هرات، نام نیک در زراعت
امروزه از لحاظ زراعتی اگر به هرات نگاه کنیم، این ولایت با نام چند محصول ارزشمند و مهم پیوند گسترده دارد. نماد نیکنامی زراعت افغانستان زعفران است، اما تولید عمدهی زعفران در ولایت هرات صورت میگیرد.
زعفرانکاران هراتی که بخش کلانی از آنان زناناند، با تلاشهای گسترده و پیگیرشان، توانستهاند فصلهای جدیدی از زراعت افغانستان ایجاد کند. نام نیک زعفران افغانستان تا اندازههای زیادی توانسته است افغانستان را به تولیدکنندهی درمان (زعفران) به جای درد (کوکنار) معرفی کند.
افغانستان اگر امروز در جمع پیشتازان صادرکنندهی زعفران جهان است، یا اگر بهترین زعفران جهان را تولید میکند، نقش هرات و هراتیان در این زمینه انکارشدنی نیست.
در همین حال، تنوع تولید انگور در هرات و حاصلات فراوان آن، باعث شده است وقتی در کشور نام انگور را بر زبان بیاورید، مسلماً هرات به یادتان میآید. امسال حاصلات انگور در این ولایت حدود ۲۵ درصد بیشتر شده است و از آنجایی که ۶۰ درصد انگور هرات به کشمش بدل میشود، امسال ساخت یک هزار و پنج کشمشخانه توسط وزارت زراعت، میتواند در معیاریسازی، افزایش و بهبود کیفیت پروسس انگور به کشمش مثمر واقع شود.
انجیر هرات نیز به صورت گسترده در سالهای اخیر رشد کرده است.
همچنان هرات در تولید غلهجات و حبوبات نیز جایگاه ویژهای دارد.
این همه را اگر پهلوی هم قرار بدهیم، میتوانیم ادعا کنیم که هرات، یکی از قطبهای مهم زراعتی کشور است.
با درک همهی این مسایل، وزارت زراعت همواره هرات را به عنوان ولایتی پر از محصولات زراعتی، در نظر داشته است. در سال روان نیز میزان بودجهای که برای ولایت هرات مد نظر گرفته شده بود، حدود ۱.۲۷ میلیارد افغانی بود که بالاترین بودجه در سطح ولایات بود.
هرات اگر همین گونه با حمایت وزارت زراعت و با زحمتکشی فعالان عرصهی زراعت آن ولایت به پیش برود، میتواند در آینده چند نماد دیگر زراعتی را نیز به خود اضافه کند و زمینههای اشتغال، درآمدزایی و بهبود وضعیت کشاورزی در این ولایت را به ارمغان بیاورد.
اخیراً داکتر انوارالحق احدی، نامزدوزیر و سرپرست وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در نخستین سفرش به عنوان رهبر این وزارت، به هرات رفت. او در این سفر، یک هزار و پنج کشمشخانه، پنج مرکز جمعآوری شیر، شش خط پروسس محصولات زراعتی در شرکتهای هرات و یک شبکهی آبیاری در این ولایت به بهرهبرداری سپرد.
دریافت مشکلات و طرحهای فعالان عرصهی زراعت (کشاورزان و صادرکنندهگان محصولات زراعتی) در هرات از دیگر مزیتهای این سفر بود.
برنامههای آیندهی وزارت زراعت برای هرات، اگر بر مبنای نیازهای زراعتپیشهگان این ولایت طرح شود، میتواند ظرفیتهای ناشکفتهی این ولایت را شکوفا و چهرهی خوب زراعتی هرات را خوبتر بسازد.