افغانستانی که پس از این به جای درد، درمان صادر میکند
پنج سال پیش، افغانستان فقط با این شناخته میشد که ۹۰ درصد تریاک جهان را تولید میکرد. وقتی به وضعیت معتادان نگاه کنیم، معنای تولید ۹۰ درصدی تریاک توسط افغانستان این بود: ما به جهان درد صادر میکردیم.
اما حالا نام زراعتی افغانستان با محصول دیگری گره خورده و چنین شناخته میشود: افغانستان، تولیدکنندهی بهترین زعفران جهان. همان محصولی که دارو است. حالا افغانستان پس از تلاشهای بسیار، توانسته است در شمار تولیدکنندهگان پیشتاز زعفران جهان جا بیابد و به ویژه به عنوان تولیدکنندهی بهترین زعفران دنیا، لقب بگیرد.
افغانستان در نمایشگاه گلفوود ۲۰۱۸ دبی بیشتر از بستههای صادراتی ایران، زعفران ارایه کرد و این نشان از مدیریت درست در تولید و ارایهی زعفران داشت. بازار جهانی، به دلیل کیفیت عالی، بیشترین روی خوش را به زعفران افغانستان نشان داده و میدهد، زیرا بهترین زعفران جهان است.
شورای عالی اقتصادی جمهوری اسلامی افغانستان، در سال ۱۳۹۵ طرح ملی پنجساله انکشاف پایدار زعفران را تصویب کرد و این آغازی بود برای کارهای موثر و بدلکردن چهرهی بد زراعتی افغانستان در جهان به یک چهرهی پسندیده و خوشیآفرین. با تطبیق این طرح، حکومت وحدت ملی به شدت روی تولید، بازاریابی و بهبود پروسس زعفران کار کرد. وزارت زراعت در دو سال اخیر، خیز بلندی در زمینهسازی و کمک به تولید، پروسس و بازاریابی زعفران افغانستان زده است و از ۱۳.۵ درصد در ۲۰۱۷، سطح تولید زعفران را به حدود ۲۰ تن رسانده است، دو سال مانده به پایان تطبیق طرح و چندین تن بیشتر از پیشبینیهای آن طرح ملی.
ایجاد انستیتوت ملی زعفران، ساخت مرکزهای پروسس مختلف، آموزشدهی به زعفرانکاران و توزیع امکانات از جمله پیاز معیاری، باعث شد که وزارت زراعت چند گام پیشتر از طرح ملی پنج سالهی انکشاف زعفران کار کند و پیش از این که زمان این طرح به پایان برسد، از مرز تولید ۱۶ تنی تولید که در طرح پیشبینی شده بود بگذرد. حتا بر اساس پیشبینیها قرار است امسال افغانستان بتواند حدود ۱۹ تا ۲۰ تن زعفران تولید کند.
مدیریت خوب در کمک برای کشت، پروسس و ارایهی زعفران، شامل تلاش برای تولید بهتر و بیشتر، خودکفاسازی افغانستان در تولید زعفران بود. همچنان منع واردات زعفران و پیازش و در نهایت راهاندازی پروژهی نشانههای جغرافیایی افغانستان که زعفران را در مرحلهی اول تطبیقش قرار داده و با آن افغانستان شناخته خواهد شد، باعث شده است که کشورمان بتواند به عنوان وطنی اصل در تولید زعفران عرض اندام کند و راههای رشد بهتر و بیشتری را برای تولید افزونتر و درآمدزایی از این محصول فراهم سازد.
پس از خودکفایی افغانستان در تولید زعفران، محمداشرف غنی، رییس جمهور افغانستان در ۲۰۱۸ واردات زعفران و پیازش را ممنوع کرد. هدف آن ساده بود: «حفظ جایگاه جهانی، پایداری کیفیت، ارزشافزایی و گسترش تولید زعفران افغانستان» و مصونسازی این کشت از گزند آفتها و بیماریها و کیفیت پایین.
دولت افغانستان در چند سال اخیر به این طرف در بخش کشت، تولید و صادرات زعفران به بازارهای جهانی شدیداً تلاش دارد و با کشورهای مختلف نیز در مورد بازاریابی این محصول صحبتهای کرده است. در کنار چندین کشور دیگر، مقامهای امارات متحده عربی در دیدار با محمداشرف غنی رییس جمهوری افغانستان اعلام کرده بودند که در بخش بازاریابی برای زعفران افغان در امارات همکاری میکنند.
همچنان بر اساس توافق وزارت زراعت افغانستان با بخش همآهنگی همکاریهای ترکیه برای افغانستان قرار است ترکیه به جای خرید زعفران از اسپانیا زعفران افغانستان را بخرد.
مدیریت بهتر در همکاری برای کشت و ارایه زعفران، باعث شده است که رقیبان زعفران افغانستان در جهان یکی پس از دیگری از دور خارج شوند و افغانستان بتواند جایگاه ویژهاش را مستحکمتر کند و پس از این افغانها بتوانند به جای درد، به جهانیان درمان صادر کنند.