زنان توانمند در زراعت: دهقانانی که دسترخوانشان را رنگین میکنند
هفتهنامهی دهقان / حشمتالله حبیبی
به گزارش ریاست زراعت کابل، امسال یکهزار و ۱۹۰ باغچه خانهگی به یک هزار و ۱۹۰ خانم در ولسوالیهای سروبی، خاکجبار، موسهی، چهارآسیاب، بگرامی و دهسبز ساخته شده است. همین گونه چهار سبزخانه به چهار خانم در ولسوالی خاکجبار توزیع شده و ۳۲۵ سبزخانه با بذرهای مورد نیاز آن، به ۳۲۵ خانم زراعتپیشه در ولسوالیهای فرزه، دهسبز، بگرامی، چهارآسیاب و پغمان توزیع شده است.
به همین ترتیب در سال جاری خورشیدی، ۲۷ پایه ماشین خشککننده سبزیجات و میوهجات به خانمهای زراعتپیشه توزیع شده است. هزینه هر یک از این ماشینها، بیش از ۱۴۵ هزار افغانی بوده و هزینهی مجموعی آن بیش از سه میلیون و ۹۱۷ هزار افغانی است و به شکل رایگان به این خانمها توزیع شده است.
امسال برای ۱۰۰ خانم وسایل پروسس مواد غذایی در ولسوالی پغمان توزیع شده و افزون بر آن، برای ۷۰ خانم وسایل (بیلر، دیگ، بالون گاز، منقل، بیل و جالی) که شامل ۱۴ نوع وسیله کشت و تولید سمارق است در نواحی شهر کابل توزیع شده است.
ریاست زراعت کابل، همچنان در جریان این سال، ۲۵۰ فارم ۱۰۰ قطعهای مرغ را به ۲۵۰ خانواده در ولسوالیهای میربچهکوت و کلکان ایجاد کرده و بیش از شش هزار مرغ را به ۲۰۰ خانم در ولسوالی پغمان توزیع و در همین حال بیش از دو هزار و ۸۰۰ مزرعهی مرغ تخمگذار را با وسایل مرغداری و دانهی آن به ۱۴۴ خانم در ولسوالی کلکان و نواحی شهر کابل توزیع کرده است.
به منظور رشد کاروبار زراعتی زنان، یک هزار و ۵۳۹ خانم در نُه ولسوالی در بخشهای مرغداری، پروسس، مالداری، باغچههای خانهگی آموزش داده شده است.
به نقل از گزارش سال مالی ۱۳۹۹ ریاست زراعت ولایت کابل، توزیع ۱۶۰ بز شیری به ۸۰ خانم در ولسوالی فرزه، کمک یک هزار و ۲۰۰ مرغ تخمگذار به ۸۰ خانم در ولسوالی بگرامی، توزیع ۴۰۰ مرغ تخمگذار به ۱۰ خانم در ولسوالی خاکجبار، توزیع ۱۶ گاو شیری به ۱۶ خانم در نواحی شهر کابل از فعالیت ریاست زراعت کابل در بخش حمایت از زنان است.
به همین ترتیب، ۶۸۰ مرغ تخمگذار به ۴۰ خانم بیبضاعت در ولسوالی شکردره توزیع شده است. دانه، تداوی و وسایل مرغداری شامل اعمار مرغانچه و راهاندازی برنامهی آموزشی آن نیز در همکاری مؤسسه «سرف» صورت گرفته است.
همچنان دفتر (FAO) در همکاری با ریاست زراعت ولایت کابل، جهت انکشاف و حمایت از زنان به ۲۲۹ خانم در بخش پروسس مواد غذایی آموزش داده و ۱۷۶ بستهی محافظتی از بیماری کرونا را به خانمهای زراعتپیشه توزیع کرده است.
در نتیجهی کارهای گروهی زنان، به ارزش ۲۰۰ هزار و ۷۵۵ افغانی محصولات، توسط آفتاب خشککنندههای گروپ کمکهای خودی خانمها تولید و به فروش رسیده است.
چنانکه معلوم میشود، حضور و فعالیت زنان زراعتپیشه در سطح ولایت کابل، با دستآورد است. فعالیتهای زنان در این بخش نشان میدهد که آنان از ظرفیت بالای کاری برخوردار اند و سرمایهگذاری روی کار آنان، گامهایی به سوی خودکفایی اقتصادی خانوادهها و پیشرفتهای ارزشمندی است.