یک قدم خوب
گپ دهقان:
یک قدم خوب
همآهنگی میان وزارت زراعت، آبیاری و مالداری و وزارت صنعت و تجارت، برای تهیه محصولات زراعتی مطابق بازار جهانی، گامی اساسی و خوب است. این اقدام میتواند زمینههای تولید بهتر را در افغانستان فراهم کند. وقتی معیارهای جهانی برای تولید به دهقانان و باغداران مشخص شود و زمانی که روشهای تولید زراعتی با معیارهای جهانی از سوی وزارت زراعت به دهقانان و باغداران معرفی شود، تولیدات بهتر و میزان صادرات افغانستان بیشتر خواهد شد.
در تفاهمنامهای که روز چهارشنبه، ۲۲ اسد میان وزارت زراعت و وزارت صنعت امضا شد، قرار است وزارت صنعت، از طریق کارمندانش در کشورهای مختلف، بازارهای آن کشورها را مطالعه کند و سپس بر اساس این مطالعات، روی تولید و صادرات کالای مورد نیاز هر کشور کار شود.
بر اساس گزارشها، در برنامهی امضای این تفاهمنامه، حشمتالله غفوری سرپرست وزارت زراعت و معین آبیاری و منابع طبیعی گفته است که بر مبنای این تفاهمنامه، وزارت صنعت و تجارت، وزارت زراعت را در زمینهی چگونگی تولید و پروسس محصولات زراعتی همکاری و همچنین برای این محصولات بازاریابی میکند. او گفت که هدف اصلی از امضای این تفاهمنامه، معیاری ساختن تولیدات و پروسس محصولات زراعتی بر مبنای تقاضای مارکیت جهانی است. آقای غفوری افزود که بر اساس این تفاهمنامه، وزارت صنعت و تجارت از طریق نمایندهگیهای تجارتیاش در خارج از کشور، نیازهای مارکیت بیرونی را مورد مطالعه قرار میدهد و بر مبنای این مطالعات، وزارت زراعت، محصولات زراعتی مورد تایید و مطابق معیار بازارهای جهانی را تولید خواهد کرد.
این، خبری خوب، گامی نیک و چراغی است که میتواند چیستی بازارهای جهانی را برای دهقانان و باغداران واضح بسازد.
متأسفانه هنوز تولید توسط دهقانان به صورت ابتدایی صورت میگیرد و توقع دهقانان نیز همین است که هر چه تولید شده، صادر شود. در فصل فراوانی انگور هفت کیلو انگور در بازارهای مزدحم کابل به ۱۰۰ افغانی نیز فروخته میشود، اما در همان زمان هم، شش کیلوی یک نوع انگور دیگر در کارتنها و با کیفیت صادرات تولید و بستهبندی شده، بهایش ۴۰۰ تا ۴۵۰ افغانی است. باغداران هیچ گاهی از خود این سوال را نکردهاند که چرا باید به جای یک سیر انگوری که در بدل ۱۰۰ افغانی در بازارهای مزدحم داخلی فروخته میشود، انگوری تولید نکنند که در همین بازار داخلی، بهای شش کیلویش ۴۵۰ افغانی است؟
اصلاح باغها یک بخش کار وزارت زراعت است. در کنار این که سالانه وزارت زراعت صدها هکتار باغ جدید را برای باغداران میسازد، دهها هکتار باغ قدیمی را نیز اصلاح میکند. این کار وزارت زراعت، به منظور ترویج اصلاحات در کل باغهای قدیمی است. هدف این برنامه، این است که باغداران باید نژادهایی از درختان میوه را که در بازار برایشان درآمد ندارد، با پیوند زدن به نژادهای بازارپسند، تبدیل کنند و به تولید کمکیفیت و ارزان، پایان بدهند.
انگوری که در بازار گرم داخلی، هفت کیلویش به ۱۰۰ افغانی تا ۱۵۰ افغانی فروخته میشود، نباید تولید شود. باید دهقانان انگور و میوههای دیگر را با کیفیت صادرات، تولید کنند. بیشتر میوههای خوشکیفیت، در زمان فراوانی تولید نیز بهایش را از دست نمیدهد.
اگر تنها بازار داخلی را دهقانان مد نظر بگیرند، میتوانند تولیداتشان را نسبتاً معیاری و مطابق بازار جهانی آماده کنند.
همکاری وزارتهای زراعت و صنعت، با امضای تفاهمنامهی اخیر، میتواند دهقانان و باغداران را در آینده یاری برسانَد تا بهترین تولید و درآمد را داشته باشند. این یک قدم خوب در راستای بهبود تولید و صادرات زراعتی است.