خزان به رنگ بنفش

content_admin
شنبه ۱۳۹۸/۸/۲۵ - ۱۵:۳۲


در حالی که با آغاز فصل خزان همه‌ی گیاهان آماده خواب زمستانی هستند تا از سوز سرما و برف و یخ زمستان در امان بمانند، زنده‌گی گیاه زعفران با رویش گل‌های زیبای آن به رنگ بنفش زینت بخش مزارع گردیده و به روز‌های سرد و بی‌رمق خزان جان دوباره و به دهقان خسته از کار و تلاش جهت برداشت محصولات زراعتی در فصل تابستان را شور و شوق دوباره می‌بخشد.

اگر چه صنعت زعفران در افغانستان جوان بوده و از نظر نیروی متخصص، زیرساخت‌ها، امکانات و تجربه در مقایسه با کشور‌های تولیدکننده و صادرکننده زعفران هم‌چون ایران، هندوستان، اسپانیا از سابقه کمتر برخوردار است، اما امروز از اثر حمایت دولت خصوصاً وزارت زراعت جایگاه سوم تولید زعفران را در میان ۳۰ کشور از خود ساخته و ۷.۶ فی‌صد صادرات جهانی را به خود اختصاص داده است . کیفیت عالی طبیعی زعفران افغانستان تولیدات کشور ما را از دیگر کشورها متمایز ساخته و می‌سازد.

توجه وزارت زراعت و تلاش دهاقین علی‌رغم همه کمبود و مشکلات، خصوصاً محدودیت بودجه طی سال‌های اخیر باعث گردیده است تا رییس جمهور طی سفرهای خارجی در ملاقات‌های رسمی‌اش با سران کشور‌هایی هم‌چون چین، هندوستان، عربستان سعودی و امارات، به طور مشخص به آن‌ها پیشنهاد نماید تا در زمینه پروسس و بازاریابی و خرید زعفران افغانستان همکاری نمایند که نهایتاً باعث جلب توجه آن کشورها گردیده و با تبادله هیات‌های تجارتی و عقد تفاهم نامه‌ها به این پیشنهاد رییس جمهور جامه عمل پوشیده‌اند.

آغاز ثبت «GI» یا نشانه‌های جهانی جغرافیایی زعفران افغانستان که با تشکیل یک انجمن کار آن عملا آغاز گردیده است از دیگر فعالیت‌های وزارت زراعت به کمک FAO است که با ثبت آن، یک محصول در بازارهای جهانی به عنوان برند شناخته شده و بازار فروش آن افزایش می‌یابد هم‌چنین ثبت جغرافیایی زعفران افغانستان به مصرف‌کننده‌گان ملی و جهانی افغانی بودن و کیفیت زعفران ما را تضمین نموده و این امکان را به دست اندرکاران بخش خصوصی می‌دهد که از سوء استفاده‌کننده‌گان در مراجع قضایی شکایت کند.

پی‌گیری «اکریدشین» یا اعتباردهی بین‌المللی لابراتوار کنترول کیفیت زعفران وزارت زراعت جهت صدور سرتیفکت‌های بین‌المللی از دیگر اقدامات مهم و زیربنایی است که انجام آن باعث سهولت تهیه سرتیفکت‌های بین‌المللی تضمین کیفیت بدون تقبل هزینه‌های زیاد برای صادرکننده‌گان از داخل کشور می‌شود.

گنجانیدن ارائه مشکلات و چالش‌های صنعت زعفران در آجندای کمیته اقتصادی شورای وزیران و تهیه طرح و ارائه آن در جلسه مورخه ۷/۰۵/ ۱۳۹۸ کابینه توسط وزیر محترم زراعت از دیگر اقدامات در جهت حمایت از تولیدکننده‌گان، پروسس کننده‌گان و صادرکننده‌گان زعفران می‌باشد.

گذاشتن سنگ تهداب «انستیتوت تحقیقات، آموزش، ترویج و انکشاف زعفران افغانستان» در هرات به منظور حمایت از افزایش کمی و ارتقای کیفی زعفران افغانستان و در راستای کمک به انکشاف اقتصادی، علمی، فنی، تجارتی و راه‌یابی به بازارهای جهانی و در جهت تحقق استراتژی انکشافی وزارت زراعت آبیاری و مالداری از دیگر اقدامات اساسی و زیربنایی دولت به منظور حمایت از این صنعت نوپا است.

خودکفایی در تولید پیاز زعفران خوشبختانه علاوه بر کاهش قیمت آن باعث تغییر ذهنیت دهاقین گردیده تا به جای تمرکز بر فروش پیاز توجه و تلاش‌شان را بر تولید زعفران خوش‌کیفیت، بسته‌بندی معیاری و صادرات متمرکز سازند.

با توجه به آنچه ذکر شد و شرایط مناسب اقلیمی در اکثر ولایات افغانستان برای تولید زعفران این امیدواری به وجود آمده است تا افغانستان که در حال حاضر با تولید ۳.۶ فی‌صد) ۱۵.۸ تن ( تولید زعفران به عنوان سومین کشور تولیدکننده در جهان شناخته می‌شود. با برنامه‌ریزی وزارت زراعت و تلاش دهاقین سخت‌کوش ما در آینده‌ای نه چندان دور، افغانستان تا ۵۰ فی‌صد تولیدات زعفران جهان را به خود اختصاص می‌دهد و نه تنها به عنوان اولین تولیدکننده شناخته می‌شود، بلکه درآمد دهقانان زعفران‌کار را نیز از حدود ۲۵ میلیون دالر کنونی، به ۲۰۰-۳۰۰ میلیون دالر افزایش دهد.