سمارق غذای خوش‌مزه

content_admin
یکشنبه ۱۳۹۸/۶/۱۷ - ۱۱:۱۲

سمارق سبزی با ارزش غذایی بالا، خوش ذایقه، سرشار از انواع ویتامین‌ها، پروتین و کالری است.
سمارق‌ها را در افغانستان در آغاز از کوه‌ها، دشت‌ها جمع‌آوری می‌کردند و به عنوان غذا و هم جوشانده آن برای دردهای مفاصل از جمله کمردردی، پای‌دردی و دست‌دردی استفاده می‌کردند. سمارق‌های طبیعی به دو گونه یافت می‌شود، سمی و غیر سمی که سمی آن خطرناک است و گاه‌گاهی مصرف آن باعث مرگ انسان‌ها می‌شود. انسان‌ها اما با ارتقای علم و تکنولوژی قادر به کشت سمارق‌های مصنوعی شدند و این گونه‌ی از سمارق‌ها برخلاف سمارق‌های طبیعی و خودرو که در بیابان‌ها و دشت‌ها ‌می‌رویند، این اطمینان وجود دارد سمارق‌های تولیدی خود انسان‌ها، حتماً خوردنی و فاقد سم می‌باشد.
در حال حاضر سمارق در تمام دنیا غذایی مفید، لذیذ، خوش‌طعم و خوش‌مزه به حساب می‌رود. کشت سمارق مصرف خیلی کم دارد و به زودترین وقت حاصل می‌دهد. کشت سمارق کار مفید و پرمنفعت و سود‌آور است و معمولاً بانوان مصروف کشت‌ و تولید آن‌اند.
ریاست اقتصاد و خانواده وزارت زراعت، آبیاری و مالداری به منظور حمایت دهقانان و خصوصاً بانوان دهقان و برای کسب درآمد آن‌ها و هم‌چنان رشد این محصول در کشور از چند سال به این‌سو کشت، تولید و ترویج سمارق صدفی را در فارم تحقیقاتی بادام باغ در مرکز فارم نمایشی و انتقال تکنولوژی آموزشی برای بانوان را آغاز کرده است. تا حال بیش‌تر از ۳۰۰ تن از بانوان که علاقه‌مند به کشت و تولید سمارق بودند را وزارت زراعت به گونه‌ی عملی و نظری آموزش داده است. این وزارت برای ۱۰ تن از آموزش‌دهنده‌گان پروژه NHLP وزارت که از ولایت‌های مختلف بودند در قسمت کشت و تولید سمارق به شکل عملی و نظری آموزش داد و آن‌ها توانسته‌اند در دو سال، ۴۵ بانو را در ولایت‌های پروان، پنجشیر، کاپیسا، بامیان و کابل در مورد کشت و تولید سمارق آموزش بدهند.

بلقیس هاشمی یک‌تن از بانوانی است که در مورد سمارق آموزش دیده و فارم کوچک پرورش سمارق دارد. می‌گوید: «ما از طریق وزارت زراعت، آبیاری و مال‌داری آموزش‌هایی را مبنی بر نحوه کشت و برداشت سمارق دیده‌ایم و کمک خوبی شد برای ما تا یک مقدار بتوانم با فامیل کمک مالی کنم
بلقیس می‌گوید: «شش ماه می‌شود که کشت سمارق را آغاز کرده‌ام در دوره‎های اول، مسوولان وزارت زراعت همراه ما هم‌کاری کردند و در دوره‌های بعدی خودم کشت و برداشت می‌کنم
وی در مورد حاصلات می‌گوید، که «ما هر ۱۰ روز بعد برداشت داریم که تا حال از شش کیلو ما توانسته‌ایم ۲۶ کیلو سمارق برداشت کنیم و هر کیلو سمارق را در بازار به ارزش ۵۰۰ افغانی می‌فروشیم

دیوه باشنده ولسوالی پغمان در قریه‌ی بلبلان، یکی دیگر از بانوانی است که نحوه‌‌ی آموزش کشت و تولید سمارق را فرا گرفته است. او می‌گوید: «پیش از این در مورد فواید سمارق شنیده بودم تا این که از طریق برنامه‎های وزارت زراعت در این مورد آموزش دیدم، حدود یک‌و‌نیم ماه می‌شود، تخم سمارق را کشت کردیم و تا فعلاً در دو مرحله، شش تا هفت کیلو حاصل گرفتیم و از کار و درآمدم رضایت دارم
هم‎چنان مسوولین وزارت زراعت می‌گویند، که بیش از ۶۰ تن از آقایان را که از ولسوالی‌های مختلف ولایت کابل بودند به شکل نظری و عملی در مورد کشت و تولید سمارق آموزش داده‌اند و نیز در همین مورد به بیش از ۳۰ تن از کارمندان ولایتی ریاست اقتصاد خانواده به منظور ترویج بیش‌تر کشت سمارق در ولایات، به گونه‌ی عملی و نظری کشت‌وتولید سمارق را فرا گرفته‌اند.

هم‌چنان وزارت زراعت برای ۳۰ تن از کارمندان این وزارت و کارمندان برنامه‌ی انکشاف بین‌المللی ایالات متحده‌ی امریکا «USAID»، کشت و تولید سمارق را آموزش داده است.

مسوولان ریاست اقتصاد خانواده وزارت زراعت می‌گوید تا حال در ولایت‌های کابل، فراه و پروان کشت و تولید سمارق صورت گرفته است و این ریاست در نظر دارد تا کشت و تولید سمارق صدفی را در تمام ولایت‌های کشور توسعه بخشند.
سمارق‌ها ۷۰ تا ۸۰ فی‌صد آب‌دار و همین‌گونه ۲۰ تا ۲۵ فی‌صد پروتین، استفاده آن برای دل‌دردی کنترل فشار خون، کنترول بیماری شکر، سوءتغذی و کرم معده نیز مفید است.