روز ملی جلغوزه و آینده‌ی پردرآمد فعالان این بخش

content_admin
 روز ملی جلغوزه و آینده‌ی پردرآمد فعالان این بخش


توجهی که در چهار-پنج سال صورت گرفته، در هیچ دوره‌ای پیش از این، صورت نگرفته است، هیچ کس این واقعیت را نمی‌تواند انکار کند.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری به منظور گسترش منابع تولید جلغوزه و چهارمغز، در سال روان هشت‌هزار و ۷۰ هکتار جنگل جلغوزه و چهارمغز را احیا کرده است. این کار توسط توزیع و غرس شش میلیون و ۴۸۰ هزار نهال از قوریه‌های خانه‌گی، صورت گرفت که هم باعث سرسبزی، احیا و گسترش جنگل‌ها می‌شود و هم در آینده باعث رشد درآمد انجمن‌های جنگل‌داری می‌گردد.
ایجاد ۱۰۸ انجمن جنگل‌داری در ولایت‌های خوست، پکتیا، پکتیکا و ساخت یک هزار و ۸۰ قوریه خانه‌گی و آموزش‌دهی به سه هزار و ۲۴۰ تن برای حفاظت از جنگل‌های جلغوزه از کارهای بنیادی دیگر وزارت برای حفاظت و افزایش تولید از جنگل‌های جلغوزه است.
مژده‌ی خوب دیگر این است که تا پایان امسال،‌ در اثر احیای هشت هزار و ۷۰ هکتار جنگل جلغوزه، پوشش جنگلی در سطح کشور از ۲.۸ درصد به ۲.۸۱درصد افزایش می‌یابد.
غرس و پرورش نهال‌های جلغوزه در آینده باعث بلند رفتن سطح اقتصاد جوامع محلی از طریق تولید و فروش و بهره‌گیری از محصولات جلغوزه و چهارمغز می‌شود. توسعه‌ی جنگل‌های جلغوزه، هم‌چنان به حفاظت از محیط زیست و سازگاری با تغییر اقلیم نیز کمک می‌کند، که مسلماً فواید کلانی است.
جلغوزه از جنگل‌ها و کوه‌پایه‌های ولایت‌های خوست، پکتیا، پکتیکا، ننگرهار، کنر، لغمان، نورستان، کاپیسا و کابل، تولید می‌شود. در سال گذشته افغانستان ۲۳ هزار متریک تن جلغوزه تولید کرد و امسال پیش‌بینی می‌شود میزان تولید این محصول ارزش‌مند به حدود ۲۵ هزار متریک تن برسد.
کار ارزشمند دیگری که وزارت انجام داده، معرفی وسایل و روش‌های کاهش ضایعات در برداشت حاصلات جلغوزه است. در سال روان، به گروپ‌های اجتماعی تولیدکننده‌گان جلغوزه در ولایت‌های پکتیا، خوست و پکتیکا، دو هزار و ۲۲۰ وسیله‌ی جمع‌آوری غوزه به صورت رایگان توزیع شد. با استفاده از این وسیله‌ها، از ضایعات حاصلات جلغوزه از ۲۰ تا ۳۰ درصد جلوگیری می‌شود. تولیدکننده‌گان جلغوزه با استفاده از این وسایل، زمینه‌های افزایش درآمدشان فراهم شده است و حالا از ما خواسته‌اند که برای‌شان شش هزار وسیله‌ی دیگر جمع‌آوری غوزه توزیع کنیم. آن‌ها آماده شده‌اند که ۳۰ درصد قیمت این وسایل را خودشان بپردازند.
در دو سال اخیر، گواه کارهای ارزنده‌ای در حمایت از این محصول پرارزش کشورمان بودیم. صادرات جلغوزه به نام افغانستان آغاز شد، قاچاق جلغوزه در کنار قاچاق زعفران و پسته با احکام، حمایت و توجه محمداشرف غنی رییس جمهور منع شد. با ایجاد دهلیزهای هوایی و زمینی، حالا زمینه‌های صادرات به صورت بسیار سریع و آسان، فراهم گردید.
در سال ۱۳۹۷، افغانستان ۱۶ هزار تن جلغوزه صادر کرد. امسال هنوز که تازه فصل برداشت فرارسیده، افغانستان توانسته ۳۸۱ تن جلغوزه را صادر کند که مطیمناً تا پایان فصل، صادرات بیش‌تر از سال گذشته خواهد بود..
وزارت زراعت به منظور آسیب نرسیدن به این محصول نیک‌نام افغانستان به سفارت چین ۷۷ شرکت معتبر و مطمین صادرات جلغوزه را معرفی کرده است.
هم‌چنان حالا برای معیاری‌سازی صادرات، ما در سال‌های اخیر قرنطین‌استیشن‌ها را برای تدخین یا فوموگیشن و ارایه‌ی سِرتیفیکِت به محصولات صادراتی فعال کرده‌ایم که صادرات ما را معیاری می‌سازد و در سطح جهان پذیرفتنی می‌سازد.
ما به این باوریم که تلاش‌های‌مان برای افزایش جنگل‌های جلغوزه و منابع تولید آن باعث افزایش حاصلات، معیاری‌سازی زمینه‌های برداشت و نگهداشت باعث کاهش ضایعات جلغوزه و ساخت مرکزهای پروسس جلغوزه یک‌جا با سرمایه‌گذاری‌های سکتور خصوصی باعث پروسس و بسته‌بندی معیاری این محصول می‌شود. این همان مسیری است که به رشد اقتصادی در روستاها و در نهایت در سطح ملی می‌انجامد.