شش ماه فعالیت و ۴۲۰ تن تولید؛ بیش از ۵۰۰ فارم در ننگرهار عسل تولید می‌کنند

content_admin
شنبه ۱۳۹۹/۶/۱۵ - ۱۵:۲۳
شش ماه فعالیت و ۴۲۰ تن تولید؛ بیش از ۵۰۰ فارم در ننگرهار عسل تولید می‌کنند
حاصل فارم‌های زنبورپروری ننگرهار در شش ماه نخست امسال به ۴۲۰ تن رسیده است. ننگرهار از ولایت‌هایی است که اکثر ساحات کوهی و مرکزی این ولایت، در فصل گرما و سرما برای پرورش زنبور عسل مساعد است.
در ننگرهار حدود ۵۰۰ فارم زنبور پروری فعال است. این فارم‌ها بیش از ۳۵ هزار زنبور عسل را پرورش می‌دهند.
در فارم‌های ننگرهار حدود یک هزار و ۵۰۰ نفر مصروف‌اند که بخشی از آن را بانوان تشکیل می‌دهند.
هم‌چنان سالانه مقدار تولید موم خالص از عسل تولیدی ننگرهار به حدود چهار هزار کیلو گرام می‌رسد که در صنعت و طبابت جایگاه خاصی دارد. از این طریق نیز درآمد خوبی نصیب زنبورداران ننگرهاری می‌شود.
بر علاوه آن، رویال جیلی، پروپولی و زهر زنبورعسل تولیدات دیگری‌اند که از زنبورعسل به دست می‌آیند. نیاز است که فارم‌داران زنبور بیش‌تر در این مورد آگاهی یابند.
منابع (چینه‌ا‌ی) نکتار که محصول عسلی ولایت ننگرهار را تشکیل می‌دهد، عبارت است از شینشوب، سپیرکی، یوکلیبتس، نارنج، مالته، لیمو، پلوس، شبدر، گل‌های زینتی، گل‌های موسمی و غیره... که از نگاه کیفیت و مارکیت جایگاه خاصی دارد.
قابل تذکر است که شمار فارم‌های زنبورداری در ننگرهار در ۱۳۸۰ به حدود ۶۰ – ۷۰ می‌رسید. پیش‌رفت‌ها در این عرصه نتیجه‌ای از فعالیت‌های ترویجی و انکشافی پرسونل فنی زنبورداری ریاست زراعت و مالداری ننگرهار است. با وجود آن، غرض انسجام و هم‌آهنگ نمودن فعالیت‌های فارم‌داران زنبوردار در سال ۱۳۸۶ ایجاد اتحادیه زنبورداران ولایت ننگرهار و در سال (۱۳۹۸) ایجاد اتحادیه‌ی زنبوردارن ولسوالی‌ شینوار، بخش دیگری از این کارها است.
در پی فعالیت‌های کاری پرسونل فنی زنبورداری ریاست زراعت ننگرهار، تقویت فن زنبورداری نه تنها موجب ازدیاد محصولات زنبور عسل شده، بلکه مهارت‌آموزی زنبورداران موجب ازدیاد محصولات زراعتی از طریق گرده‌افشانی نباتی نیز گردیده است.
نظر به اشتیاق و علاقه‌مندی مردم با شغل و فن پرورش زنبور عسل مبنی بر عمل‌کرد و فرآورده‌های زنبور عسل برای تقویت فن زنبورداری، تعدادی از پروژه‌های زراعتی وزارت زراعت و مؤسسات همکار، به توزیع خانواده‌های زنبورعسل برای فارم‌داران زنبوداری پرداخته و نیز فن پرورش زنبورعسل را تحت مدیریت ریاست ننگرهار به زنبورداران آموزش داده‌اند.
اخیراً ریاست زراعت و مالداری و اتحادیه‌ی زنبورداران ننگرهار برای ترویج زنبور عسل، نوع اپیس میلیفیرا (جمینیکا) که از نظر روش، تولید و تکثیر بالا و در مقابل هر نوع شرایط اقلیمی سازگار و مقاوم است، کارهایی کرده‌اند. چند خانواده، از این نوع زنبور عسل را هم‌زمان با عین جمعیت و وضعیت داخلی صندوق زنبور عسل نوع میلیفیرا (معمولی) تحت تحقیق قرار داده‌اند تا در صورت نتایج مثبت، برای ترویج و تکثیر زنبور عسل میلیفیرا (جمینیکا ) فعالیت‌ها بیش‌تر شود.
با وجود پیش‌رفت‌ها، زنبورداران ننگرهاری به یک سلسله مشکلات در عرصه زنبورداری نیز مواجه هستند.
گل خالق یک‌تن از زنبورداران ولسوالی اچین می‌گوید: «ولایت ننگرهار از جمله ولایات گرمسیر می‌باشد، ما نیاز داریم فارم‌های‌مان را در صورت ضرورت به ساحات مناسب پرورش زنبور عسل بخصوص تولید عسل (بیر) به آن طرف خط فرضی دیورند انتقال دهیم، هنگام انتقال زنبورداران، در آن طرف خط دیورند به خصوص در بندر تورخم، از ناحیه پرداخت تکس گمرکی دچار مشکلات مزید می‌باشیم، اکثر اوقات زنبورداران متحمل خسارات سنگین مرگ‌ومیر زنبورعسل ناشی از توقف طولانی عراده‌جات باردار حامل زنبور عسل می‌گردند، ولی فارم‌داران نسبت وضعیت ضعیف اقتصادی، توانایی پرداخت تکس گمرکی را ندارند، توجه مقامات را می‌خواهیم.»
گل خالق می‌گوید که آنان توجه وزارت مالیه را در این زمینه می‌‌خواهند. در ضمن از دولت می‌خواهند که جنگل‌زارهایی را بسازد تا زمینه‌های بیش‌تر زنبورپروری مساعد شود.

تازه ترین اخبار

شنبه ۱۴۰۳/۵/۶ - ۱۵:۲۹
Background image

د میدان وردګو جلریز کې پر سلګونو بزګرانو د غنمو اصلاح شوي تخمونو او کیمیاوي سرې وېش لړۍ پيل شوه 

۶ زمری ۱۴۰۳ه‍.ش
۲۱ مُحَرَّمُ الحَرام ۱۴۴۶ه‍.ق
د میدان وردګو ولایت د کرنې، اوبولګولو او مالدارۍ ریاست د ملګرو ملتونو دخوړو او کرنې ادارې په مالي او د «اسټارز» مؤسسې په تخنیکي همکارۍ ددې. . .

شنبه ۱۴۰۳/۵/۶ - ۱۵:۲۷
Background image

هلمند کې د شاتو مچیو روزنې د ټولنې له چاراکو سره ناسته ترسره شوه

۶ زمری ۱۴۰۳ه‍.ش
۲۱ مُحَرَّمُ الحَرام ۱۴۴۶ه‍.ق     
د هلمند ولایت د شاتو مچیو روزنې ټولنې مسولینو د کرنې، اوبولګولو او مالدارۍ ریاست اړوند د مالدارۍ او حیواني روغتیا امر حافظ هدایت الله. . .

شنبه ۱۴۰۳/۵/۶ - ۱۵:۲۴
Background image

د هلمند کجکي کې حيواني او نباتي درمل پلورنځیو څخه څارنه وشوه 

۶ زمری ۱۴۰۳ه‍.ش
۲۱ مُحَرَّمُ الحَرام ۱۴۴۶ه‍.ق
د هلمند د کرنې، اوبولګولو او مالدارۍ رياست اړوند د کجکي ولسوالی څارویو روغتیا او بوټو ساتنې مدیریتونو له لورې، ددې ولسوالی په مربوطاتو کې. . .

بازگشت