افزایش امیدها برای سال آینده
هفتهنامهی دهقان/گپ دهقان
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری به همکاری پروژهی اضطراری رشد زراعت و مصونیت غذایی که به واسطهی بانک جهانی تمویل میشود، ۱۴ هزار متریک تن تخم اصلاحشدهی گندم را به ۲۸۰ هزار دهقان در ۳۴ ولایت توزیع میکند.
این مقدار تخم اصلاحشدهی گندم برای اولین بار است که در کشور برای دهقانان در یک سال توزیع میشود. تخمهای اصلاح شده در اکثر ولایتها توزیع شده است و دهقانان در کشتهای خزانیشان، از آن کار میگیرند.
اگر ابر و باد و مه و خورشید به کارشان در سال آینده به خوبی بپردازند، نانهای دهقانان بیشتر میشود و دسترخوانهایشان رنگینتر. از این جهت که منبع اصلی اقتصادی اکثریت شهروندان افغانستان دهقانی و مالداری است، رشد تولید گندم و این کشتزارهای دهقانان، به بهبود وضعیت مالداری نیز میانجامد. دهقانان با استفاده از کاه و دیگر بازماندههای گندم، میتوانند از بخش مالداریشان نیز مراقبت کنند. فراوانی تولید مورد نیاز برای مالداری، باعث ارزانی این محصولات میشود. ارزانی و فراوانی این محصولات میتواند راه را برای رشد مالداری به صورت فراختر باز کند.
توزیع ۱۴ هزار متریک تن تخم اصلاحشدهی گندم، اگر با بارندهگیهای کافی و به موقع همراه باشد، باعث افزایش حاصلات میشود. افزایش حاصلات، در کنار رشد اقتصاد دهقانان و توسعهی مالداری، باعث مصونیت غذایی، افزایش غذا، کاهش واردات و در نهایت رشد اقتصاد ملی میشود.
دسترسی به موقع دهقانان به تخم با کیفیت و اصلاحشده، نقش کلانی در بهبود کیفیت محصول و به دنبال آن افزایش درآمد برای آنان دارد.
تخمهای اصلاحشده مقاومت بیشتری در برابر بیماریها و آفتهای محیطی، از جمله تغییرات اقلیمی، دارند که این تخمها میتوانند کمک شایانی به دهقانان در افزایش محصول، امنیت غذایی و بهبود معیشت کنند. انتخاب تخمی با کیفیت مناسب از جمله نکات مهم و کلیدی در زراعت است. تولید بیشتر محصول، پیوند مستقیمی با برگزیدن گونهی تخم و عملکرد آن در برابر آفتها دارد. به همین خاطر است که برای افزایش تولید و به تناسب آن، بالاتر رفتن درآمد دهقان استفاده از تخمهای اصلاحشده بسیار توصیه شده است.
مهمترین هدفهای توزیع تخمهای اصلاحشدهی گندم، بهبودآوری در کیفیت، افزایشدهی تولید در واحد سطح، مقاومسازی مزارع در برابر آفات و بیماریها، مقاومسازی گندمزارها در برابر تغییرات محیطی است.
در سال گذشته گندمزارها در شماری از ولایتها آسیب و آفت «سرخی» را تجربه کردند. این بیماری باعث شد که میزان تولید در این مزارع کمتر باشد. امیدها و برنامه این است که تخمهای اصلاحشده نه تنها بتواند جلو کاهش تولید را بگیرد، بل باعث افزایش تولید شود.
همچنان باید گفت که استفادهی گسترده از تخمهای اصلاحشده در میان دهقانان و نتیجهی خوبی که این تخمها در پی خواهد داشت، میتواند دهقانان مستفیدشونده و دیگر دهقانان را ترغیب کند تا در سالهای آینده دنبال تخمهای اصلاحشده بگردند و پس از چندی، دیگر از تخمهای عادی گندم در مزارعشان استفاده نکنند.
امید ما این است که سال آینده، حاصلات همهی مزارع، به ویژه کشتزارهای گندم کشور فراوانتر باشد.