پروژه عوامل توليد زراعتي افغانستان (AAIP)
پروژه عوامل تولید زراعتی افغانستان (AAIP) یکی از پروژهای بزرگ وزارت زراعت، آبیاری و مالداری (MAIL) افغانستان میباشد.
افغانستان بیشتر به زراعت متکی است. برای انکشاف ملی، تقویت زراعت اهمیت حیاتی دارد. تکنالوژی درین سکتور خیلی انکشاف و توسعه يافته است. این امر بنوبه خود تولیدات زراعتی را بطور قابل ملاحظه بیشتر ساخته است. بخاطریکه قابلیت تولیدی بیشتر گردد، ما باید به انواع جدید تخم بذری دسترسی داشته باشیم، تجارب و تحقیقات جدید را انجام دهیم. به عبارت دیګر، برای هرنوع انکشاف، تجارب و مراکز تحقیقاتی لازم اجرا میباشند. با یک اقلیم و موقعیت جغرافیایی بینظیر، یک تحقیق وسیع نیاز است تا سکتور زراعتی را در افغانستان بهبود دهد. مراکز تحقیقاتی در تعلیم و آموزش نسل های بعدی که فردا بالان آنها متکی است، یک نقش ارزنده را بازی میکند. تقویت نمودن نهادهای تحقیقاتی بمعنی تقویت نمودنِ زندگی هر افغان است. ما چنین مراکز داریم ولی از لحاظ کيفيت با مشکل مواجه اند. برای تولید و نگهداشت تولیدات زراعتی معیاری تنها داشتن نهادهای تحقیقاتی و فارمها شرط اساسی نیست. درتمام نقاطیکه واردات و صادرات ازآنها عبور میکنند، استیشن های قرانطین نباتی باید ساخته شود. اصلاً هدف ازین کار اینست که برای صادکردن تولیدات زراعتی شرطیکه برای دسترسی به (سازمان تجارت جهانی) نیاز است برآورده ساخته شود. علاوه ازین، لابراتوارهای کنترول کیفیت ، فورمول و تست کردن بقایای آفت کش های نباتی و همچنان لابراتوارهای کیفیت و فورمول کود کیمیاوی به عین شکل مهم میباشند. ضمناٌ برای اینکه به ماهیت متحرک تجارت زراعتی خودرا عیار سازیم، یک بررسی سرتاسری چارچوب منطقی مربوطه ضروری پنداشته میشود.
افغانستان درسال 1959 انستیتیوت تحقیقات زراعتی افغانستان (AIRA) را تأسیس نمود ولی تقریباٌ تا سال 2013 هیچ نیروی کمکی را نداشت. بنابر بی ثباتی در کشور، انستیتیوت تحقیقاتی تاحال کارگران مسلکی و ماهر، تکنالوژی موردنیاز، زیربنا، ماشین آلات، کمک مالی، لابراتوارها، زمین مناسب قابل کشت، سیستم آبیاری و برنامه های تحقیقات ابتکاری را ندارد. ضمناٌ، افغانستان به ستیشن های مناسب حفاظه و قرانطین نباتی نیز ضرورت دارد.
بعد از تحلیل دقیق حقایق اساسی در عرصه زراعت، حکومت افغانستان وضعیت ضعيف را درک نمود و از بانک جهانی خواهان همکاری ګردید. بانک جهانی با معرفی نمودن پروژه عوامل تولید زراعتی افغانستان در نیمه سال 2013، یک جواب مناسب را به درخواست حکومت افغانستان ارایه نمود.
پروژه عوامل تولید زراعتی افغانستان بخش های مشخص زراعت را در نظر گرفته است. اینها شامل بازسازی فارم های تحقیقاتی، لابراتوارها و سیستم های حفاظه نباتی، شبکه قرانطین نباتی، بالابردن ظرفيت بشری، تجارت تحقیقات گندم، تهيه ماشین آلات زراعتی فارم و کمک تخنیکی میباشند.
پروژه عوامل تولید زراعتی افغانستان تاحال پلان خودرا بطور موفقانه با نتیجه قناعت بخش از هردو وزارت زراعت، آبیاری و مالداری و بانک جهانی تطبیق نموده است. بخاطر بازسازی فارم های تحقیقات زراعتی، سروی تخنیکی و دیزاین های مهندسی فارمهای تحقیقاتی ساحوی و مرکز تکمیل گردیده و کار ساختمانی آنها جریان دارد. پروژه عوامل تولید زراعتی افغانستان کارمندان زراعتی را استخدام نمود تا 10 فارم تحقیقاتی زراعتی ساحوی و تصدی تخم اصلاح شده بذری را از نگاه تخنیکی و عملیاتی کمک نماید.
به شکل یک اقدام پیش از پیش، پروژه عوامل تولید زراعتی افغانستان یک کمپلکس لابراتوارها را یجاد مینماید. هدف از کمپلکس 13 لابراتوار جلوگیری از آفت کُش های نباتی و کودهای کیمیاوی بی کیفیت و تشخیص امراض نباتی میباشد. همچنان پروژه به کار اغاز نموده تا در سراسر کشور باالخصوص در نقاط عبور و مرور سرحدی یکجا با میدان هوایی بین المللی حامد کرزی، گمرک و پوست پارسل کابل سیستم شبکه قرانطین نباتی را ایجاد نماید. طوريکه قبلاٌ تذکر يافت، هدف این شبکه اینست تا آفات و امراض نباتی را قرانطین، کنترول و بررسی نماید و سرتفیکیت های حفظ الصحه نباتی را صادر کند. این امر بطور مستقیم مواد زراعتی باکیفیت که صادرات را بهتر ساخته و بنوبه خود انکشاف پایدار اقتصاد ملی را تضمین مینماید.
در بخش ظرفيت سازی بشری، پروژه عوامل تولید زراعتی افغانستان 47 کارمند به پروګرام ماستری و 2 کارمند به پروګرام دوکتورا از انستیتیوت تحقیقات زراعتی افغانستان، تصدی تخم اصلاح شده بذری، و ریاست حفاظه و قرانطین نباتی را تمویل نموده که اکنون در هندوستان مصروف مطالعه هستند. پروژه همچنان برای 233 کارمند آموزش های داخل کشور و برای 16 کارمند انستیتیوت تحقیقات زراعتی افغانستان آموزش های بین المللی را فراهم نموده است. پروژه پلان دارد که برای 7000 نفر در داخل کشور و 165 نفر آموزش های بین المللی را بدهد. همچنان این پروژه برای انستیتیوت تحقیقات زراعتی افغانستان و تصدی تخم اصلاح شده بذری ماشین آلات زراعتی سنگین و سبک را توزیع مینماید. تقویت و تجهیز انستیتیوت تحقیقات زراعتی افغانستان و تصدی تخم اصلاح شده بذری نیز بخش این کمک را تشکیل میدهد.
پروژه عوامل تولید زراعتی افغانستان بررسی سرتاسری چارچوب تنظیمی زراعت را در الویت خود قرار داده است. قانون و مقرره آفت کُش ها تجدید شده و نسخه های اصلاح شده آنها پروسس و تصدیق شده اند. مسوده قانون کود دهای کيمياوی تهیه گردیده و فعلاً طرزالعمل طی مراحل ګرديده تا به قانون مبدل گردد.
بعد از بدست آوردن اهداف، افغانستان یک انستیتیوت تحقیقاتی کاملاٌ مجهز را دارا خواهد بود. این انستیتیوت توسط کارمندان متخصص و اموزش ديده به پیش خواهد برده شد. این را برحسب انواع و تخم ها بذری نتیجه بهتر را تقدیم خواهد نمود. در نتبحه تجارب متداوم، انواع گندم مقاوم و خوب حاصلخیز و تخم مادری باکیفیت را تولید نموده که با اقلیم و زمین افغانستان خوب مناسب میباشند.
برعلاوه مسايل تذکريافته داشتن یک سیستم قرانطینی مناسب و کارا، تمام صادرات و واردات زراعتی از لحاظ کیفیت کاملاٌ تضمین شده میباشند که صادرات کلی افغانستان را باالخصوص از دیدگاه زراعت بیشتر خواهد ساخت. باالاخره، تأسیس موفقانه کمپلکس لابراتوارها ما را قادر خواهد ساخت تا تمام امراض ساری را کنترول نمایم. این توانایی مارا بیشتر خواهد ساخت تا از تولید بی کیفیت جلوګیری شده و آفت کُش ها و کودهای کیمیاوی بیشتر موثر را معرفی نمایم.
کار ما:
هدفِ پروژه عوامل تولید زراعتی افغانستان (AAIP) اینست تا در وزارت زراعت، آبیاری و مالداری (MAIL) ظرفیت اساسی را بوجود آورد، که برای انجام دادنِ مکلفیت همگانی آن در سکتور عوامل تولیدی نیاز است. نخست، پروژه مؤثریتِ تخنیکی و اقتصادی زنجیر ارزش از تخم گندم تصدیق شده را بیشتر خواهد ساخت. دوم، با استفاده از چارچوب حقوقی و تنظیمی که پروژه حین مرحله آمادگی در تشکیل آن کمک نموده، پروژه برای شبکات قرانطین نباتی و کنترول کیفیت مواد کیمیاوی- زراعتی سهولت های مطمین را ایجاد خواهد نمود. سوم، با راهنمایی نتایج سروی های ساحوی که پروژه حین مرحله آمادگی انجام داده است، پروژه یک پلان اقداماتی مبنی بر تقاضا را دیزاین و ازمایش خواهد کرد تا برای تخم های بذری و مواد کیمیاوی زراعتی سیستم های تهیه و توزیع عوامل تولید زراعتی که بر مارکیت استوار باشند بوجود آورد – این نیز شامل تطبیقات تکنالوژی ارتباطی بین المللی در عرصه ترویج زراعت و کنترول کیفیت مواد کیمیاوی زراعتی خواهد بود. پایداری این اقدامات توسط برنامه های ارتقأی ظرفیت که مستخدمین ملکی، دهاقین و تجاران را دربر میگیرند، کمک خواهد شد.
بخش الف. تولید تخم گندم اصلاح شده: یک سیستم تولید و تصدیق دهی تخم بذری را ایجاد نموده که از نظر تجارتی بادوام و از لحاذ تخنیکی مؤثر باشد تا سیستم کنونی از تولید تخم گندم اصلاح شده را که ناپایدار است بهتر سازد.
بخش فرعی الف 1 – انتخاب متنوع و تولید تخم مادری. مؤثریت انتخاب متنوع و تولید تخم مادری را در انستیتیوت تحقیقات زراعتی افغانستان(ARIA) بیشتر سازد. پروژه زمین فارمهای انستیتیوت تحقیقاتی زراعتی افغانستان را بهتر ساخته و برای انستیتیوت مذکور تعمیرات، وسایل فارم و دفتر، آموزش و کمک تخنیکی را فراهم خواهد ساخت. بخش فرعی الف 2. تولید تخم بنیادی و راجستر شده. مؤثریت تکثیر تخم مادری به تخم بنیادی و راجستر شده را در تصدی تخم اصلاح شده بذری (ISE) بیشتر سازد. پروژه در انکشاف زمین در فارمهای تصدی تخم اصلاح شده بذری کمک خواهد نمود، برای عملیات تصدی مذکور وسایل فارم و دفتر و همچنان آموزش و کمک تخنیکی را فراهم میسازد. بخش فرعی الف 3. همآهنگ ساختن سکتور تخم بذری. با بورد ملی تخم بذری (NSB) کمک نموده تا صنعت تخم بذری را همآهنگ ساخته؛ و با مؤسسه ملی تخم بذری افغانستان در مصارف عملیاتی آن کمک نموده و نقش تسهیل کننده و همآهنگ کننده یی تصدی های خصوصی تخم بذری(PSEs) آنرا بیشتر سازد.
بخش ب. شبکات قرانطین نباتی و کنترول کیفیت مواد کیمیاوی زراعتی. با ایجاد و تقویت نمودن ظرفیت اساسی و زیربنای فزیکی برای کنترول مواد کیمیاوی زراعتی و قرانطین نباتی مصؤنیت و اعتماد عوامل تولید زراعتی را بیشتر ساخته تا از بازاریابی آفت کش ها و کودهای کیمیاوی ممنوع الاستعمال، خطرناک، غیرمعیاری و غیرمطمین جلوگیری نموده و خطر دخول و انتشار آفات نباتی قرانطینی را در کشور کاهش دهد. بخش فرعی ب 1. کنترول کیفیت مواد کیمیاوی زراعتی. ایجاد زیربنای فزیکی و ظرفیت تا قوانین مربوطه بشمول قانون آفت کُش ها را تطبیق نماید که شامل ذیل میباشد 1) راجستریشن، اداره آفت کُش ها، و دفتر کنترول کیفیت؛ 2) لابراتوارها و وسایل؛ 3) مرکز مدیریت تسمم آفت کش ها؛ 4) سیستم تفتیش کنترول کیفیت کود کیمیاوی. بخش فرعی ب 2. شبکه قرانطین نباتی. با ایجاد نمودن زیربنای فزیکی و ظرفیت از تطبیق قانون و مقررات قرانطین نباتی پشتیبانی نموده تا از دخول آفات و امراض نباتی قرانطینی حشرات خارجی جلوگیری نموده و با صادر نمودنِ سرتیفکیت های مناسب قرانطین/حفظ الصحه نباتی صادرات مواد نباتی را آسان سازد. فعالیت ها شامل ذیل میباشند: 1) سروی ملی آفات و امراض نباتی ناشی از حشرات و تحلیل خطر آفات نباتی؛ 2) ایجاد نمودن 13 ستیشن قرانطین نباتی و سهولت تشخیصوی آفات و امراض نباتی ناشی از حشرات؛ 3) تطبیق پلان مدیریت آفات نباتی.
بخش ج. سیستم های تهیه و توزیع عوامل تولیدی. این بخش سیستم های کنونی توزیع عوامل تولید زراعتی و انکشافات آزمایشی را تحلیل خواهد نمود تا دسترسی دهاقین را بیشتر سازد. براساس تحلیل ارقام دو سروی (سروی تولید نباتی به سطح مزرعه و سروی زنجیر ارزش عوامل تولید زراعتی) که درجریان مرحله آمادگی انجام داده شده اند، برای فعالیت های سرمایه گذاری در سیستم های توزیع یک پلان اقداماتی را تهیه و مورد آزمایش قرار خواهد داد.
بخش د. مدیریت و نظارت پروژه. تداوم و توسعه تیم کمکی مدیریت پروژه (IMST) که از قبل در وزارت زراعت آبیاری و مالداری وجود دارد و با وظایفِ نظارت و ارزیابی، سیستم مدیریت معلومات، تدارکات، مدیریت مالی، تطبیق چارچوب مدیریت محیط زیستی و اجتماعی و پلان مدیریت آفت کش ها مأمور شده است. تیم مذکور با انستیتیوت تحقیقات زراعتی افغانستان، تصدی تخم اصلاح شده بذری، بورد ملی تخم بذری، ریاست حفاظه و قرانطین نباتی، ریاست کنترول کیفیت غذا و عوامل تولید زراعتی (FQCAID)همکاری نموده و فعالیت های پروژه را در نهادهای مذکور تسهیل مینماید.
ملتی میدیا:
چارچوب پالیسی اسکان مجدد (RPF)
رهنمای میکانیزم رسیدگی به شکایات (GRM)
چارچوب مدیریت اجتماعی و محیط زیست ( ESMF )
این پروژه ختم شده است.