وزارت زراعت امسال در کابل چی کرده است؟
ریاست زراعت ولایت کابل میگوید که در سال جاری، ۱۰ هزار کیلو پیاز زعفران در ۱۴ ولسوالی کابل از بودجه انکشافی وزارت که هزینهی آن بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار افغانی توزیع شده است که ترویج پیاز زعفران و در نهایت تولید آن باعث رشد اقتصاد ملی خواهد بود. در همین حال ۱۰۵ متریک تن کود یوریا و «دیایپی» به ۷۰۰ تن دهقان کچالو کار در ولسوالی پغمان که هزینه آن بیش از سه میلیون افغانی است، توزیع شده است که در رشد و تولید کچالو اثرگذار است.
همچنان امسال، در ۱۴ ولسوالی ولایت کابل یک هزار و ۵۹۳ جریب باغ میوهجات ساخته شده است. این باغها به هزینه مجموعی ۳۸ میلیون افغانی به همکاری بانک جهانی در چهارده ولسوالی ولایت کابل ساخته شده است. ساخت این باغها در افزایش تولید میوه نقش اساسی دارد. برعلاوه در سال جاری ۲۳۰ مزرعهی نمایشی باغهای متراکم میوهجات در ولسوالی پغمان این ولایت به همکاری کشور لوگزامبورک به هزینه بیش ۱۱ میلیون افغانی نیز احداث گردیده است.
کار ساخت شبکه آبیاری «برملنگ» در ولسوالی خاک جبار ولایت کابل را آغاز کرده و تا کنون ۶۵ درصد کارش به پیش رفته است.
برای ساخت این شبکه آبیاری هفت میلیون و ۸۷۵ هزار و ۸۳۵ افغانی از کمکهای مالی صندوق بینالمللی برای انکشاف زراعت، هزینه شده است. این شبکه دوهزار و ۵۰۰ متر طول دارد و ۱۵۰ هکتار زمین زراعتی را آبیاری میکند.
در قالب پروژه مدیریت محصولات زراعتی در این ولایت ۱۷۹ کشمشخانه به هزینه مجموعی ۱۰۵ میلیون افغانی که هر کدام دارای ۱۵ متر طول، ۵ مترعرض و ۴ متر ارتفاع داشته اعمار و به بهرهبرداری سپرده شده است، این کشمشخانهها ۱۶ تن انگور تازه را گنجایش داشته و از آن ۴ تن کشمش به دست میآید، همچنان ۱۲۵ تن به طور مستقیم مستفید شدهاند. بر علاوه ۶۴ سردخانه سیب به هزینه مجموعی ۱۵۱میلیون و ۷۱ هزار و ۷۴۴ افغانی در ولسوالیهای پغمان، شکردره، چهارآسیاب، خاک جبار و بگرامی ساخته شده است. به همین منوال ۹۷ ذخیرهخانه پیاز در ولسوالی موسهی، چهارآسیاب، بگرامی، دهسبز، خاک جبار، زراعت شهری و پغمان به هزینه مجموعی ۴۷ میلیون و ۷۵۶ هزار و ۸۸۳ افغانی اعمار شده است. در یک طبقه اعمار میگردد و صفر انرژی است. اعمار چهار باب ذخیرهخانه کچالو هزینه مجموعی آن یک میلیون و ۹۶۹ هزار و ۶۴۴ افغانی بوده است.
این همه به منظور این که توانمندی اقتصادی و ظرفیت تخنیکی مالک این کشمشخانه، سردخانه و ذخیرهخانه در حدی نبود تا بدون مشاوره و همکاری تخنیکی و سهم مالی حکومت بتوانند اقدام به اعمار این تأسیسات کنند که هم بتوانند در قسمت بهبود پیشه و شغل باغداری و هم درآمد خوبی به دست بیاورند و در راستای رشد و توسعهی باغداری و هم گزینههای دیگر رفاه اقتصادی جامعه سهیم شوند.
همین طور در بخش مالداری، امسال دو مرکز القاح مصنوعی در کابل ساخته میشود کار ساخت تا دو مرکز القاح مصنوعی حیوانات در ولسوالیهای خاک جبار (که تکمیل شده) و موسهی ولایت کابل بالای ۵۰ درصد به پیش رفته است. این مراکز یا استیشنهای القاح مصنوعی با هزینه سه میلیون و ۹۷۸ هزار و ۲۹۶ افغانی از بودجه انکشافی وزارت زراعت ساخته میشود. کار ساخت این مراکز، عنقریب پایان مییابد و این مرکها، به زودی به ارایهی خدمات شروع میکند.
در ولسوالی پغمان این ولایت شش هزار مرغ تخمی به ۲۰۰ فامیل، که هزینه آن در حدود چهار میلیون افغانی است توزیع شده است، به همین منوال فارمهای ۱۰۰ مرغی به ۲۵۰ فامیل در کلکان و میربچهکوت که هزینه آن بیش از ۲۵ میلیون افغانی است، به کمک بانک جهانی توزیع شده است که در رشد سکتور مالداری و رشد اقتصاد مالداران نقش اساسی دارد.
کابل یک ولایت زراعتی بوده و اقتصاد بیشتر مردم آن به زراعت و باغداری متکیاند. محصولات زراعتی این ولایت که شامل گندم، جو، جواری، پیاز، و کچالو و میوههای انگور، سیب، زردآلو، و آلوبالو است، بیشترشان در خود کابل به مصرف رسیده و مقدار کم آن به سایر ولایات صادر میشود.