افزایش علاقه به تولید سمارق در بلخ

naim.rezai
افزایش علاقه به تولید سمارق در بلخ


هفته‌نامه‌ی دهقان / نعیم رضایی
بی‌بی‌حنیفه یکی از سمارق‌کاران ولسوالی ده‌دادی ولایت بلخ است. او می‌گوید: «شش ماه می‌شود که برنامه حمایت از اولویت‌ ملی دوم وزارت زراعت، آبیاری و مالداری (SNAPP2) برای ما فارم پرورش سمارق ایجاد کرده است. برای ما بسیار مفید تمام شده است و ما توانستیم از این راه درآمد خوبی به دست آوریم.»
حنیفه می‌افزاید که در آغاز کار، ما هر کیلوگرام سمارق را در بازار محلی به ‌قیمت ۲۵۰ افغانی به ‌فروش می‌رساندیم. چون اول کار بود، آگاهی زیادی در مورد بازار سمارق نداشتیم. حالا می‌دانیم که بازار خوبی برای سمارق وجود دارد و هر کیلوگرام سمارق را به قیمت ۳۰۰ افغانی به ‌فروش می‌رسانیم.
داکتر نفیسه، کارمند ترویج برنامه حمایت از اولویت‌ ملی دوم وزارت زراعت در بلخ می‌گوید: «در بخش سمارق در چهار ولسوالی ولایت بلخ فعالیت می‌کنیم. ۱۰ گروپ داریم که هر گروپ ما شامل ۱۰ نفر است و مجموعاً ۱۰۰ نفر می‌شوند. در قدم نخست کارمند ساحه‌ای ما در چهار ولسوالی سروی کرد تا شناسایی شود که چه کسانی مستحق کمک هستند. ما کسانی را انتخاب می‌کنیم که بی‌بضاعت باشند تا از این طریق بتوانند زنده‌گی‌شان را سر‌و‌سامان بدهند.»
به گفته وی، بیش‌ از شش ماه می‌شود که آن‌ها کار خود را آغاز کرده‌اند. این برنامه در چهار ولسوالی بلخ خیلی موثر بوده و اقتصاد استفاده‌کننده‌گان را رشد داده است. در این مدت، علاقه‌مندی بانوان به کشت سمارق نیز افزایش یافته است.
داکتر نفیسه افزود: «بانوانی که برای آن‌ها فارم سمارق ایجاد کرده‌ایم، جدا از این‌که محصول‌شان را در بازار به قیمت خوب به ‌فروش می‌رسانند، در خانه نیز از آن استفاده می‌کنند. سه گروپ در ولسوالی ده‌دادی، دو گروپ در ولسوالی خلم، دو گروپ در ولسوالی نهرشاهی و سه گروپ دیگر در ولسوالی بلخ فعال‌اند که مجموع آن‌ها به صد نفر می‌رسد. برنامه حمایت از اولویت ملی دوم، آن‌ها را تحت پوشش قرار داده است.»
بی‌بی‌شیرین، مسوول ساحه‌ای برنامه حمایت از اولویت ملی دوم (SNAPP2) در ولسوالی ده‌دادی ولایت بلخ، می‌گوید: «در مجموع بیست‌و‌هفت قلم جنس برای سمارق‌کاران در این ولسوالی توزیع کرده‌ایم. آن‌ها را به سه گروپ ۱۰ نفری تقسیم کرده‌ و روش کشت، نگهداری و برداشت سمارق را به آن‌ها آموزش داده‌ایم. در قسمت بازار‌یابی نیز با آن‌ها همکاری صورت می‌گیرد.»
برنامه حمایت از اولویت ملی دوم وزارت زراعت، آبیاری و مالداری (SNAPP2) برای حمایت از بانوان بی‌بضاعت در ولایت بلخ روش کشت سمارق را به ‌شیوه جدید و کم‌مصرف آموزش داده است تا آن‌ها بتوانند از این طریق درآمدزایی بکنند و اقتصاد‌شان را بالا ببرند.