رییس زراعت فراه: علاقه‌مندی به ساخت باغ‌های خرما بیش‌تر شده است

content_admin
شنبه ۱۳۹۹/۷/۱۲ - ۱۴:۲۵
رییس زراعت فراه: علاقه‌مندی به ساخت باغ‌های خرما بیش‌تر شده است
خرما‌ و فراه، دو واژه هم‌وزن و خوش‌نام، یکی جغرافیای حاصل‌خیز و دیگری میوه گران‌بها و پرارزش.
در یک روز گرم تابستانی برای دیدن و تهیه مستند از نخل‌های خرمای ولایت فراه، به این ولایت می‌رویم، در نخستین هدف به نخلستانی می‌رسیم که پنج سال پیش از سوی وزارت زراعت به همکاری مؤسسه‌ی قطری الغرافه ساخته شده است. رسیدن به این منطقه، نگاه‌های هر انسان ناآشنا را به خود خیره می‌سازد. چطور در منطقه‌ای که اطراف آن دشت ریگی و خاکی است، باغ خرما ساخته شده و حاصل داده‌ است؟ دشت سوزانی که برای ساکنان ولایات سردسیر، بودن در آن خیلی سنگینی می‌کند، هوا بسیار گرم و سوزان است و حرارت در روز ۲۴ سنبله، ۳۷ درجه سانتی‌گراد است.
وقتی به این نخلستان می‌رسیم، چشمان‌مان به درختان خرما خیره می‌شود. این نخستین بار است که درختان خوش‌نما و حاصل آن را در شاخچه‌های نخل از نزدیک می‌بینیم. دانه‌های زردرنگ و سبزرنگ خرما، و برگ‌های خوش‌قواره‌ی خرما، به زیبایی این باغ افزوده و ما را مشتاق می‌سازد، تا به هر درختی از این باغ چنگ بزنیم و خرما نوش جان کنیم.
پس از چند دقیقه عکس و فلم گرفتن، با عبدالمنان متین رییس زراعت، آبیاری و مالداری فراه سخن می‌گوییم و درباره‌ی بستر کاروبار خرما در این ولایت و این باغ می‌پرسیم. آقای متین می‌گوید، فراه اقلیم مساعد و خاک مناسب به ساخت خرما دارد. چون از گذشته‌های قدیم، در این ولایت درختان خرما به صورت پراکنده موجود بود. حالا باغ خرما به صورت منظم ساخته شده و آنان کوشش دارند، تا به صورت تجارتی نیز نخل‌های خرما را بیش‌تر ترویج کنند.
به گفته آقای متین: «آب و هوای خیلی برای پرورش نخل‌های خرما خیلی مساعد است، پنج سال پیش این فارم را به همکاری مؤسسه‌ی قطری الغرافه ساختیم، تعداد نخل‌های آن به حدود یک هزار می‌رسد، هم‌چنان در این فارم محصلان، کارمندان زراعت و باغداران آموزش داده می‌شوند، این درخت‌ها از نژاد (نوع/ورایتی) اخلاص است، حاصل آن هم خوب است، نخستین سال ثمر آن امسال است، در نظر داریم ۲۷ جریب زمین دیگر را نیز باغ تجارتی خرما بسازیم.»
رییس زراعت فراه در ادامه می‌گوید: «پلان داریم کلکسیون پیش‌رفته‌ی خرما را بسازیم، در نظر داریم تا ورایتی‌های خرما را در آن پرورش بدهیم تا ببینیم که کدام نوع خرما نتیجه بهتر می‌دهد، ان‌شاءالله که فراه در چند سال آینده، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکننده‌گان خرما خواهد بود.»
او از علاقه‌مندی مردم نیز می‌گوید: «مردم با دیدن این باغ و آموزش در آن، علاقه‌مند ساخت باغ‌های خرما شده‌اند، از احداث باغ‌های‌شان می‌گویند و در این مورد از ما می‌پرسند.»
این باغ در ناحیه هشتم شهر فراه و در منطقه‌ی کافرقلعه ساخته شده است و مساحت آن به ۱۰۰ جریب می‌رسد.
از سوی دیگر این باغ برای چندین تن زمینه‌ی کار را مساعد ساخته است. در صورت انکشاف و حاصل‌دهی بیش‌تر باغ‌های خرما، برای ده‌ها تن زمینه‌ی کار مساعد می‌گردد.
عبدالمنان از کارگران این باغ است و در این مورد به هفته‌نامه دهقان می‌گوید: «حدود سه سال است که در این باغ کار می‌کنم، فعلاً مصروف خرماچینی می‌باشیم، وظیفه من درو کردن علف، خیشاوه و آب دادن می‌باشد، با من هشت نفر دیگر در این باغ کار می‌کنند.»
وزارت زراعت چند سال می‌شود که در بخش ترویج نخل‌های خرما کار می‌کند. در ولایت‌های فراه، قندهار، ننگرهار و هلمند فارم‌های تحقیقاتی خرما ساخته شده و دو، سه سال است که حاصل می‌دهد.
برای ترویج بیش‌تر این میوه پر ارزش، پلان‌هایی نیز روی دست که است که ساحات باغ‌های خرما گسترش داده شود.

تازه ترین اخبار

پنجشنبه ۱۴۰۳/۹/۱ - ۱۰:۱۵
Background image

دیدار معین مالی و اداری وزارت زراعت با اتشه صحی در خارج از کشور

ملا آغا جان آخند «حاجی سالم» معین مالی و اداری وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، در دفتر کارش با حاجی عبدالهادی آغا، اتشه صحی امارت اسلامی افغانستان در خارج از کشور، دیدار کرد.
در این. . .

چهارشنبه ۱۴۰۳/۸/۳۰ - ۱۴:۵۵
Background image

افتتاح کمپاین واکسیناسیون طاعون نشخوارکنندگان کوچک در ولایت پروان

۳۰ عقرب ۱۴۰۳ هـ.ش
کمپاین واکسیناسیون علیه مرض طاعون نشخوارکنندگان کوچک (پی پی آر) تحت سرپرستی ریاست زراعت آبیاری و مالداری ولایت پروان آغاز شد.
 در مراسم افتتاحیه این کمپاین، مولوی روح. . .

چهارشنبه ۱۴۰۳/۸/۳۰ - ۱۴:۵۲
Background image

توزیع ۴۵ هزار قطعه مرغ تخمی در ولسوالی‌های واخان و خاش ولایت بدخشان

۳۰ عقرب ۱۴۰۳ هـ.ش
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت بدخشان به همکاری دفتر کمیته ناروی و پروژه تقویت معیشت و مصئونیت غذائی روستاهای افغانستان، برای یک هزارو۵۰۰  خانواده در ولسوالی‌های. . .

BACK TO NEWS