از روز جهانی تنوع حیات در وزارت زراعت تجلیل شد

۱ جوزا ۱۴۰۰
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در یک برنامه مشترک با اداره ملی حفاظت از محیطزیست، از ۲۲ ماه می، روز جهانی تنوع حیات با شعاری «ما بحشی از راهحل طبیعت هستیم»، با برگزاری نمایشگاه عکس از تنوع حیات و میز گرد در باره نقش حیات و نقش آن در حیات بشر، با حضور دهها تن از مسوولان دولتی، استادان پوهنتون و دانشجویان تجلیل کردند.
حشمتالله غفوری معین آبیاری و منابع طبیعی و سرپرست وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، در آغاز این مراسم، از تنوع حیات به عنوان مهمترین عامل تداوم زندگی یاد کرد. آقای غفوری گفت: «تنوع حیات در سادهترین تعریف، سطوح مختلف زندگی بر زمین بوده که از سه اجزای عمده؛ تنوع جنیتیکی، تنوع گونهیی و تنوع اکوسیستمها تشکیل گردیده است. انواع مختلف گیاها، حیوانات، مایکروارگانیزمها و تفاوتهای نسلی بین آنها، همچنان تفاوتهای مختلف در سطح اکوسیستمها مانند جنگلات، علفچرها، بیابانها، کوهها، دریاها و سایر مکانها همه و همه بخشی از تنوع حیات در روی زمین هستند که در نگهداری تعادل اکوسیستمها و زندگی روزمرهی بشر دارای ارزش و اهمیت خاص میباشند.»
سرپرست وزارت زراعت، با بیان اینکه هرگونهی از حیات نقش خاصی در زمین دارند و نابودی هریک آن، باعث تغییرات گسترده در دیگر گونههای حیات میشود.
حشمتالله غفوری میگوید که دولت افغانستان طی سالهای اخیر تلاشهای زیادی در راستای حفظ تنوع حیات انجام داده و این تلاشها در زمینههای مختلف صورت گرفته است. آقای غفوری گفت: «طی سالهای اخیر فعالیتهای بسیار چشمگیری جهت حفاظت و بهبود و تنوع حیات در سطح کشور صورت گرفته که میتوان از آن به طور مثال از تسوید و تدوین قوانین، پالیسیها و استراتیژیهای منابع طبیعی، بهبود پوشش نباتی و جنگلاتی کشور که فعلاً جنگلات کشور به مساحت سه درصد اراضی کشور، یعنی وضعیت ما به قبل از وضعیت جنگهای داخلی برگشته است، تنظیم و مدیریت حدوداً پنجصدهزار هکتار از علفچرها و هزاران هکتار از نباتات طبی، مدیریت ساحات حفاظتشده و اکولوژیکی به مساحت ۴.۵ درصد از کل مساحت کشور، تحت پوشش قرار دادن دهها هکتار زمین تحت آبیاری و بهبود تولید و پروسس محصولات زراعتی در سطح مزارع با دهقانان یاد کرد.»
حشمتالله غفوری در عینحال تاکید کرد باوجودی که در بخش حفظ تنوع حیات فعالیتهای گسترده صورت گرفته، اما باوجود آن نیز دهها نوع از حیاتوحش بومی افغانستان بهدلیل ناامنیها و عدم آگاهی از اهمیت و ارزش تنوع حیاتوحش و تغییر اقلیم، با خطر نابودی قرار دارند. وی گفت که این مساله نیازمند توجه است.
همچنین محمدرفیع قاضیزاده رییس عمومی منابع طبیعی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، از تنوع حیات به عنوان یک سرمایه مهم ملی و بینالمللی برای تمام نسلها یاد و گفت که آگاهی یافتن از ارزشها و اهمیت تنوع حیات، به بهبود وضعیت تمام سکتورها کمک میکند. آقای قاضیزاده، اما گفت که تنوع حیات، هماکنون در «بدترین حالت» قرار دارد و هزاران نوع از گونههای حیاتی در حال نابود شدن هستند. رییس عمومی منابع طبیعی وزارت زراعت میگوید: «این روز با ارزش را در حالی تجلیل مینماییم که تنوع حیات در بدترین حالت خویش در طول تاریخ بشری در کره خاکی بهدلایل مختلف، از جمله تغییرات اقلیم قرار دارد. باوجودی که تنوع حیات اهمیت فراوانی در زندگی روزمرهی ما دارد، ولی تهدیدهای آگاهانه یا غیرآگاهانه نیز از طرف ما انسانها متوجه آن میباشد و در سطح جهان هزاران نوع گونهی حیاتی در حال تهدید قرار دارند که افغانستان نیز از این وضعیت مستثنا نمیباشد.»
محمدرفیع قاضیزاده گفت که زمانی مشکل از بین رفتن تنوع حیات رفع خواهد شد که تمام مردم بخشی از راهحل باشند. به گفتهی او، به همین منظور شعار امسال برای گرامیداشت از روز جهانی تنوع حیات، «ما بخشی از راهحل طبیعت هستیم» انتخاب شده است.
رییس عمومی منابع طبیعی وزارت زراعت، در عینحال هشدار داد که پیشبینیها نشان میدهد که درجه گرما در افغانستان تا سال ۲۰۵۰ میلادی، ۱.۴درجه سانتیگراد بیشتر خواهد شد و این مساله میتواند تنوع حیات را بیشتر صدمه بزند. او، اما گفت که این اداره درنظر دارد تا برای حفظ و بهبود تنوع حیات استراتیژی پنج ساله بسازد.
در همینحال، عزتالله صدیقی معین مسلکی اداره ملی حفاظت از محیطزیست، میگوید که حفاظت از محیطزیست و تنوع حیات، به مهمترین بحث جهانی مبدل شده است. آقای صدیقی با تاکید براینکه تداوم زندگی به تنوع و حفظ گونههای حیات بستگی دارد، گفت: «ما در حال تخریب کردن زندگی گونههای حیاتی هستیم، آنها به اثر فعالیتهای انسانی، صنعتی و اقتصادی ما در امان نیستند، زیستگاههایشان در حال از بین رفتن است. زیستگاه یک نوع گونه حیات را که ما تغییراتی در آن میآوریم، به دهها نوع تغییرات دیگری در آن تنوع حیات بهوجود میآید.»
عزتالله صدیقی میگوید که تنها افغانستان به عنوان یک بخش کوچک از جغرافیای جهانی، دارای شش تا هفت نوع شرایط اقیلمی و ۶-۷ نوع اکوسیستم دارد. او به ارزش آگاهیدهی در باره تنوع حیات تاکید کرد و گفت که تمام نهادها مسوولیت دارند تا زیستگاههای گونههای حیاتی را مورد ارزیابی و مطالعه قرار بدهند.
در همینحال، محمدقاسم حیدری معین اداره مبارزه با حوادث طبیعی، میگوید که از سال ۲۰۰۵ به این سو، پالیسیها و قوانین زیادی برای بهبود اقلیم و حفظ تنوع حیات طرح و تدوین شده اما، این سندها نیازمند تطبیق و اجراست. آقای حیدری گفت که در حفظ محیطزیست و تنوع حیات، تمام نهادها و شهروندان مسوولیت دارند و در این زمینه باید فرهنگسازی شود.
همزمان با گرامیداشت از روز جهانی تنوع حیات، نمایشگاه عکس و نقاشی نیز از تنوع حیات از سوی موسسه فرهنگی و هنری «تحریک هنر» برگزار شد. در این نمایشگاه دهها اثر هنری از بخشهای مختلف گونههای حیات به نمایش گذاشته شد.