اطلاعرسانی بهتر، مسوولیت ما و بنیاد شفافیت
۲۸ سپتامبر، برابر با ششم میزان ۱۳۹۸، روز جهانی دسترسی آزاد به اطلاعات بود. دربارهی اهمیت دسترسی به اطلاعات در یک نهاد باید گفت که اگر این دسترسی به ایجاد شفافیت نمیانجامد و زمینهی کاهش فساد را فراهم نمیکند، مسلماً در جایی نقص دارد.
اطلاعرسانی و دسترسی به اطلاعات در یک نهاد، بنیاد شفافیت و مبارزه با فساد است. مقولهی مشهوری است که میگویند «خاین خایف است». به این معنا که زمانی که چیزی پنهان باشد، پرده را بالا نمیزنند.
در گرامیداشت از روز جهانی دسترسی آزاد به اطلاعات در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت به تاریخ ۱۷ میزان ۱۳۹۸، باز هم از زمینههای ایجاد شده و کارهای انجام شده برای دسترسی آزاد به اطلاعات در وزارت زراعت ستایش شد.
ما از قدرشناسی کمیسیون دسترسی به اطلاعات، نهادهای تحقیقی و نهادهای رسانهای و خبرنگاران سپاسگزاریم و تعهد ما کار بیشتر و بیپاسخ نگذاشتن هیچ درخواست معلومات از نهادهای مربوط به وزارت زراعت در سراسر کشور است.
واقعیت امر این است که ظرفیتها و سیستمهای ایجاد شده برای اطلاعرسانی در وزارت زراعت، هفت سر دارد و به صورت گسترده، کار میکند و مناطق امن و ناامن نمیشناسد.
شماره ۱۵۰ به صورت رایگان به همهی دهقانان، مالداران، باغداران و سایر شهروندان نیازمند به معلومات در این بخش، خدمات ارایهی معلومات مدرن و آپدیت ارایه میکند. از سراسر کشور (چی مناطق امن و چی ناامن) مردان و زنان دهقان، مالدار، باغدار و فارمداران میتوانند اطلاعات آپدیت و معلومات کاربردی مورد نیازشان را دریافت کنند.
همچنان کسانی که در بارهی ارایهی خدمات وزارت و پروژههایش به صورت حضوری معلومات شفاهی میخواهند، نمایندهگان تمامی ریاستها و پروژهها در دفتر روابط عامه در دهان دروازهی وزارت میتوانند به همهی اطلاعات و خدماتی مستحقاش هستند، دسترسی داشته باشند.
از جانب دیگر، ۱۴ سیستم معلوماتی دیگر در بخش سیستمهای معلوماتی وبسایت وزارت زراعت ایجاد شده است. محققان، سرمایهگذاران و نهادهای مرتبط، میتوانند از این سیستمها برای دریافت معلومات مورد نیازشان بدون پروسس و زمانبری از جانب ما، استفاده کنند.
بانک دیتا، آرشیف الکترونیک و کتابخانهی آنلاین زراعتی از دیگر مزیتهای ایجاد شده در بخش اطلاعرسانی در وزارت زراعت است که زمینهها و ظرفیتهای دسترسی به اطلاعات را بهتر و بیشتر کرده است.
ایجاد مراجع اطلاعرسانی در واحدهای دومی (۳۴ ولایت) و کارکرد آنان از دیگر نوآوریهای بخش اطلاعرسانی و مشاوریت ارشد مطبوعاتی در وزارت زراعت است.
اما، گپ مهمتر از همه این است که این فضاهای ایجاد شده برای دسترسی به معلومات، یکجانبه و صرف برای دسترسی به اطلاعات ایجاد نشده، بل تأثیرات فراوان در کاهش فساد و خدمات رایگان به شهروندان دارد.
با ایجاد دفتر روابط عامه دیگر مراجعان دفتر به دفتر برای سپری کردن بوروکراسی حاکم اداری نمیگردند و احتمال اذیتشدنشان بسیار بسیار پایین آمده است. مراجعان درخواستها و سندهایشان را به مسوول بخش در دفتر روابط عامه میسپارند. از آن به بعد، مسوولیت پروسس کارها و سندهایشان به دوش خود وزارت است.
نشر اطلاعات و حالا قراردادها در وزارت زراعت باعث شده است که قراردادها بیشتر بازبینی شود. در سال گذشته وزارت زراعت ۷۰۰ میلیون افغانی از درک بازبینی قراردادها و مبارزه با فساد صرفهجویی کرد. این بازبینیها منجر به معرفی شدن ۱۵ کارمند به سارنوالی شد. مسلماً امسال هم این بازبینیها ادامه داشته است.
ما به کارهایمان برای بهبود زمینههای دسترسی به معلومات ادامه میدهیم و به ایجاد شفافیت و حسابدهی از این طریق باور داریم و آینده را شفافتر و پاکیزهتر از حال میدانیم.