نتیجه‌ی خوب پرورش سبزخانه‌ای کیله در دشت قلعه: آیا تخار می‌تواند بخشی از کیله‌ی مورد نیاز کشور را تولید کند؟

content_admin
شنبه ۱۳۹۸/۱۰/۱۴ - ۱۳:۵۵
نتیجه‌ی خوب پرورش سبزخانه‌ای کیله در دشت قلعه: آیا تخار می‌تواند بخشی از کیله‌ی مورد نیاز کشور را تولید کند؟

خبر این بود: «پرورش کیله در تخار نتیجه مثبت داده است.» همراه با این خبر، عکس‌هایی هم نشر شد که گویای آغاز فصل جدیدی از باغداری به صورت سبزخانه‌ای می‌تواند باشد.
دهقانان ولسوالی دشت قلعه‌ی ولایت تخار از پرورش کیله در این ولسوالی نتیجه مثبت گرفته‌اند و از وزارت زراعت، آبیاری و مالداری می‌خواهند که در ترویج این میوه با آنان همکاری کند
بسم‌الله یک‌تن از دهقانان ولسوالی دشت قلعه ولایت تخار است. او می‌گوید: «ولسوالی دشت قلعه این ولایت از لحاظ زراعتی محیط مناسبی برای پرورش درخت کیله به سیستم سبزخانه‌ای است و اگر وزارت زراعت با ما همکاری کند، تا چند سال دیگر مقدار قابل ملاحظه‌ی کیله‌ی مورد نیاز کشور را از این ولایت تامین می‌کنیم.»
بسم‌الله که از شش سال به این‌سو در باغ شخصی‌اش درخت کیله پرورش می‌دهد، می‌‌گوید: «از هر درخت کیله از ۷۰ تا ۱۰۰ کیله به دست می‌آورم و اگر برای درختان کود کیمیایی به اندازه‌ی کافی انداخته شود و درخت قوی شود، تا بیش‌تر از ۱۰۰ کیله هم می‌شود برداشت کرد.»
بسم‌الله می‌گوید که یک تعداد از باشنده‌گان این ولسوالی در داخل حویلی‌های‌شان و یا به شکل سبزخانه‌ای سه تا چهار درخت کیله را پرورش می‌دهند و برای مصارف شخصی‌شان از آن استفاده می‌کنند.
بسم‌الله می‌گوید شغل اصلی من گِل‌کاری است اما نظر به شوق و علاقه‌ای که داشتم درختان کیله و لیمو را پرورش دادم که فعلاً بسیار خوب است و تا حالا حاصلاتش را در بازارهای محلی فروخته‌ام که هر کیله را مبلغ ۱۰ افغانی خریده‌اند.
وی می‌گوید که اگر وزارت زراعت با آن‌ها همکاری کند و امکانات بیش‌تر را به دسترس‌شان قرار بدهد، آماده است که این کاروبار خود را گسترش بدهد.
در همین حال سراج‌الدین مهربان رییس زراعت، آبیاری و مالداری ولایت تخار می‌گوید: «ما از هر اقدامی که برای رشد زراعت باشد حمایت می‌نماییم و ما آماده هرگونه همکاری با بسم‌الله و یا دهقانان دیگر هستیم و هر زمانی که دهقانان ما نزد ما مراجعه نمایند، ما به آن‌ها همکاری می‌نماییم، اما فعلاً چون بخش تحقیقات وزارت زراعت برای ترویج این میوه برای ما سفارش نکرده است، تا حالا کارهای مشخصی برای ترویج این میوه انجام نداده‌ایم.»
با این حال نظیر نوابی آمر بخش تحقیقات میوه‌جات ریاست تحقیقات وزارت زراعت، آبیاری و مالداری می‌گوید: «در ولسوالی دشت قلعه ولایت تخار به شکل توافقی زمینه رشد درخت کیله وجود ندارد، اما اگر زمینه‌سازی کنیم و کیله در سبزخانه‌ها پرورش یابد، امکان برداشت حاصل است که در این حالت برای دهقانان اقتصادی تمام نمی‌شود.»
به اساس تحقیقات وزارت زراعت، ولایت‌های کنر، ننگرهار و لغمان از جمله ولایت‌هایی‌اند که می‌شود در آن به شکل توافقی درختان کیله را پرورش داد و از آن حاصل مناسب به دست آورد.

تازه ترین اخبار

یکشنبه ۱۴۰۳/۵/۷ - ۱۵:۵
Background image

د ننګرهار درېیو ولسوالیو کې ۲۶۰ بېوزله کورنیو ته د کورني اقتصاد پیاوړتیا په موخه خوسۍ ووېشل شوې

۷ زمری ۱۴۰۳ه‍.ش
۲۲ مُحَرَّمُ الحَرام ۱۴۴۶ه‍.ق
د ننګرهار د کرنې، اوبولګولو او مالدارۍ ریاست سره په همغږۍ د ډاکار خیریه مؤسسې په تخنیکي همکارۍ او  ډانېډا په ۶.۵ میلیونه افغانیو مالي لګښت. . .

یکشنبه ۱۴۰۳/۵/۷ - ۱۴:۵۴
Background image

د ننګرهار دکرنې رییس؛ تردې وروسته به د کرنې په سکتور کې د اړتیا په اساس پروژې ډیزاین او پلي کېږي

۷ زمری ۱۴۰۳ه‍.ش
۲۲ مُحَرَّمُ الحَرام ۱۴۴۶ه‍.ق
د ننګرهار د اقتصاد رییس مولوي عطاالرحمن فاتح او ورسره مل پلاوي د ننګرهار کرنې، اوبو لګولو او مالدارۍ رییس مولوي محمد ولي محسن سره د کرنې او. . .

یکشنبه ۱۴۰۳/۵/۷ - ۱۳:۵۱
Background image

د پکتیکا د کرنې ریاست تخنیکي ټیم د هلتو مؤسسې له فعالیتونو څخه څارنه وکړه

۷ زمری ۱۴۰۳ه‍.ش
۲۲ مُحَرَّمُ الحَرام ۱۴۴۶ه‍.ق
د پکتیکا د کرنې، اوبو لګولو او مالدارۍ ریاست تخنیکي ټیم برمل او ګیان ولسوالیو کې د هلتو مؤسسې له فعالیتونو څخه څارنه وکړه او د یادې مؤسسې. . .

بازگشت