القاح مصنوعی بُزهای محلی در بامیان؛ ۷۳۸ بُز به منظور افزایش تولید شیر القاح شد
۵جوزای ۱۴۰۰
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، از طریق پروژه مصونیت غذایی و معیشت خانوادهها، HFLS، با همکاری مالی اداره انکشافی سویس، SDC، به کمک اداره خوراک و زراعت ملل متحد، FAO، برنامه القاح مصنوعی بزها را به منظور اصلاح نسل این حیوانات و افزایش شیر در ولایت بامیان آغاز کرده و تاکنون ۷۳۸ راس بُز القاح مصنوعی شده است. هدف اصلی راهاندازی این برنامه، بهبود مصونیت غذایی خانوادهها و رسیدگی به مشکل سوءتغذی در چهار ولسوالی ولایت بامیان میباشد.
بامیان به عنوان یکی از ولایتهای سردسیر، آب و هوای مساعد برای مالداری به ویژه پرورش بُز دارد.
برنامه القاح مصنوعی بُزها با استفاده از تلقیح سپرم منجمد نسل «سانین- Saanen»، در سال ۲۰۲۰ در چهار ولسوالی بامیان آغاز شد.
نسل بزهای سانین اکثراً سفید رنگ است و در مناطق سردسیر توافق بهتر دارد. این نسلی از بُزها در بیشتری کشورهاى اروپایى پرورش و نگهدارى میشوند. مقدار تولید شیر آنها به طور اوسط به ۴.۱۲۰ لیتر در روز میرسد و بلندترين ريکارد آن ۲۸۵۶ ليتر شیر در طول دوره شيردهى سالانه ثبت شده است. درصدى شحم شير آن در حدود ۳.۳ درصد است و جسامت این بُزها در مقایسه با نسل بُزهای محلی نسبتاً کلانتر است. وزن جنس مونث به ۶۳ تا ۷۷ و از جنس مذکرش به ۸۰ تا ۱۰۰ کیلوگرام میرسد.
نسل بُزهای سانین از دوره حیات اقتصادی بیشتری برخوردار است و در هردوره تولیدمثل، دو چوچه میدهد.
پروژه مصونیت غذایی و معیشت خانوادهها، قبل از آغاز روند القاح مصنوعی بُزها، به منظور تطبیق موثر و بهتر این برنامه، سیزده کارمند بخش مالدارای ریاست زراعت ولایت بامیان و کارمند ساحوی بخش وترنری چهار ولسوالی را به شکل فنی و عملی در بخش القاح مصنوعی بُزها، آموزش و امکانات لازم را در اختیارشان گذاشته است.
ارقامی که از نتیجه القاح مصنوعی بُزهای محلی توسط آمریت مالداری و صحت حیوانی اداره زراعت، آبیاری و مالداری ولایت بامیان جمعآوری گردیده، نشان میدهد که هشتاد درصد بُزهای القاح شده باردار است و از جمله بیش از هفتادوشش درصد آنها ولادت کرده است. بُزغالههایی که در نتیجه القاح مصنوعی این بُزها متولد شده، جنس مونث آن ۵۰.۶ درصد و میزان تلفاتشان بعد از بارداری در حدود دو درصد بوده است.