گلخانههای فراه سالانه ۳۰۰ هزار تُن سبزی تولید میکنند
بر اساس آمارها، گلخانههای ولایت فراه، سالانه ۳۰۰ هزار متریک تُن سبزیجات تولید میکند.
در این گلخانهها حدود ۱۸ هزار نفر به صورت مستقیم سرگرم کار اند. فراه، ولایتی با زمینهای حاصلخیز، هوای گرم، بستر هموار، محیط بهتری را برای احداث گلخانهها در خود جای داده است. در چند سال اخیر حدود ۷۵ هزار گلخانه در فراه ساخته شده است.
رییس زراعت فراه، از رونق کاروبار گلخانهها خبر داده گفت: «فراه به مرکز گلخانههای افغانستان مشهور است. بناً به جرأت گفته میتوانیم که فراه در سطح منطقه در بخش داشتن گلخانهها و تولید سبزیجات حرف اول را میزند.»
عبدالمنان متین افزود: «به جرأت گفته میتوانم که حاصل گلخانههای فراه در سطح منطقه بینظیر است، گلخانههای ما سالانه دو فصل حاصل میدهد، ۹۰ درصد در گلخانههای فراه بادرنگ و بادنجان رومی کشت میشود، در این اواخر کشت مرچ دولمه، فلفل و نبات با ارزش آلویهورا را نیز ترویج کردهایم که نتیجه بهتر و قابل قبول داده است.»
رییس زراعت فراه از بازار بهتر فروش حاصل گلخانهها خبر داده میگوید که حاصل گلخانههای فراه به ولایتهای همجوار چون هرات، نیمروز، هلمند و همچنان کابل و بلخ صادر میشود. به گفتهی او، وضعیت مارکیت هم امسال بهتر بود، چون آب و هوا مناسب بود، حاصل خوشکیفیت به دست آمد و پول بیشتر به جیب دهقانان رفت.
کشاورزان و گلخانهداران از کار و فعالیتشان راضی به نظر میرسند اما از رقابتهای ناسالم و ورود اقلام تجارتی خارجی شکایت دارند.
صالحمحمد یک تن از سرمایهگذاران که ۱۲۰ گلخانه در مرکز فراه ساخته است، میگوید در فصل برداشت محصولات گلخانهها، بیشتر سبزیجات با قیمت پایین از ایران وارد افغانستان میشود. او گفت: «تقریباً ۵۰هزار مترمربع زمین سبزخانه داریم، ۱۲۵سالون گلخانه ساختیم، قسمتی زمین از خودم میباشد و قسمت دیگر را از مردم اجاره گرفتیم،۱۵۰نفر همراهم روزانه در این گلخانهها کار میکنند، از کار خود راضی هستیم، اما یک خواهش داریم که از واردات سبزی بیرونی جلوگیری شود، یا هم بازار آن کنترول شود. در فصل برداشت بادرنگ، بادرنگ ایران به بازار وارد میشود و به قیمت ناچیز کمتر از ۵ افغانی فی کیلو فروش میشود. من چندین سال در ایران کار بادرنگ کردیم، خبر داریم که هر کیلو بادرنگ ایران به صاحب آن اضافه از ۱۰ افغانی تمام میشود، لیکن در بازار افغانستان به قیمت پنج افغانی عرضه میشود.»
این دهقان میافزاید که واردات سبزیجات از بیرون کشور، کار مافیای اقتصادی و رقابت ناسالم تاجران یکی از کشورهای همسایه است.
صالحمحمد همچنان از مشکلات انتقال محصولاتشان به ولایات دیگر و به پاکستان خبر داد. او گفت: «اکثر وقتها گمرک قندهار را بسته میکنند، محصولات ما هنگامی انتقال به پاکستان چندین روز در راه میماند و فاسد میشود، به مقصد نمیرسد. بعضی وقتها جنگها در داخل افغانستان مشکلات را برای ما به بار میآورد و آن چه توقع داریم فایده نمیکنیم.»
گلخانههای فراه برای هزاران تن زمینهی کار را نیز مساعد ساخته است.
غلامجیلانی یکتن از کارگران گلخانههای مرکز فراه میگوید: «نُه ماه شد که در این گلخانه مصروف هستیم، پیش از آن چندین سال در ایران و پاکستان کار میکردیم، ماهانه هشت هزار افغانی میگیریم، حالا خوشحالیم، در وطن خود عزت داریم، در کشورهای دیگر قدر نمیشدیم، توهین و تحقیر میشدیم، از خداوند راضی هستیم که حالا در وطن خودمان کار میکنیم و با سربلندی میگردیم.»