حسابدهی به ملت، رویای شفافیت را تحقق ببخشیم

وزارت زراعت، روز چهارشنبه، هفتم حوت، به مردم حساب داد. در این برنامه، گزارش اجمالی برنامههای عملیشده، در حال جریان و عملی نشدهی وزارت زراعت شرح یافت.
وزارت زراعت در این برنامه از بودجهای که برایش داده شده بود، به صورت واضح گزارش داد. از خدماتی که برای دهقانان و دیگر فعالان عرصهی زراعت و مالداری فراهم کرده است گزارش داد.
همچنان از زمینههایی که برای ایجاد شفافیت بنا شده است، گزارشدهی صورت گرفت.
واقعیت امر این است که گزارشدهی به مردم، باعث میشود که پرسشگریهای بیشتری در میان مردم بهینه و نهادینه شود. وقتی زمینهی پاسخدهی متداوم وجود داشته باشد و مردم بپرسند، پاسخ میگیرند. وقتی پاسخ گرفتند، میتوانند تحقیق کنند.
تحقیق، یا حقیقتیابی مجرای اساسی ایجاد شفافیت است و این زمینه با متعهد شدن نهادها به پاسخدهی فراهم شده است.
اساسیترین نیاز نهادهای افغانستان از دید جامعهی جهانی و مردم، این است که شفافیت در کارهایشان بیشتر شود.
افزایش شفافیت، دو جانبه است. هم باید نهادها زمینههای اطلاعرسانی را بیشتر کنند و از کتمان حقایق بپرهیزند و هم شهروندان باید مسوولیتشان را که بازنمایی کاستیها و کژیها هست را بیشتر تحقیق کنند و نمایش بدهند. این انتقاد سالم و بدون عقده است که میتواند زمینههای رشد شفافیت را بیشتر بسازد.
در مراسم حسابدهی وزارت زراعت به ملت، عینالدین بهادری رییس کمیسیون دسترسی به اطلاعات از کارهای صورت گرفته در زمینهی اطلاعرسانی در وزارت زراعت ابراز تشکر و قدردانی کرد. او گفت که باید ادارههای دیگر نیز الگوبرداری کنند و روش کاری وزارت زراعت عملی بسازند.
حقیقت این است که وزارت زراعت، کوشیده است در بخش اطلاعرسانی کارهای اثرگذاری بکند. از این میان، تطبیق کامل تمامی ۴۴ شاخص پیشنهاد شده از جانب کمیسیون دسترسی به اطلاعات، ساخت آرشیف الکترونیک اسناد، ایجاد ۱۴ سیستم معلوماتی لینکشده به وبسایت، ساخت مراجع اطلاعرسانی در مرکز و ۳۴ ولایت، ایجاد دفتر روابط عامه برای پاسخدهی سریع به مراجعان، زمینهسازی ثبت شکایتها و رسیدهگی به آنها از طریق بورد مشخص، ایجاد سیستم آنلاین درخواست معلومات و ثبت شکایات، فعالسازی شمارهی رایگان معلوماتی ۱۵۰ برای حل مشکلات تمامی شهروندان مالدار و زراعتپیشه، ایجاد هفتهنامهی دهقان به منظور معرفی ولایات از نگاه زراعتی، شناساندن محصولات داخلی، معرفی غذاهای مفید و نشر اطلاعات پیشگیرانه و پاسخدهی توسط مراجع اطلاعرسانی مرکز و ولایات به حدود ۵۰۰ درخواست اطلاعات کارهای عمدهی وزارت زراعت آبیاری و مالداری بوده است. در نتیجهی این فعالیتها، هیچ درخواست اطلاعاتی بدون پاسخ گذاشته نشده است و وزارت زراعت، توانست در اطلاعرسانی جایگاه اول واحد بودجهای اطلاعرسان را از آن خود کند و از سوی کمیسیون دسترسی به اطلاعات «الگوی اطلاعرسانی» خوانده شود.
باید بگوییم که این اقدامات را ما هنوز کافی نمیدانیم، ما میخواهیم فصلهای روشنتری از اطلاعرسانی و شفافیت را ایجاد کنیم. ما به اطلاعرسانی به صورت واضح و مشخص متعهد است و از ایجاد هیچ زمینهای برای سهلسازی و سریعسازی اطلاعرسانی دریغ نمیکند.
میکوشیم رویای شفافیت را در حیطهی کاریمان تحقق ببخشیم و فصلهای آینده را با روشنایی بیشتر، پیش برویم.