توانمندی زنان، عامل اساسی رشد مصونیت غذایی
همان طوری که رشد در همهی زمینهها، مشروط به حضور فعال و توانمند زنان است، مسایلی چون بلند بردن اقتصاد خانوادهها و افزایش میزان مصونیت غذایی در خانوادهها که به داشتن یک نسل مثبت و کامل از لحاظ بیولوژیکی میانجامد، ارتباط مستقیم با توانمندسازی زنان و فعالیت گسترده بانوان دارد.
حقیقت امر این است که مثل دیگر زمینهها، با توجه به درک و تشخیص بهتر و بیشتری که زنان از پرورش کودکان دارند، اگر امکانات اقتصادیشان بیشتر شود و اگر توانمندی بیشتری داشته باشند، بهتر میتوانند میزان مصونیت غذایی را در خانوادهها بالا ببرند و در پرورش بهتر نسل آینده، همکار مردان خانوادهیشان باشند.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، با درک این مسایل، روی توانمندسازی زنان در زمینههای تولید زراعتی و مالداری، کار میکند.
این وزارت در ۱۳۹۸، برای ۱۹ هزار و ۴۷۴ خانم باغچههای خانهگی ایجاد کرد، برای ۴۴۹ خانم سبزخانهی کوچک ساخت، به ۶۷۰ خانم، بستههای مرغداری (۱۵، ۲۰، ۳۰، ۱۰۰ و ۵۰۰ قطعهای) کمک کرد، به ۱۸۰ خانم صندوق زنبور عسل مساعدت نمود و به ۱۲۰ خانم دیگر، گوسالههای دو ساله و ششماهه کمک کرد تا آنان بتوانند در آینده از مزیتهای این داراییهایشان، در رشد اقتصاد خود و بلند بردن میزان مصونیت غذایی در خانوادههایشان استفاده کنند.
همچنان در این سال، ۶۰ مرکز پرورش سمارق برای ۶۰ خانم در ولایتهای کابل، پروان، پنجشیر، کاپیسا، لوگر، پکتيا، خوست، پکتيکا، غزنی، میدانوردک، بامیان و دایکندی ساخته شد. تمام هزینهی ساخت این مراکز تولیدی را وزارت زراعت توسط پروژهی ملی باغداری و مالداری پرداخت. بر علاوه برای هر مرکز پرورش سمارق یک بستهی ابزار پرورش سمارق که شامل ۱۹ قلم وسیله میشود، به خانمهای یادشده توزیع شده است. همچنان یک مرکز آموزش پرورش سمارق در بادامباغ کابل توسط ریاست اقتصاد خانوادهی وزارت زراعت راهاندازی شده است که زنان در آن، مهارتهای عملی و نظری تولید سمارق را میآموزند. بانوان آموزشدیده و مستفید شده از این مهارتها و کمکها، به سادهگی میتوانند اقتصاد خودشان را رشد بدهند و در بلند بردن میزان مصونیت تغذّی کودکانشان نیز سهم بگیرند.
همچنان وزارت زراعت در سال ۱۳۹۹ نیز برنامه دارد تا کارهایی را که در ۱۳۹۸ اجرا کرده، به صورت موثرتر آن در این سال هم اجرا کند.
وزارت زراعت درک میکند که خانواده، مرکز اساسی برای آوردن دگرگونی مثبت در وضعیت تغذیه و بهبود اقتصاد است. مادران به عنوان قلبهای خانواده بهتر میتوانند در این مسیر کمککننده باشند و به همین خاطر است که در کنار ریاست اقتصاد خانوادهی وزارت زراعت، پروژههای وزارت زراعت نیز روی رشد مهارتهای زراعتی و مالداری زنان کار میکنند.