند محصولات تازه زراعتی خویش را به گونه‌ی معیاری خشک و سپس نگهداری نمایند. بنابر این، قسمت زیادی از محصولات زراعتی آمنه ضایع می‌شد و او نمی‌توانست خانواده خویش را از نگاه اقتصادی به‌صورت مناسب‌تر حمایت نماید.
اما، حدود هشت ماه قبل، یک پایه خشک‌کننده آفتابی از طریق پروژه سکتوری انکشاف زنجیره ارزش باغداری «HVCDSP»، مربوط به وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، به آمنه صفری داده د تا او بتواند با استفاده از این دستگاه محصولات تازه زراعتی خویش را خشک و از این طریق خانواده‌اش را از لحاظ اقتصادی حمایت نماید.
آمنه صفری در مورد این دستگاه می‌گوید: «قبل از به‌دست آوردن این دستگاه، ما تمام محصولات تازه زراعتی خویش را با استفاده از راه‌های غیرمسلکی خشک می‌کردیم. مثلاً ما محصولات تازه را بر روی بام‌ها می‌انداختیم تا خشک شود که خاک و دیگر مواد مضره با آن کجا می‌شد و کیفیت محصولات به‌صورت طبیعی پایین می‌آمد. اما با به‌دست آوردن یک پایه خشک‌کننده آفتابی، حالا این مشکل ما حل گردیده و ما می‌توانیم در وقت کم مقدار زیادی از محصولات خود را به گونه معیاری خشک نماییم.»
خشک‌کننده‌های آفتابی که توسط وزارت زراعت از طریق پروژه‌ها به زنان زراعت‌پیشه توزیع شده‌ است، در یک وقت حدود ۸۰ کیلوگرام سبزیجات و یا میوه‌جات تازه را خشک می‌نماید. آمنه صفری افزود: «ما در هفته گذشته ۲۰۰ کیلوگرام بادنجان رومی، ۸۰ کیلوگرام زردآلو و ۱۰۰ کیلوگرام پیاز را خریداری کرده و با استفاده از خشک‌کننده آفتابی خشک نمودیم و قرار است همه‌ی این محصولات خشک‌شده را با قیمت بلند به فروش برسانیم. این خشک‌کننده آفتابی در یک وقت حدود ۸۰ کیلوگرام سبزیجات و یا میوه‌جات تازه را خشک می‌نماید.»
بامیان یکی از ولایت‌هایی است که سبزیجات به خوبی در آن رشد می‌کند و به توزیع خشک‌کننده‌های آفتابی بیشتری در این ولایت احساس می‌شود. بنابراین، وزارت زراعت، آبیاری و مالداری از طریق پروژه سکتوری انکشاف زنجیره ارزش باغداری، تعداد زیادی از دستگاه‌های خشک‌کننده آفتابی را به زنان زراعت‌پیشه توزیع کرده است. توزیع این دستگاه‌ها به زنان بی‌بضاعت و کم‌درآمد کمک می‌کند تا از آن در بهبود شرایط اقتصادی خانواده‌های‌شان کار بگیرند و از لحاظ اقتصادی به خود متکی شوند. پروژه سکتوری انکشاف زنجیره ارزش باغداری، HVCDSP، تاکنون سه‌صد دستگاه از این خشک‌کننده‌های آفتابی را به زنان بی‌بضاعت در یازده ولایت توزیع کرده است.
پروژه سکتوری انکشاف زنجیره ارزش باغداری، یکی از پروژه‌های انکشافی وزارت زراعت است که از سوی بانک انکشاف آسیایی، ADB، تمویل می‌گردد. این پروژه با هزینه مجموعی ۷۵ میلیون دالر در بخش‌های رشد و بهبود زیربناها و تسهیل زنجیره ارزش محصولات باغداری و هم‌چنان رشد و ارتقای ظرفیت ملی برای انکشاف صادرات محصولات باغداری در یازده ولایت افغانستان کار می‌کند.