درآمدزا شدن تپههای خاکی با ساخت باغهای جدید
دامنههای سبز و زیبای تپههای قریه اوبی اسمار، چشم هر بیننده را مجذوب خود میسازد. در دل این تپههای للمی، باغی در مساحت دو جریب زمین ساخته شده که به زیبایی این تپهها افزوده است. این تپهها چهار سال پیش از سوی ریاست زراعت ولایت کنر برای یک تن از باشندهگان دهکده، باغ لال مالته ساخته شد. حالا این تپه سبز شده و درختان آن به ثمر رسیده است.
لال مالته یکی از خوشطعمترین میوهها است که برای نخستینبار منم طعم آن را چشیدم.
سیدخان باشنده ولسوالی اسمار کنر که مالکیت این باغ را دارد، میگوید: «چهار سال پیش پروژهی ملی باغداری و مالداری وزارت زراعت برایم این تپهها را باغ مالته ساخت، در اول یک جریب زمین را باغ ساختیم، درختان آن دو سال شد که میوه داده، یک جریب زمین دیگر آن را امسال باغ ساختیم. در گذشته قسمتی از این تپهها را گندم و جو للمی کشت میکردیم، حالا که حاصل از درختان آن گرفتیم ارزش آن را فهمیدیم که چقدر تفاوت دارد. روزانه در سر سرک از هزار و ۵۰۰ تا دوهزار و ۵۰۰ افغانی حاصل مالته را فروش میکنیم.»
این باغ مجهز به سیستم آبیاری مدرن و ذخیرهگاه آب میباشد. سیدخان از وزارت زراعت میخواهد که همچو باغهایی را برای دیگران نیز بسازد تا زمینه مصروفیت برای مردم مساعد شود.
ولیخان خاورین مسوول پروژه ملی باغداری و مالداری،(NHLP) در کنر، میگوید آنها دوهزار جریب زمین را در کنر باغ مالته ساختهاند که یکی از بهترین حاصلات آن لال مالته است. او گفت: «علاقه مردم زیاد شده برای احداث باغها، چون حاصل خوب داده است. انتظار داریم حاصلات آن نیز امسال افزایش خوبی داشته باشد، از وقتی که کار را شروع کردیم، علاقهمندی مردم زیاد شده، مردم تشویق شدهاند، بازار پیدا شده، حاصلات زیاد شده، برای اولاد مردم مصروفیت پیدا شده است.» باغهای احداث شده در ولسوالیهای خاص کنر، دانگام، مانوگی، سوکی، شیگل، وتهپور، سرکانو، ناری، نورگل، اسمار و اسعدآباد موقعیت دارند که یکهزار و ۵۰۰ نفر از آن مستفید شدهاند. رییس زراعت کنر نیز از بستر مساعد برای احداث باغهای مالته میگوید. انجنیر ضیاءالرحمان مومند گفت: «کنر اقلیم مناسب برای باغداری دارد، مردم هم علاقهمندی زیاد دارند، زمین بهتر، آب کافی و هوای مناسب از امتیازهای کنر برای باغداری به خصوص مالته میباشد، از همین خاطر تاکنون سههزار جریب زمین را تنها باغ ستروس ساختیم، حاصل ستروس بهتر، فروش آن در کنر و ولایات کابل و ننگرهار صورت میگیرد، در کنار آن برای مردم هم زمینه کار پیدا شده، امسال انتظار داریم که در حاصلات میوه ستروس ۱۰ درصد افزایش بیاید.»