زیربناسازی برای تقویت رشد ماهی‌پروری

content_admin
زیربناسازی برای تقویت رشد ماهی‌پروری

برنامه‌ریزی‌های وزارت زراعت برای سال ۱۳۹۹ نشان‌دهنده‌ی توجه ویژه‌ی این وزارت به بخش ماهی‌پروری است. کاروباری که در افغانستان زمینه‌های زیادی دارد، اما رشد چندانی نکرده است.
هنوز بیش‌تر ماهیان مصرفی در افغانستان از بیرون وارد می‌شود. جمعیت افغانستان پی هم در حال افزایش است و اگر میزان تولید بیش‌تر نشود، فاصله‌ی تولید و تقاضا هر روز بیش‌تر و افزون‌تر می‌شود.
وزارت زراعت با درک این مسأله و نیز با فهمیدن اهمیت مصرف گوشت ماهی در مصونیت غذایی، در سال ۱۳۹۹ زمینه‌ی تولید ۲۸ میلیون چوچه‌ماهی را در کشور فراهم می‌کند. با این روش کار، فارم‌داران ماهی‌پرور، می‌توانند احتیاج‌شان به چوچه‌ماهی را از منابع داخلی رفع کنند.
بر اساس برنامه‌ی وزارت زراعت، در سال مالی
۱۳۹۹ روی تقویت زمینه‌های ماهی‌پروری کار بیش‌تر می‌شود. قرار است چهار فارم تکثیر ماهی در ولایت‌های کابل، پنجشیر، بامیان و بلخ ساخته شود. هر یک از این چهار فارم، قرار است سالانه ۲۸ میلیون چوچه‌ماهی تولید کند.
هم‌چنان، طرحی از سوی وزارت زراعت برای رشد ماهی‌پروری ساخته شده و مورد تأیید شورای عالی اقتصادی قرار گرفته است. بر اساس این طرح، وزارت زراعت پس از این در کنار ایجاد فارم، روی ساخت فارم‌های تکثیر ماهی بیش‌تر کار می‌کند، تا برای سکتور خصوصی فرصت‌های رشد ماهی‌پروری را فراهم کند.
به این ترتیب، با امکاناتی که موجود است، در
۱۳۹۹ مبلغ ۴۵ میلیون افغانی برای ساخت چهار فارم تکثیر ماهی اختصاص داده شده است.
در
۱۳۹۹ هم‌چنان وزارت زراعت از طریق پروژه‌ی باغداری و مالداری خود ۸۰ فارم ماهی‌پروری را برای سرمایه‌گذاران سکتور خصوصی می‌سازد.
واقعیت امر این است که سال گذشته افغانستان
۱۰ هزار تن گوشت ماهی تولید کرده بود که امسال با توجه وزارت زراعت، میزان تولید به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تن، رسیده، یعنی یک هزار و ۵۰۰ تن در تولید گوشت ماهی افزایش به وجود آمده است.
این افزایش، در پی ساخت
۳۵۰ فارم ماهی‌پروری به دست آمده است. سال گذشته میزان ماهی‌پروری‌ها در کل کشور دو هزار فارم بود که امسال با ساخت ۳۵۰ فارم جدید به دو هزار و ۳۵۰ فارم رسیده است.
باید گفت که به تازه‌گی طرح پنج‌ساله‌ای را که وزارت زراعت، آبیاری و مالداری برای رشد ماهی‌پروری در کشور ساخته بود،‌ از سوی شورای عالی اقتصادی تأیید شد.
اگر منابع مالی برای تطبیق این طرح یافته شود، می‌تواند تطبیق آن فصل جدیدی از رشد کاروبار را با کاریابی مستقیم به
۷۰ هزار تن فراهم کند.
برای رشد تولید در هر بخش، نیاز به کار بیش‌تر و بهتر تولیدکننده‌گان و ضرورت به مصرف تولید داخلی توسط شهروندان است. طی این مسیر، می‌تواند افغانستان را از لحاظ اقتصادی و رشد کاوربار به جای بهتری ببرد.