خشک‌کننده‌ی آفتابی، رونق وضعیت اقتصادی زنده‌گی نظیفه

mail-admin
خشک‌کننده‌ی آفتابی، رونق وضعیت اقتصادی زنده‌گی نظیفه

هفته‌نامه‌ی دهقان / مرسل هاشمی
نظیفه یک تن از باشنده‌گان توحیدآباد ولایت غزنی است. نظیفه شوهرش را حدود سه سال قبل از دست داد و سرپرستی خانواده‌ای را به عهده گرفت که هیچ منبع عایداتی نداشت. نظیفه با هفت طفلش زنده‌گی مشقت‌بار را می‌گذشتاند تا این‌که از سوی پروژه سکتوری انکشاف زنجیره‌ی ارزش باغداری «HVCDSP» یک‌پایه خشک‌کننده آفتابی برای او کمک شد تا او و خانواده‌اش بتوانند از طریق این ماشین، امرار معیشت کنند.
با از دست دادن شوهرش، همه مسوولیت‌های خانواده به دوش نظیفه افتاد. در اوایل او از طریق لباس‌شویی و انجام کار خانه‌ی دیگران، امرار معیشت می‌کرد اما به دلیل مزد کم، نمی‌توانست برای خانواده‌ی هشت‌نفری‌اش، تمام امکانات مورد نیاز را فراهم کند.
پروژه «HVCDSP» یکی از پروژه‌های انکشافی وزارت زراعت است که از سوی بانک انکشاف آسیایی «ADB» تمویل می‌شود. این پروژه با ارزش مجموعی ۷۵ میلیون دالر امریکایی در بخش‌های رشد و بهبود زیربناها و تسهیل زنجیره ارزش محصولات باغداری و هم‌چنان رشد و ارتقای ظرفیت ملی برای انکشاف صادرات محصولات باغداری در ۱۱ ولایت کشور کار می‌کند.
ولایت غزنی یکی از ولایت‌های حاصل‌خیز برای سبزیجات است. بناً نیاز است تا خشک‌کننده‌های آفتابی بیش‌تر توزیع شود و از ضایع شدن سبزیجات و میوه‌جات تازه جلوگیری صورت گیرد. روی این ملحوظ، وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در چارچوب پروژه سکتوری انکشاف زنجیره ارزش باغداری پروسه توزیع خشک‌کننده‌های آفتابی را به بانوان نیازمند آغاز کرد که بانو نظیفه یکی از مستفیدشونده‌گان این پروسه است. خانم نظیفه درباره‌ی خشک‌کننده آفتابی می‌گوید. «من قبلاً از طریق مزدورکاری در خانه دیگران امرار معیشت می‌کردم که برای خانواده هشت نفری‌مان بسنده نبود، اما زمانی‌که از سوی پروژه باغداری برای من یک پایه خشک‌کننده آفتابی داده شد، زنده‌گی اقتصادی‌مان رونق یافت.»
خشک‌کننده‌ی یادشده در یک وقت، حدود ۵۰ تا ۸۰ کیلو گرام سبزی و یا میوه‌جات تازه را خشک می‌کند. او می‌گوید: «ما بادنجان رومی، بادنجان سیاه و آلوبخارا را خریداری می‌کنیم و با استفاده از خشک‌کننده‌ی آفتابی خشک کرده و با فرا رسیدن فصل زمستان همه‌ی این مواد خشک‌شده را با قیمت بلند می‌فروشیم.»
توزیع این دستگاه‌ها به زنان بی‌بضاعت و کم‌درآمد، کمک می‌کند تا از آن در بهبود شرایط اقتصادی خانواده‌های‌شان کار بگیرند و از لحاظ اقتصادی به خود متکی شوند. قابل یادآوری است که روند توزیع ۳۰۰ پایه خشک‌کننده‌ی آفتابی از سوی پروژه سکتوری انکشاف زنجیره ارزش باغداری «HVCDSP» در ۱۱ ولایت کشور ادامه دارد.