دهقان بامیانی پس از این درآمد خوبی از کشت کچالو به دست می‌آورَد

mail-admin
یکشنبه ۱۳۹۹/۹/۳۰ - ۱۴:۴۷
دهقان بامیانی پس از این درآمد خوبی از کشت کچالو به دست می‌آورَد


هفته‌نامه‌ی دهقان / نعیم رضایی
با تکمیل شدن کار ساخت ذخیره‌گاه‌های جدید کچالو در ولایت بامیان، یک دهقان در این ولایت می‌گوید: «در اول خزان کچالوی مرا سیر ۸۰ افغانی هم نمی‌خریدند، حالا هر سیر کچالو را به ۱۱۰ افغانی می‌خرند، ولی تا حال نفروختیم.»
ولایت بامیان مشهور به گدام کچالو و مرکز کشت و برداشت گونه‌های اصلاح‌شده کچالو در کشور می‌باشد. بر اساس آمارهای احصاییه وزارت زراعت، بامیان سالانه حدود ۵۰ درصد کچالوی مورد نیاز کشور را تامین می‌کند. دهقانان این ولایت اما از نبود ذخیره‌گاه کچالو شکایت داشتند به همین منظور وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در سال جاری برای حمایت از دهقانان و هم‌چنان جلوگیری از فرسوده شدن محصولات زراعتی، برنامه مدیریت محصولات زراعتی راه انداخت و از طریق آن ۲۹۵ ذخیره‌گاه جدید کچالو در بامیان ساخت. کار ساخت، تمام این ذخیره‌خانه‌ها تکمیل شده است.
عبدالوهاب محمدی رییس زراعت این ولایت می‌گوید: «کار اعمار تمام ذخیره‌گاه‌های صفر انرژی کچالو در این ولایت تکمیل شده است و دهقانان ولایت بامیان بهره‌گیری از این ذخیره‌خانه‌ها را شروع کرده‌اند.»
ذبیح‌الله باشنده قریه سیدآباد مرکز ولایت بامیان یکی از مستفیدشونده‌گان این ذخیره‌گاه‌ها می‌گوید:‌ «امسال من چهار جریب زمین را کچالو کشت کرده بودم، از این چهار جریب در حدود ۳۰۰ بوجی که هر بوجی ۱۳ سیر می‌آمد حاصل گرفتم.» وی می‌گوید قبل از ساخت ذخیره‌گاه، کچالو را هنگام برداشت حاصل در مزرعه به نرخ بسیار پایین به فروش می‌رساند، اما حالا می‌تواند آن را نگهداری کرده و به فرصت مناسب به فروش برساند. او می‌افزاید: «قبلاً به خاطری که کچالو زیاد کشت می‌کردم و ترس این را داشتم که کچالو فرسوده نشود، سر زمین کچالو را به قیمت پایین به فروش می‌رساندم. اما، امسال وزارت زراعت، برای ما ذخیره‌گاه کچالو ساخته است، امسال نرخ‌ها هم پایین بود من کچالو خود را با دل‌جمع آوردم و در ذخیره‌گاه، ذخیره کردم تا نرخ‌ها بلند برود و به بازار به فروش برسانم. در اول خزان کچالو مرا به ۸۰ افغانی هم نمی‌خرید، حالا هر سیرش را به ۱۱۰ افغانی می‌خرند، ولی تا حال نفروختیم.»
اسماعیل یک دهقان دیگر بامیانی نیز می‌گوید که سالانه ۵۰۰ سیر کچالو کشت می‌کند. او گفت: «زمین‌های زیاد زراعتی داریم، به خاطر کمبود آب اکثر زمین‌های ما بدون کشت می‌ماند، باآنهم سالانه ۵۰۰ سیر کچالو کشت می‌کنیم، و از این مقدار تخم کچالو در حدود چهار هزار سیر کچالو حاصل می‌گیرم.» وی افزود: «وقتی حاصلات کچالو را جمع‌آوری می‌کنیم، به هر صورتش به قیمت روز به فروش می‌رسانیم و مشکل جدی که من داشتم، این بود که تخم کچالو را تا بهار سال نگهداری کرده نمی‌توانستم، من سالانه تا ۵۰۰ سیر کچالو را برای تخم نگهداری می‌کنم، قبل از ایجاد سردخانه، تخم را برای این‌که تا بهار سال سالم بماند، زمین را حفر می‌کردم و خاک را بالایش می‌انداختم، زیر زمین می‌ماندم، بهار سال تقریباً از نصف بیش‌تر فرسوده می‌شد و به ما ضرر زیادی وارد می‌کرد.»
اسماعیل می‌گوید با ایجاد ذخیره‌گاه کچالو، در سال آینده تصمیم دارد دو برابر بیش‌تر در مقایسه با امسال کچالو کشت کند.
بر اساس آمار ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت بامیان، در این ولایت سالانه حدود ۳۵۰ الی ۳۸۰ هزار متریک تُن کچالو تولید می‌گردد که با ساخت ذخیره‌گاه‌های جدید کچالو از طریق برنامه مدیریت محصولات زراعتی و ذخیره‌گاه‌هایی که قبلاً ساخته شده، حدود ۲۵ درصد از کچالوی بامیان ذخیره می‌شود.

تازه ترین اخبار

شنبه ۱۴۰۳/۱۰/۸ - ۱۵:۲۲
Background image

د کندهار ژړۍ کې ۷۰۰ بیوزله بزګرانو ته د غنم اصلاح شوي تخم او کیمیاوي سره ووېشل شوه

۸ مرغومې ۱۴۰۳ه‍.ش
۲۶ جُمَادَى الثاني۱۴۴۶ه‍.ق
د کندهار دکرنې، اوبو لګولو او مالدارۍ ریاست په هڅه، د ملګرو ملتونو د خوړو او کرنې ادراې(ایف. اې. او) په مالې او د (او،اچ،ډبلیو) مؤسسې په. . .

شنبه ۱۴۰۳/۱۰/۸ - ۱۴:۲۸
Background image

کندهار کې د ناروغیو مخنیوي او صحي غوښې وړاندې کولو په موخه د څارویو د معاینې لړۍ؛ د ډنډ مسلخ کې نږدې ۱۲۰۰ څاروي معاینه شوي

۸ مرغومې ۱۴۰۳ه‍.ش
۲۶ جُمَادَى الثاني۱۴۴۶ه‍.ق
د کندهار د کرنې، اوبو لګولو او مالدارۍ ریاست د مالدارۍ آمریت لخوا د ډنډ ولسوالی په مسلخ کې په تېرو اوو ورځو کې یو زر او ۱۹۶ څاروي معاینه شوي. . .

شنبه ۱۴۰۳/۱۰/۸ - ۱۳:۴۷
Background image

د کرني  وزارت د مالي او ادارۍ مرستیالۍ استازي د کندز ولایت  مرکزي ګدامونو کې د زېرمه شوو غنمو څخه لیدنه وکړه

 ۸ مرغومې ۱۴۰۳ه‍.ش
۲۶ جُمَادَى الثاني۱۴۴۶ه‍.ق
دکرنې، اوبولګولو او مالدارۍ وزارت د مالي او اداري مرستیالۍ استازي د کندز ولایت  له زېرمه شوو غنمو څخه له نږدې لیدنه وکړه.
ددغې لیدنې پر. . .

بازگشت