گل‌خانه به جای کوکنار؛ عبداللطیف: از یک گل‌خانه در پنج ماه ۷۵ هزار افغانی درآمد کردم

mail-admin
گل‌خانه به جای کوکنار؛ عبداللطیف: از یک گل‌خانه در پنج ماه ۷۵ هزار افغانی درآمد کردم
گل‌خانه به جای کوکنار؛ عبداللطیف:
از یک گل‌خانه در پنج ماه ۷۵ هزار افغانی درآمد کردم
۲۶ اسد ۱۳۹۹
با تلاش‌های وزارت زراعت، در قالب یکی از پروژه‌هایش، کشت و پرورش سبزیجات گل‌خانه‌ای در ولسوالی خاک سفید ولایت فراه، جایگزین کوکنار شده است.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، از طریق یکی از پروژه‌هایش در ولسوالی خاک سفید ولایت فراه، ۱۱۹ گل‌خانه ساخته است. ۷۱ تا از این گل‌خانه‌ها بزرگ بوده که برای مردان دهقان و ۴۸ گل‌خانه‌ی آن کوچک بوده که برای زنان زراعت‌پیشه‌ی این ولسوالی ساخته شده است.
این گل‌خانه‌ها را وزارت زراعت، به خاطر ترویج محصولات با ارزش زراعتی و جلوگیری از کشت و تولید کوکنار، ساخته است.
در کنار جلوگیری از کشت کوکنار، بهبود بخشیدن به اقتصاد محلی دهقانان و زنان بی‌بضاعت، دریافت حاصل بیش‌تر از زمین کم‌، بلند بردن سطح تولید و معرفی محصولات با ارزش زراعتی برای دهقانان، از دیگر هدف‌های کار در بخش گل‌خانه‌های ولسوالی خاک سفید ولایت فراه است.
وزارت زراعت، با اعمار دیوارهای محافظتی، بندهای آب، سیفون، کانال‌های آبیاری و آب‌گردان‌ها ساخت باغ‌های مثمر، ایجاد گل‌خانه‌های تجارتی، ساخت باغچه‌های خانه‌گی و توزیع وسایل پروسس مواد غذایی، توانسته است که کشت کوکنار را در این ولسوالی با چالش مواجه کند. بدین ترتیب، میزان کشت کوکنار در این ولسوالی کاهش یافته است.
وزارت زراعت تنها از طریق یکی از پروژه‌هایش با ۱۰ شورای مردمی کار می‌کند که این کارها نتایج مثبتی را برای مردم به دنبال داشته است.
عبداللطیف ۳۱ سال دارد. او دارای سه پسر است و در قریه ننگ‌آباد ولسوالی خاک سفید در یک خانواده پنج نفری زنده‌گی می‌کند. عبداللطیف تنها نان‌آور خانواده است. او دو جریب زمین دارد که پیش از این که صاحب گل‌خانه‌ای از طرف وزارت زراعت شود،‌ آن را کوکنار می‌کاشت. او از هر جریب زمین پنج کیلو کوکنار می‌گرفت و هر کیلوی آن را چهار هزار افغانی می‌فروخت. در طول یک سال، عبداللطیف تنها می‌توانست ۴۰ هزار افغانی از زمینش حاصل بگیرد، آن هم طوری که بخش‌های زیادی از آن، صرف تلاش برای درمان آسیب‌هایی می‌شد کوکنار بر صحت او و خانواده‌اش وارد کرده بود.
عبداللطیف می‌گوید: «وقتی کوکنار به حاصل می‌رسید در جمع‌آوری آن تمام اعضای خانواده مصروف نیش‌زدن و حاصل‌برداری بودیم. جمع‌آوری کوکنار به صحت تمام اعضای خانواده به خصوص اطفال بسیار ضرر می‌زد و همیشه ترس از این داشتیم که یکی از اعضای خانواده معتاد به مواد مخدر شود.»
اما با توجه نارضایتی از ناگواری‌های صحی کشت کوکنار، راه بهتری برای عبداللطیف و شماری دیگر از دهقانان برای کشت مفید و پاک پیدا شد.
در سال ۲۰۱۸ نبی جان، عبداللطیف و عایشه به پروژه رشد زراعت و انکشاف روستایی وزارت زراعت معرفی شدند. آنان پس از گذراندن دوره‌های آموزشی در بخش‌های مدیریت گل‌خانه‌ها، پروسس مواد غذایی، انکشاف تجارت‌های کوچک و بزرگ، مبارزه با امراض و آفات نباتی و کنترل گیاهان هرزه، صاحب گل‌خانه‌هایی برای تولید مفید و رشد اقتصادشان شدندو.
وزارت زراعت از طریق یکی از پروژه‌هایش، برای نبی جان و عبداللطیف در ۴۰۰ متر مربع زمین وبرای عایشه در ۶۰ متر مربع زمین گل‌خانه ساخت. هم‌چنان برای آن‌ها ۴۳ وسیله‌ی کاشت و برداشت محصولات گل‌خانه‌ای نیز توزیع کرده است. حالا این دهقانان، مصروف کشت و پرورش محصولات با ارزش زراعتی در گل‌خانه‌های خودشان هستند.
گل‌خانه‌ای که برای عبداللطیف ساخته شده است، سالانه دو فصل حاصل می‌دهد و با رنج کم، حاصل بیش‌تر برای وی به ارمغان می‌آورَد.
چنان‌که عبداللطیف در فصل اول بادرنگ کشت کرده است و در چهار ماه، پنج هزار کیلو گرام حاصل گرفته است. او هر کیلو بادرنگ را ۱۵ افغانی فروخته و در پنج ماه ۷۵ هزار افغانی به دست آورده است، ۳۵ هزار افغانی بیش‌تر از حاصل کوکنار، اما با حفظ صحت‌مندی و با حضور بادرنگ در دسترخوان خانواده‌اش که منجر به رشد مصونیت غذایی می‌شود. این در حالی است که گل‌خانه‌ی او هنوز هم به تولید بادرنگ ادامه می‌دهد.
عبداللطیف اما در فصل دوم با کشت بادنجان رومی می‌خواهد عاید خوب‌تری به دست بیاورد.
به یاد باید داشت که در سیستم‌های مدرن زراعتی، محصولاتی که از گل‌خانه‌ها به دست می‌آید مفید و مزه‌دار است و در وقت فروش، مفاد زیادی دارد.
نبی جان تنی دیگر از مستفیدشونده‌گان گل‌خانه‌های وزارت زراعت در قریه دیوار سرخ ولسوالی خاک سفید است. نبی جان ۲۸ سال دارد، داری پنج پسر و یک دختر است. نبی جان در۵۰ جریب زمین که داشت نصف آن را کوکنار کشت می‌کرد و با مشکلات گوناگون دچار بود و عاید ناچیز آسیب‌های صحی حاصل می‌گرفت.
نبی جان حالا در گل‌خانه‌ای وزارت زراعت برایش ساخته است، با فرزندانش مصروف کاشت سبزیجات است. او سالانه دو فصل حاصل می‌گیرد، در فصل اول بادرنگ کشت کرده است و در چهار ماه پنج هزار و ۵۰۰ کیلوگرام حاصل گرفت که از فروش آن ۸۲ هزار و ۵۰۰ افغانی به دست آورده است، و در فصل دوم در نظر دارد بادنجان رومی کشت کند و از حاصلات رومی هم عاید خوبی بگیرد.
بنا بر مشکلات امنیتی و رسم و رواج‌های ناپسند جامعه خانم‌ها اجازه کار کردن در بیرون از خانه را در این ولسوالی، مثل بسیاری از مناطق دیگر کشور، نداشتند و با احداث گل‌خانه‌های کوچک برای زنان زراعت‌پیشه از طرف این پروژه‌ی وزارت زراعت، خانم‌های زراعت‌پیشه در ایجاد فرهنگ کار سهم فعال گرفتند و گل‌خانه‌های کوچک، منبع خوب درآمد برای‌شان است و از لحاظ مالی هم‌سان با مردان کار می‌کنند.
عایشه که ۳۰ سال دارد، یک تن از خانم‌های زراعت‌پیشه در روستای ننگ‌آباد ولسوالی خاک سفید است. او در شش جریب زمینی که داشت با تمام اعضای خانواده کوکنار می‌کاشت. حالا گل‌خانه‌ای که از طرف وزارت زراعت برایش ساخته شده است، سالانه سه فصل حاصل می‌دهد. او در فصل اول بادنجان رومی کشت کرده که ۸۰۰ کیلو حاصل گرفته است و در چهار ماه ۲۰ هزار افغانی به دست آورده است. عایشه در فصل دوم و سوم در نظر دارد بادرنگ و سبزیجات زمستانی کشت کند.
وزارت زراعت سالانه هزاران گل‌خانه، سبزخانه و باغچه‌ی خانه‌گی را در سطوح مختلف تجارتی تا رشد اقتصاد خانم‌ها و ایجاد مصونیت غذایی به مستفیدشونده‌گان می‌سازد که باعث افزایش تولیدات سبزیجات، رشد درآمد دهقانان و کاهش واردات در فصل‌های مختلف می‌شود.