فعالیتهای سال جاری وزارت زراعت در بخش مالداری
هفتهنامهی دهقان| حشمتالله حبیبی
براساس پلان وزارت زراعت، این وزارت در بخش مالداری در سال جاری پروژههای زیادی را روی دست دارد که بخش عمده آن در این گزارش جا داده میشود.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، در سال جاری دو باب گدام با ظرفیت ۲۵۰ متریکتُن را جهت ذخیره اجناس مختلفالنوع مجادلوی امراض نباتی در ولایتهای لوگر و غور اعمار میکند. علاوه بر آن، یک باب «فوموگیشن هاوس قرنطین نباتی» در ولایت قندهار اعمار میکند که کار ساخت آن ۳۰ درصد به پیش رفته است.
امسال، ۶۵۰ هزار دوز واکسین بروسلوز از نوع Rev-1و S-19، دو میلیون و ۳۰۰ هزار دوز واکسین طاعون برای حیوانات نشخوارکننده کوچک بز و گوسفند (PPR) و ۳۷ هزار و ۵۰۰ دوز واکسین سگ دیوانه (Rabies) خریداری و در ۳۴ ولایت کشور تطبیق میشود. علاوه بر آن، ۱۵۰ هزار دوز واکسین (FMD) بالای حیوانات مختلفالنوع در ولایتهای هرات، لوگر، پروان، کابل، میدانوردک، قندهار، کندز، ننگرهار و بلخ تطبیق خواهد شد.
وزارت زراعت در سال جاری مصمم است تا برنامه کنترل کنه برای جلوگیری از انتشار بیماری تب کانگو (CCHF) را در سطح کشور راهاندازی کند. همچنان ۴۹ قلم ریجنت برای لابراتوارهای مرکزی و ولایتی از طریق مرکز تهیه و خریداری میشود. علاوه بر آن، در سال جاری ۱۸ پایه لابراتوار برای بنادر و گمرکات اسلامقلعه، تورغندی، آقینه، حیرتان، شیرخان بندر، گمرک کابل، دندپتان، تورخم، غلامخان، شیخ ابونصر فراهی، ملک، آیخانم و پکتیکا و میدانهای هوایی هرات، کابل، مزارشریف، قندهار و ننگرهار ایجاد و ۴۰ قلم تجهیزات لابراتوار القاح مصنوعی بز و گوسفند در مرکز تهیه و خریداری میشود.
در جریان سال جاری، دو باب تعمیر دواتاقه لابراتوار تشخیص امراض و آفات نباتی در ولایتهای میدانوردک و بادغیس و سه مرکز لابراتوار بیولوژیکی در ولایتهای تخار، بدخشان و سمنگان ایجاد میشود. کار ساخت این مراکز در ولایتهای تخار، بدخشان و سمنگان ۳۵ درصد تکمیل شده است.
در همین حال قرار است وزارت زراعت ۱۰ باب محل سایلج (نوعی از خوراکه مغزی حیوانی) هرکدام با ظرفیت ۵ الی ۱۰ متریکتُن را در ولایات تخار، بامیان، لوگر، لغمان، کنر، پکتیا، هرات، زابل و هلمند، سه باب دیوار را برای فارم بینیحصار، مدیریت زنبورداری ولایت پروان و فارم پیلهوری ریشخور کابل و دو مرکز القاح مصنوعی را و در ولایتهای جوزجان و سمنگان اعمار کند.
براساس پلان وزارت زراعت، ۱۳۷ متریکتُن خوراکه برای حیوانات فارمها در حالت اضطرار، در ولایتهای کابل، غور، جوزجان، پروان، لوگر و بغلان تهیه و خریداری میشود. چهار باب فارم تکثیری ماهیان گرمآبی و سردآبی در ولایتهای ننگرهار، بلخ و پنجشیر و یک باب فارم گوسفندداری در «پوزهایشان» ولایت بغلان نیز ساخته میشود. در این سال یک باب سالون اسپرمگیری و دو باب گدام علوفهجات برای لابراتوار القاح مصنوعی در ولایت بلخ، سه باب ساختمان طویله، محل شستوشوی گاوهای نسلی و اتاق توزیع اسپرم در کابل و ۱۳ باب مرکز جمعآوری شیر و سردکن شیر در کابل، بامیان، کاپیسا، جوزجان، بدخشان و میدانوردک نیز اعمار و بازسازی میشود که کار اعمار و بازسازی این مراکز ۳۰ الی ۳۵ درصد پیشرفت داشته است.
طبق پلان وزارت زراعت، ۳۴ قلم وسیله زنجیره ارزشی شیر برای شش مرکز در ولایات هرات و بامیان، چهار پایه ماشین عسلکشی و ۱۱ قلم وسیله ارزشافزایی عسل در ولایت هرات تهیه و ۲۴۰ پکیچ وسایل تولیدات حیوانی در این ولایت توزیع میگردد.
برنامه وزارت زراعت بر این است که هفت یونت ساحهای وترنری را در ولایات هرات، بلخ، بغلان، ننگرهار، کابل، پروان و لوگر بازسازی، ۱۶۸ باب یونت ساحهای وترنری را در ولایات هرات، بلخ، ننگرهار، کابل، پروان و لوگر حمایت ماهوار، ۶۰ قطعه نمایشی علوفهجات را در ولایات هرات، بلخ، ننگرهار، کابل، پروان و لوگر ایجاد و ۲۲ باب قوتن برای نگهداری حیوانات را در ولایات جوزجان، سرپل، کندز، فاریاب، هرات، بادغیس و بغلان اعمار کند.
وزارت زراعت همچنان هفت بانک خوراکه حیوانی را برای مالداران کوچی در ولایات هرات، بلخ، ننگرهار، کابل، پروان و لوگر ایجاد و ۲۸ حوض شستوشوی مواشی را برای کوچیها در ولایات هرات، کندز، فاریاب، بغلان، بادغیس، بدخشان، تخار، پروان، پکتیا، پکتیکا، خوست، جوزجان، سمنگان، سرپل، غور، فراه، کابل، کاپیسا، هلمند، قندهار، لوگر، ننگرهار، نیمروز، میدانوردک و پنجشیر اعمار میکند که کار اعمار آنها ۳۵ درصد پیشرفت داشته است.
وزارت زراعت در ۳۲ ولایت کشور ادویه ضد پرازیتهای خارجی را برای حیوانات تهیه و خریداری میکند، پنج هزار و ۸۰۴ فارم مرغ تخمی ۲۰ و ۶۰ قطعهای را برای پنج هزار و ۸۰۴ خانم در ولایات بغلان، کابل، پروان، لوگر، بامیان و غزنی ایجاد و ۱۵۰ رأس گاو شیری با چوچه یکماهه را برای ۱۵۰ خانم روستایی در ولایات کابل، زابل و فاریاب خریداری و توزیع میکند که روند آن ۳۵ درصد پیش رفته است.
این وزارت به منظور ترویج، انکشاف و رشد مالداری در کشور برای ۱۳ هزار و ۵۵۷ دهقان و مالدار در ۳۴ ولایت کشور برنامههای آموزشی را دایر میکند.