زردآلو؛ طلای خوش‌رنگ تابستان

content_admin
پنجشنبه ۱۳۹۸/۵/۲۴ - ۹:۳۱

زردآلو؛ طلای خوش‌رنگ تابستان
تابستان معمولاً بازارهای کشور پر می‌شود از میوه‌های خوش‌مزه، خوش‌رنگ و دوست‎داشتنی، در این میان زردآلو از خوش‌مزه ترین و خوش‌رنگ‌ترین میوه‌های این فصل است.
این میوه ابتدا به صورت وحشی در کوهستانات می‌روییده است، با گذشت زمان، انسان‌ها آن را به شکل محلی بذر کردند و نتیجه بهتر گرفته‌اند، که اکنون بذر زردآلو به دو شیوه معمول است و درخت زردآلو مانند درخت بادام زود شکوفه می‌کند، رنگ گل آن سفید سرخ رنگ می‌باشد، که امسال برای اولین‌ بار در ولایت بامیان جشنواره گل زردآلو را راه‌اندازی نموده و جشن بزرگی گرفتند.
زردآلو از میوه‌جات سرد سیر کشور است، انواع مختلف دارد، زردآلوی امیری، قیسی، صبی خانی، حلوایی، چرمک، ترشک، انگوری، پیر نقشی، قندک، خرمایی، پارسایی، جورَس، رنگایی، تلخک، خسک، خوشه‌ای از مشهورترین آن‌ها است. از این میان زردآلو امیری در مارکیت بازار خوبی دارد، به گونه‌ای که، یک سیر آن تا به ۱۸۰ افغانی به فروش می‌رسد. این نوع زردآلو از اقلام صادراتی نیز به شمار می‌رود.
به اساس آمارهای ریاست احصاییه وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، زردآلو در سال ۱۳۹۶ به صورت مجموعی به مقدار ۱۳۱ هزار و ۸۱۶ تن و همین‌گونه در سال ۱۳۹۷ به طور مجموعی به مقدار ۱۰۹ هزار و ۸۶ تن حاصل داشته است. هم‌چنان در سال ۱۳۹۶، به مقدار ۷۰۰۴ کیلوگرام زردآلو به ارزش هفت میلیون و ۶۸ هزار و ۹۵۴ دالر صادرات شده و همین گونه سال گذشته ۵۵۹٫۳ کیلوگرام به ارزش مجموعی ۱۳۳هزار و ۲۵۹ دالر به پاکستان، هندوستان، عربستان سعودی، روسیه و اوکراین صادر شده است.
مسوولان در وزارت زراعت، خوش‌بین‌اند که در سال جاری نظر به باران‌ها و هم‌چنان ساخت باغ‌های جدید توسط وزارت زراعت به باغداران، حاصلات زردآلو افزایش داشته باشد.
هرچند این میوه عمر کوتاهی دارد، اما بسیار مفید است، با مصرف زردآلو می‌توان گرفته‌گی‌های موجود در عروق را باز کرد، علاوه بر این، زردآلو خاصیت نشاط و آرام‌بخشی دارد و می‌تواند باعث بهبود ناراحتی‌های قلبی شود.
متخصصان صحت به کسانی، که مبتلا به دردهای مفاصل و هم‌چنین رماتیسم‌اند، توصیه می‌کند تا زردآلو مصرف کنند و همین‌گونه زردآلو با داشتن میزان قابل قبولی ویتامین دی می‌تواند به رشد استخوان‌ها و دندان‌ها کمک کند و در هضم غذا نیز مؤثر است.
زردآلو در افغانستان به صورت تازه و خشک خورده می‌شود و بسیاری از محصولات خشک شده در بازارهای خارجی نیز به فروش می‌رسد.
زردآلوی خشک شده
جدا از این که زردآلو را تازه به مصرف می‌رساند این میوه خوش‌طعم را دهقانان و باغداران به صورت خشک شده نیز در می‌آورَند و به دو گونه به بازار عرضه می‌کند، اشتق و کشته‌ی زردآلو که برعکس زردآلوی تازه، خشک شده آن عمر دراز دارد و تا مدت‌ها می‌توان آن را نگه داشت.
زردآلوی خشک شده، حاوی کلسیم، پتاسیم، فسفر، ویتامینA، ویتامین C و آهن است. زردآلوی خشک شده، برای زنان باردار بسیار مفید است، خون‌ریزی و اسپاسم دوران بارداری را برطرف و برای درمان عفونت واژن اثر مثبتی دارد، در تنظیم ضربان قلب نیز مفید واقع می‌گردد و هم‌چنان برای رشد عضلات و رشد طبیعی بدن مؤثر است.
آمارهای وزارت زراعت نشان می‌دهد که در سال ۱۳۹۶ به مقدار ۱۱ هزار کیلوگرام کشته به ارزش ۱۳۰ هزار و ۴۲۶.۲۵ دالر و در همین سال به مقدار ۲۱۰ کیلوگرام اشتق به ارزش مجموعی بیش از ۲۰۰ هزار دالر امریکایی صادرات داشته است، اما در سال گذشته ۱۴ میلیون و ۷۹۰ هزار و ۲۵۷ کیلوگرام کشته زردآلو به ارزش مجموعی هفت میلیون و ۴۴۵ هزار و ۳۳۱ دالر و همین‌گونه به مقدار ۲۱ هزار و ۷۶۵ کیلوگرام اشتق به ارزش مجموعی دو میلیون و ۳۹۷ هزار و ۴۳۷ دالر صادرات داشته است.
این میوه‌ی افغانستان به کشورهای تاجیکستان، ترکیه، ایران، امریکا، عربستان، هندوستان ، اوکراین صادر می‌شود.