بلخ، یکی از نمونههای تطبیق موفقانهی پروژههای زراعتی است
هفتهنامهی دهقان / گپ دهقان
در هفتهی گذشته صدها پروژهی زراعتی در سفر وزیر زراعت به ولایت بلخ، به بهرهبرداری سپرده شد.
مجموع بودجه امسال وزارت زراعت برای ولایت بلخ ۶۸۳ میلیون افغانی بوده است که حالا و در آستانهی پایان سال مالی ۱۳۹۹، نزدیک به تمام پروژههای زراعتی امسال در این ولایت تکمیل شده است. در جریان سال روان مالی در ولایت بلخ در کنار دیگر پروژههای زراعتیای که تطبیق شده، مجموعاً ۶۰۳ پروژه در قالب مدیریت محصولات زراعتی به ارزش ۳۱۰ میلیون افغانی عملی گردیده است.
تکمیل کار ساخت چهار شبکهی آبیاری به ارزش بیشتر از ۷۰.۷۴ میلیون افغانی در ولسوالی دهدادی، از دیگر کارهای انجام یافته در بخش زراعت در ولایت بلخ است. این شبکهها، عبارت از شبکههای آبیاری قریههای چهلگزی، بابهکهنه حسینخیل، بابهقشقار و لنگرخانهی خرد ولسوالی دهدادی است و در جریان یک سال گذشته ساخته شده است. ساخت این شبکهها را صندوق بینالمللی برای انکشاف زراعت «IFAD» تمویل کرده است. تطبیقکنندهی ساخت شبکههای آبیاری، پروژهی زراعت و مالداری به اشتراک مردم «CLAP» و برنامهی حمایت از اولویت ملی دوم«SnaPP2»، هستند: پروژههایی مربوط به وزارت زراعت.
همچنان ۱۴۵ کشمشخانه در ولسوالیهای نهرشاهی، دهدادی، شولگره، مارمل، چهاربولک، چمتال، دولتآباد، کشنده، بلخ، کلدار و شورتپه ساخته شده است. هر یک از این کشمشخانهها ظرفیت تبدیل ۱۰ تن انگور را به کشمش در یک نوبت دارند. هزینهی مجموعی ساخت ۱۴۵ کشمشخانهی یادشده ۶۰ میلیون و هشت هزار و ۲۵۰ افغانی میشود. این کشمشخانهها برای باغداران ساخته شده و وزارت زراعت ۹۰ درصد هزینهی آن را پرداخته است. مستفیدشوندهگان تنها ۱۰ درصد هزینه را متقبل شدهاند. هدف از ساخت این کشمشخانهها، زمینهسازی برای رشد اقتصاد باغداران و جلوگیری از فاسد شدن و یا فروش انگور به بهای اندک است. بهرهبرداری از ۳۰۰ ذخیرهگاه پیاز پروژهی مدیریت محصولات زراعتی از کارهای دیگر زراعتی در بلخ در جریان سال مالی ۱۳۹۹ است. این ذخیرهگاههای پیاز در ۱۱ ولسوالی ولایت بلخ، با هزینهی مجموعی ۱۴۷ میلیون و ۷۰۱ هزار و ۴۰۰ افغانی ساخته شده است.
باید گفت که امسال مسلخ ولایت بلخ نیز تکمیل شده است. این مسلخ معیاری، به هزینهی شش میلیون دالر از کمکهای بانک انکشاف آسیایی به صورت معیاری در ۲۵ جریب زمین ساخته شده است و آمادهی بهرهبرداری میباشد. این مسلخ در هشت ساعت کار، ظرفیت ذبح و پروسس ۱۰۰ گاو و ۵۰۰ گوسفند را دارد. ساخت و فعالیت مسلخهای معیاری باعث ایجاد فرصتهای شغلی، بلند رفتن درآمد سکتور خصوصی و دولتی و بهبود محیط زیست میگردد و جلو کشتار حیوانات به شکل پراکنده و غیر معیاری را میگیرد. بلخ، یکی از ولایتهای مهم زراعتی کشور است و در بخشهای مالداری و تولید لبنیات و باغداری، از جمله تولید انار، نیز همواره جایگاه برتر تولیدی داشته است. همهی مواردی که یاد شد، نشان میدهد که بلخ از نگاه زراعتی در مسیر درستی حرکت میکند و یکی از نمونههای موفقیت در بخش عملیسازی پروژههای زراعتی در کشور است.
چنانکه رهبری وزارت در بلخ گفت، وزارت زراعت میکوشد که در سال آینده نیز زمینهها و ظرفیتهای بیشتری را برای رشد زراعت و مالداری در آن ولایت، همسان با نیازهای دهقانان و مالداران و هممانند ولایتهای دیگر فراهم بسازد. به همین خاطر است که در نظر دارد ضمن این که پروژهی مدیریت محصولات زراعتی در بلخ را تداوم میدهد، در بخشهای آبیاری و مالداری، نیز به منظور خودکفایی در سکتور لبنیات و در بخش باغداری از طریق تطبیق پروژههای مختلف توجه خواهد کرد تا سرمایهگذاری بیشتر شود و مؤثریت کارها در بخش زراعت افزایش یابد.