در سال نو، نو شویم
هفتهنامهی دهقان / گپدهقان
دفتر سال ۱۳۹۹ بسته شد و بهار ۱۳۹۹ طبیعت تسخیر کرد. همهگان آمادهی پذیرایی از سال نو شدند، از خانهتکانیها تا پاککاریها، از ساختن لباس نو، تا گشتوگذار در صحراها و جشنهای بهاری؛ از تهیهی هفتمیوه تا سمنکپزی، همه رسم و رواجهای دیرینه در کشور عزیزمان است که آرزوی همه، آمیختهگی این رسمها با خوشیهای بیشتر است.
در کنار اینها، سال نو، ما را با آمدنش تکان میدهد تا در این سال، ما و شما بهتر از سال گذشته باشیم و احساسهای نیکی نسبت به زندهگی پیدا کنیم و پیشرفت داشته باشیم.
باید به خودمان بگوییم که تنها آمادهگی گرفتن برای پذیرایی از سال نو، خانهتکانیها و پاککاری حویلی، ساختن لباس نو، لذتبردن از طبیعت، ساختن هفت میوه و پختن سمنک، کافی نیست. اینها مواردی هستند که هر سال تکرار میشوند و باید در سال نو، آمادهگی برخی چیزهای نو نیز نسبت به سالهای گذشته را داشته باشیم.
بهتر است در کنار آمادهگی برای پذیرایی از سال نو، خودمان را هم نو بسازیم. کوشش کنیم بهتر و تازهتر فکر کنیم، با خودِ کهنهیمان خداحافظی کنیم و مثل جهان که در حال پیشرفت و مدرن شدن است، پیشرفت کنیم.
در کنار خانهتکانی و پاککاری، ذهن و قلب خودمان را و نیز طرز تفکر و رفتارمان را بررسی کنیم و ببینیم تا اگر اندکی هم ناپاک باشد، پاکش کنیم. از رفتارهای آزاردهنده برای دیگران و از کینه و حسادت و از دوستی با تنبلی خودمان را منزه بسازیم.
مهمتر از همه، اما در پهلوی این که از طبیعت و سیر در فضای باز لذت میبریم، کاری کنیم که طبیعت نیز در سال جدید از وجودمان لذت ببرد و این رابطهی دوطرفه سبب بهبود طبیعت و جسم و روان ما نیز میشود.
به این معنا که در سالهای گذشته اگر برگ قشنگی را تماشا و گلی را بو کرده باشیم و یا اگر در سایهی سرد درختی نشسته باشیم و زیبایی جریان آب روشنی را نظاره کرده باشیم، باید در رونقیابی بودن این زیباییها از همین حالا بکوشیم: یعنی درخت بنشانیم، گل پرورش بدهیم و در مصرف آب، برای طولانیسازی عمر حیات، صرفهجویی کنیم.
وقتی در سال نو هفتمیوه را لای دندانهایمان میگذاریم، به این فکر نیز باشیم که اگر آب کم شود، اگر درختان مراقبت نشوند و تشنه بمانند، ممکن است در آینده دیگر میوهای نباشد تا هفتمیوهای تهیه کنیم و زندهگیای ادامه داشته باشد.
غرس نهال شاید زمان محدودی داشته باشد، اما پرورش نهال، کاری است که به صورت مداوم میتوان انجام داد و در شادسازی روح و روان طبیعت کوشید.
غرس و نگهداری نهال، ستون اصلی حیات است. با هم این ستون اساسی را محکمتر و قویتر بسازیم تا زندهگی خیلی زود به پایان نرسد.