وزارت زراعت در تلاش طولانیسازی بازار میوه
وزارت زراعت در تلاش طولانیسازی بازار میوه
هفتهنامه دهقان
ریاست عمومی تحقیقات وزارت زراعت، روی ۱۵ نوع میوه تحقیق کرده است.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری روی انواع مختلفی از میوه کار کرده است تا میوههای افغانستان در زمانهای مختلف حاصل دهد. این کار را وزارت زراعت به هدف پایداری تولید، رشد اقتصاد باغداران و کاهش نیاز به واردات میوه انجام میدهد.
سیفالدین احدی آمر تحقیقات زراعتی میگوید: «روی ۱۵ نوع از میوه کار کردیم تا بدانیم که میوهها در زمانهای مختلف حاصل بدهد، در ضمن روی درختان میوه کار داریم که در کدام محیط توافق بهتر دارد، این کار بخاطر مدیریت مارکیت و تقسیم میوه که در فصل های مختلف حاصل بدهد میباشد، میوهها را تقسیمبندی کردیم که شامل زودرس، متوسط و دیررس میباشد.»
وی میافزاید این کار را به خاطر آموزش تجارب نو برای باغداران و حمایت از آنها میباشد تا باغداران بفهمند که میوههایشان چگونه و در چی زمانی حاصل میدهد.
غفورجان یک تن از میوهفروشان شهر کابل است. او در این مورد میگوید: «میوههای وطنی زیاد شده، فروششان خوب است، شکر خدا میوههای وطنی زیاد شده، شفتالو، زردآلو، گیلاس، آلو زیاد شده، مردم از وطنی میخرند، نسبت به خارجی میوههای وطنی خوشکیفیت و ارزان است و چند ماه دوام میکند، در حالی که میوه خارجی عمر کم، کیفیت پایین و در قیمت هم بلند است.»
به گفته او: «در خریدوفروش میوه خارجی پول ما زیاد بند میشه و مردم هم کم میخرند.»
محمد عیسا یک تن از شهروندان در پایتخت است که هنگام خرید میوه با وی مصاحبه نمودیم «آمدیم خرید میوه، شکر خدا که میوه وطن ما زیاد شده، ارزان است، پیام من به مردم همین است که از میوه داخلی استفاده کنند، در کنار این که ارزان است از باغداران و اقتصاد ملی حمایت میشود.»
قابل ذکر است که ریاست عمومی تحقیقات وزارت در فارم تحقیقاتی بادام باغ کابل، روی انواع مختلفی از انواع میوه چون گیلاس، سیب، ناک، توت زمین، زردآلو، بادام، انار، انگور و دیگر میوههای خارجی و داخلی تحقیقات انجام داده و برای باغداران آن را فهمانده که در کجا و چه نوع میوه حاصل بهتر میدهد، تا باغ بسازند و حاصل بیشتر به دست بیاورند.
پس از این که نصیراحمد درانی رهبری وزارت زراعت را به دوش گرفت، یکی از اهدافی که مطرح کرده بود، افزایش عمر میوهی داخلی بود. آقای درانی گفته بود که وزارت زراعت کوشش خواهد کرد تا در بازار، در فصلهای مختلف میوهی داخلی وجود داشته باشد.
تولید پایدار میوه، باعث کاهش واردات میوههای خارجی میشود. کاهش واردات، باعث باقی ماندن پول در داخل و رشد اقتصاد ملی میگردد و روی ایجاد توازن تجارتی تأثیر میگذارد.