تلاشها به ثمر نشست: افزایش حاصلات، افزایش درآمد
در سال روان وزارت زراعت، آبیاری و مالداری برای باغداران، ۸۴۵ جریب باغ انگور را با سیستم چیلهبندی ساخت. این باغها در ۱۶ ولایت ساخته شد. تاکستانهای یاد شده به شیوهی چیلهای ساخته شد. نصب چیله و باغداری با روش چیلهبندی در کشور، نتیجهی مثبت و ثمربخشی در پی داشته است. باغهای چیلهبندی شده، باعث افزایش ۳۰ درصدی حاصلات انگور میشوند.
همچنان به منظور پشتیبانی از ارزش تولید، وزارت زراعت در سال ۱۳۹۶ در ۱۷ ولایت، ۴۲۴ کشمشخانه ساخت. این کشمشخانهها، هر کدام ظرفیت پروسس یک تا ۱۰ هزار تن انگور را به کشمش دارند. امسال هم بیشتر از ۴۰۰ کشمشخانه توسط وزارت زراعت و با کمک ۵۰ درصدی وزارت زراعت به باغداران ساخته شده است. هر یک از این کشمشخانهها در یک دوره، ظرفیت بدلسازی ۱۰ متریک تن انگور را به کشمش دارد.
این کشمشخانهها به صورت سبسایدی و به کمک ۵۰ درصدی وزارت زراعت به باغداران، درآمد باغداران انگور افزایش یافته است. همین گونه دهها هزار باغدار نیز توسط وزارت زراعت آموزش دیدند.
اما سوال اصلی این است که این همه تلاشهای وزارت زراعت، چی پیآمدی داشت؟
واقعیت این است که این تلاشها در سال گذشته به دلیل خشکسالیها و کمبود بود، کماثر ماند، اما امسال خبرهای خوشی در راه بود که یکییکی میرسد و نشر میشود. پس از افزایش حاصلات غلهجات، انجیر، سیب، پسته، اینک یکی از این خبرها افزایش حاصلات انگور در سال روان است.
وزارت زراعت و آبیاری و مالداری، میگوید که امسال به علت آب و هوای مناسب، حاصلات فرآودههای باغداری به ویژه انگور بیشتر شده است. اکبر رستمی، سخنگوی وزارت زراعت به طلوعنیوز گفته که بر بنیاد یافتههای وزارت زراعت، امسال بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تُن انگور در کشور برداشت خواهد شد که به این اساس، حاصلات انگور افزایش ۳۰ درصدی را نشان میدهد.
به گفتهی آقای رستمی، «به گونهی اوسط پیشبینی صورت گرفته است که حاصلات میوههای افغانستان مثل انگور، انار، سیب، زردآلود بین ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش یابد و میوههایی که فصل آن تکمیل شده است عملاً فیصدی افزایش آنها روشن شده است.» در حال حاضر، در ۱۶ ولایت، تاکستانهای انگور وجود دارد.
همچنان بر بنیاد آمارهای ادارهی ملی احصاییه و معلومات، پارسال بیش از ۲۰۰ هزار تُن انگور افغانستان به بیرون از کشور صادر شده بود.
کار وزارت زراعت روی توسعهی حاصلات زراعتی و باغداری، همزمان با فراهمسازی زمینههای پروسس چون ساخت کشمشخانهها، باعث رشد درآمد دهقانان و پایداری درآمدهای آنان میشود. وزارت زراعت به تلاشهایش برای ایجاد زیربناهای تولیدی به باغداران ادامه میدهد تا دسترخوان باغداران و دهقانان در فرداها رنگینتر از امروزها باشد.