یکی از مزیت‌های جمهوریت، پاسخ‌گو بودن نهادها است ویژه پاسخ‌دهی دولت به ملت

mail-admin
یکی از مزیت‌های جمهوریت، پاسخ‌گو بودن نهادها است ویژه پاسخ‌دهی دولت به ملت

هفته‌نامه‌ی دهقان/ گپ دهقان
در چندین سال اخیر، شبکه‌های اجتماعی با موجی از انتقادها، پرسش‌ها و نظرها در زمینه‌های مختلف و به آدرس نهادها و شخصیت‌های مختلف بوده است. هیچ کسی حرفی در دل ندارد که نگوید و سوالی ندارد که پاسخ نخواهد. گرچه پدیده‌هایی چون شبکه‌های اجتماعی و ارتباطات نوین، در گذشته وجود نداشت، اما محض وجود آزادی استفاده از آزادی بیان و پرسش‌گری، ویژ‌ه‌گی‌ای است که تنها در نبود آن می‌توان ارزش آن را به معنای واقعی دانست. آزادی بیان و پرسش‌گری و پاسخ‌خواهی، لزوم پاسخ‌دهی مسوولان به مردم و لزوم تحمیل احساس مسوولیت بر مسوولان امروزی، از ویژه‌گی‌های جمهوریت است.
این وضعیت با این میزان آزادی، در تاریخ نظام‌های کشور ما وجود نداشته است و تجربه‌ای این چنین به عنوان آکسیجن مردم‌سالاری می‌تواند تلقی شود.
انتقاد سازنده، چنان که از نامش پیداست، به اصلاحات می‌انجامد، پرسش‌گری و لزوم پاسخ‌گویی شفافیت به میان می‌آورَد و گردش آزاد اطلاعات و باز کردن گره‌های کور اطلاع‌رسانی، می‌تواند فصل‌های جدیدی از روشنی مردم‌سالاری را به ارمغان بیاورد.
در ادامه‌ی این وضعیت، دولت افغانستان همه ساله برنامه‌ی پاسخ‌دهی دولت به ملت را با فرمان رییس جمهور راه‌اندازی می‌کند. محمداشرف غنی رییس جمهور کشور از نهادها خواسته است که به صورت شفاف و خود مسوولان درجه‌یک نهادها در پاسخ‌دهی نهادهای مربوط‌شان به ملت، حضور یابند. شهروندان از این برنامه‌ها که زنده نشر می‌شود، اطلاعات به دست می‌آورند و در کنار رسانه‌ها که از این برنامه‌ها گزارش می‌سازند، کمیسیون دست‌رسی به اطلاعات، دیده‌بان شفافیت و شماری دیگر از نهادها، از آن نظارت می‌کنند و بنا بر این، نهادها نیز می‌کوشند به بهترین روش، به ملت پاسخ بگویند تا بتوانند قناعت خاطر مخاطبان، گزارش‌گران و ناظران را به دست بیاورند.
امروز د‌وشنبه، نوبت پاسخ‌دهی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری به ملت است. ما کوشیده‌ایم به بهترین شکل ممکن، پاسخ‌گو باشیم. به همین خاطر است که شماره‌ی کنونی هفته‌نامه‌ی دهقان را ویژه‌ی پاسخ‌دهی به ملت ساخته‌ایم و در آن، درباره‌ی تمامی کارهای بزرگ وزارت زراعت در سال مالی ۱۳۹۹، گزارش‌دهی کرده‌ایم.
وزارت زراعت، در سه سال اخیر، همواره در اطلاع‌رسانی بهتر، در رأس نهادهای بودجه‌ای دولت قرار داشته است. با این پیشینه، این بار نیز ما با بسته‌های معلوماتی کامل، جالب و واضح،‌ به پیش‌واز ارائه اطلاعات و پاسخ‌گویی به سوالات شهروندان، خبرنگاران و مسوولان نهادهای ناظر می‌رویم.
به این باوریم که اطلاع‌رسانی و گردش اطلاعات، به عنوان «آکسیجن مردم‌سالاری»، باید وجود گسترده داشته باشد تا بتوانیم به زعم و سهم خود، فصل‌های بهتری از جمهوریت و دموکراسی را در افغانستان رقم بزنیم.
زنده‌باد آزادی